Foglalás
Bezár

Programok várúrnőknek, lovagoknak és apródoknak

Honfoglalás kori földvár, lovagi vár, főúri kastély – Kicsiknek és nagyoknak egyaránt felejthetetlen élményeket kínálnak a Mezőkövesd környékén található várak és kastélyok.

Noszvaj – De la Motte-kastély (20 km)A magyar kastélyépítészet miniatűr remeke. A francia származású de la Motte ezredes egy parányi Versailles-t teremtett meg a belső terek freskóival. A barokk épületet hangulatos angolkert veszi körül.

Cím: 3325 Noszvaj, Dobó út 10.

Boldogkőváralja– Boldogkő vára (106 km)A legenda szerint a muhi csata után egy Bodó nevű koldus ezen a helyen bújtatta a menekülő IV. Bélát. Bodó jutalomként kapta meg a birtokot a királytól azzal a feltétellel, hogy ott várat kell építenie. Így épült fel Bodókő vára, ahol az egykori koldus hét szép lánya esküvőjét tartották. Az esküvőre maga a király is hivatalos volt, aki a lagzi után így szólt: “E vár ezután Boldogkőnek neveztessék, mivel a hét szép leány, a hét tündér itt volt a legboldogabb!”

Nyitva tartás: május 1-től – augusztus 31-ig 08.00 – 20.00

Diósgyőr – Diósgyőri Vár (70 km)Igazi lovagi vár, mely egykoron Nagy Lajos királyunk kedvenc helye volt, innen indult bükki vadászataira. Korhű ruhába öltözött vadász, udvarhölgy, füvesasszony mesél a várban a középkor mindennapjairól, a lovagok életéről, az udvari pletykákról. Titokzatos világ elevenedik meg! A folkzene kedvelőt pedig minden évben várja a Borsodi Fonó Folkfesztivál.

Cím: 3534, Miskolc, Vár u. 24.

Nyitva tartás: november 1-től – március 31-ig minden nap 09.00 – 17.00, április 1-től – október 31-ig minden nap 09.00 – 18.00.

Sárospatak – Rákóczi-vár és Várkert (126 km)Régmúlt időkbe kalauzol a Rákóczi Vármúzeum. A Bodrog folyó völgyében már a 9. században megtelepedtek a honfoglaló magyarok. Királyi udvarház is épült a virágzó településen, a legenda szerint itt született Szent Erzsébet. Kővárat először IV. Béla parancsára építettek itt, a jelenlegi vár 1534-ben épült meg. Számos nagy magyar történelmi személy megfordult a várban, és törekedett annak birtokba vételére. Még maga Balassi Bálint is szerette volna megszerezni a pataki várat. Ám leghíresebb urai a Rákócziak voltak.

Cím: 3950 Sárospatak, Szent Erzsébet út 19.

Nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap 10.00-18.00

Edelény – Kastélysziget(90 km)Ritka kincset talál az utazó Edelényben. Francia nemesi családból származik a kastély építtetője, Jean-François L’Huillier. A Habsburg hadseregben futott be katonai karriert. Az edelényi birtokot Rákóczi Ferenctől kapta zálogba, ahol olyan kastélyt építtetett, mely fennen hirdette a magyar elithez való tartozását. A kastély szépségét látva ez kétségbe sem vonható.

Edelényben található a 10. században épült Borsodi Földvár. Építészettörténeti ritkaságnak számít, melyet Bors vezér parancsára építettek.

Cím: 3780 Edelény, Borsodi út 7.

Tavaszi-nyári nyitva tartás (május 1-jétől): keddtől vasárnapig 10.00-18.00 Hétfő: szünnap. Tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30, 16.30. Amennyiben minden egész órára minimum 10 fő látogató érkezik, egész órában is elindulnak a túrák.