Foglalás
Bezár

Szabadtéri programok Noszvajon és környékén

Noszvaj felfedezése: Noszvaj a Bükk hegység déli kapujában fekvő kistelepülés, amely számos látnivalóval és tiszta természeti környezettel hívja sétára a kirándulni vágyókat. A Bükki Nemzeti Park közelében, a Kánya-patak völgyében található az ország egyik legtisztább levegőjű települése, ahol a falu bejárása is élmény, de a közeli kirándulóhelyek megközelítése kezdő túrázók, kisgyermekkel érkezők számára is könnyen elérhető. Kevés utazással a közvetlen környék is felfedezhető, kalandos kedvű vendégeink számtalan szórakozási lehetőség közül választhatnak.

Összegyűjtöttünk néhány gyakorlati tippet az alábbiakban.

Barangolás a faluban



Meseút:



A MESEÚT egy rendhagyó családi program Noszvajon, melyet meseterápiás gondossággal állítottak össze, hogy kisebbeknek, nagyobbaknak, időseknek és fiataloknak is remek játék, mulatság, kaland legyen az év minden napján.

A 10 meseszép, kézzel készített és kézzel festett házikóban egy-egy népmesét, és ehhez a meséhez kapcsolódó játékos fejtörő feladat, beszélgetés indító kérdés van elrejtve. Bízunk benne, hogy a tanösvény nem csupán tartalmas és vidám családi kikapcsolódás, baráti időtöltés, hanem lehetőséget ad egy belső utazásra is önmagunk és társaink jobb megismeréséhez. A 10 meseházikó a falu legszebb pontjait bebarangolva egész évben, a hét minden napján végigjárható.

Indulás a Harmónia cukrászdából, vagy a Rozika cukrászdából. A Meseút kezdő állomása és végpontja, ahol a mesemappa megvásárolható. Ha minden állomás feladatát sikerült teljesíteni, a meseoklevelünket is itt kaphatjuk meg. Ha végigjárta a meseutat, kérjük, ide hozza vissza a kulcsot!

Barlanglakások – Pocem és Farkaskői alkotótelep



A XIX. század elején alakulhattak ki Noszvajon a barlang- és pincelakások. A Bükkalján, Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon az egyszerűen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget lakhatás könnyű és olcsó kialakítására, és a nagymértékű elszegényedés hozta szükségességüket. Ma a barlanglakások, nagyon kevés kivétellel már lakatlanok, a falu délkeleti részén, a „Pocem”-ben lévők jó részében pedig alkotótelep működik.
Látogatható: 10.00 - 18.00 óráig; csoportoknak előzetes bejelentkezés alapján: +36 31 781 2855

Rövid séta a faluban



A rövid falusi séta során, melyet babakocsival is érdemes megtenni, érinthetik Noszvaj minden ismert pontját, ha a következő útvonalon haladnak. Az útvonal hossza mindössze 2 kilométer, amit egy kellemes tavaszi délelőttön mindenkinek szívesen ajánlunk.

A templomtól indulva - De la Motte-kastély - Magtár - Pocem - Gazdaház - kovácsműhely - kosárfonó.

Hosszabb séta a faluban



Ha beiktatjuk az Imány-tető és a Síkfőkút pontokat is az útvonaltervünkbe, kirándulásunk máris valóban hosszabb, távolsága körülbelül 7 km, a megtételéhez szükséges idő tempótól függően egy délelőtti/délutáni kellemes séta ideje. Így voltaképpen bejárjuk az egész falut. Könnyű séta, egyetlen apró megerőltetéssel, ami az Imány-tetőre való felmászást illeti (kb. 150 m), de a szép panorámáért bőven megéri.

A szintén a templomnál induló séta útvonala: De la Motte-kastély - Magtár - Gazdaház - Pocem - Síkfőkút – Református templom – De la Motte kastély

Kirándulópontok



Forrástúra



Noszvaj a Gallasy család egykori erdőbirtoka, melyen kanyarog a Forrástúra útvonala 7,5 km hosszan. 8 ősi forrást érint, minden forráshoz tartozik egy-egy különleges történet és fejtörő. A megoldás kulcsát a forrásoknál található. A sikeres megfejtők "Forrástúra teljesítve" kitűzőt kapnak. Megvásárolható a Forrástúra térkép a síkfőkúti Kamraboltban, vagy a síkfőkúti hotelek egyikében, ára 500 Ft.

Síkfőkút



Irány: Általános iskola - Imány-tető - végig a Herceg-dűlőn - Westel-torony - Síkfőkút, Tórét - Rákóczi út - Kurta kocsma. Távolság: 7 km, idő: 2 óra. Ezzel megkerüljük a falut északról, fentről nézhetünk le Noszvajra.

Falut kerülő túra 2



Noszvajtól északra, a Kánya-patak festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgye, hajdan a természet által, majd mesterségesen is kialakított tavak környéke, a Szent Imre-forrás és a mellé épült turistaház összessége - ez az eredeti Síkfőkút. A környék turisztikai és pihenést szolgáló körülményei az 1930-as években alakultak ki az egri turistaegyesület kezdeményezésére, akik nagy gonddal és buzgalommal alakították ki a Kánya-patak valamennyi forrását és környékét, majd névvel látták el őket. Ilyen például a Síkfőkút közelében fekvő Attila-forrás, melynek környékét erdei pihenőhellyé alakították ki.

Síkfőkút és környéke az 1930-as évektől Eger kedvelt kirándulóhelye volt, ebben az időben épült a turistaház is, melyet azóta már többször átépítettek. Ekkor alakították ki a felső tó jelenlegi formáját is. Napjainkra Noszvaj és Síkfőkút összeépült, több száz hétvégi és víkendház, valamint vállalati üdülők létesültek ezen a területen. A felső tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, az alsó tó horgászásra, a tórét pedig piknikezésre csábítja az ide érkezőket. Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy Noszvaj-Síkfőkút az ország egyik legtisztább levegőjű települése.

Várkút



Síkfőkútról a zöld túrajelzést követve az Attila-forráshoz, majd a 669 méteres Várhegy tövében fekvő Várkútra juthatunk, mely a Kánya-patak forrásvidékének első és a legmagasabb ponton eredő forrása. A forrás történelme a messzi múltba nyúlik vissza, hiszen valamikor ezen a helyen földvár állott. Várkút és környéke a vadregényes Bükk egyik legszebb kirándulóhelye, gyalogtúrák és erdei séták alkalmával a természet még az őzek és szarvasok látványával is megajándékozhat. Várkút közelében ered a Kánya-patak is, illetve a Kövesdi-kilátóból lenyűgöző panoráma tárul elénk.

Kaptárkövek



A kaptárkövek olyan, „jeles kövek” jelenségcsoportba sorolható sziklaalakzatok, kúp alakú kőtornyok, amelyek oldalaiba mélyedéseket, fülkéket faragtak. A megnevezésük is igen sokszínű különböző tájegységeken: a fülkés sziklákat eredetileg a szomolyai lakosok nevezték „kaptárkövek”-nek. Eger környékén a „vakablakos kövek” kifejezést használták, máshol a „köpüskövek”, „bálványkövek”, „püspöksüveg”, „emlékszikla”, „emlékkő” néven ismertek.
A vulkáni eredetű riolittufa megjelenési formái közül a legkülönlegesebbek ezek a süveg formájú kúpok. Ezek némelyikén emberkéz által formázott fülkéket találunk, amelyek rendeltetésével kapcsolatban sokféle feltevés, elmélet született. Bizonyos források ezek eredetét egyrészt kultikus céllal magyarázzák (a hamvasztásos temetkezés egy kevésbé ismert formájának tulajdonították), mások áldozati vagy bálványtartó fülkéket véltek látni bennük, de a legvalószínűbb feltételezések szerint méhészkedésre használták őket.
A szomszédos Szomolya község határában négy lelőhelyen, 13 kaptárkövön, összesen 132 db fülke van. 1960-ban nyilvánították védetté a kaptárköveket, és a helyen működő kőbánya bezárt. További kaptárkövek találhatóak Demjén, Egerszalók, Ostoros, Cserépváralja és Sirok közelében is.

Imány-tető



Településünk szívében emelkedik az Imány-tető, melyre a református templommal szemközti Bartók Béla utcán elindulva egy könnyű sétával juthatunk fel. A tetőről páratlan kilátás nyílik Noszvajra. Külön érdekesség a domb déli oldalában lévő, kőből kirakott óriási Nagy-Magyarországot ábrázoló emlékmű.

De La Motte-kastély parkja



A noszvaji De la Motte kastély nem túl meglepő módon egykori tulajdonosai nevét viseli. A késő barokk-copf stílusú kastély a magyar kastélyépítés miniatűr remeke, érdemes egy kirándulás alkalmával bejárni. A kastélyhoz tartozik 9,5 hektáron elterülő angolpark, ahol a szentimentális hangulatú ösvényeken sétálva tapasztalhatják meg Noszvaj élénk növényvilágát. Megtalálhatók itt a különböző fakülönlegességek és díszcserjék a tiszafától az oszlopos tölgyig, a különleges akáctól a liliomfáig.

Lovaglás



Számos kihagyhatatlan szabadtéri program várja a térségbe látogatókat Eger és Noszvaj környékén. A szomszédunkban található Thummerer családi pincészetben és szőlőbirtokon kiváló, díjnyertes borok kóstolása mellett a birtok másik területén népszerű lovasprogramokat is szerveznek. Gyerekeknek és felnőtteknek is fantasztikus élmény a kristálytiszta levegőjű falu gyönyörű tájait lóhátról megcsodálni. Lehetőség van néhány órás tereplovaglásra, vagy akár egész napos lovastúrára is. Recepciónkon örömmel megszervezzük önnek a programot! Még jobb, ha már foglaláskor jelzi nekünk, hogy szívesen lovagolna vagy éppen a gyerekekkel ellátogatnának az állatsimogatóba, ahol nyuszikkal, bárányokkal, kecskékkel és más kedves kis állatokkal találkozhatnak a srácok.
További információ: Thummerer Ildikó +36 30 5030 515

Kerékpáros kirándulások



Kihagyhatatlan szabadtéri programok Eger környékén Noszvaj kristálytiszta levegője és mesébe illő tájai kirándulásra csábítják az erre járókat. Tudjuk, hogy nem lapul minden csomagtartóban egy-egy kerékpár, amikor a család nyaralni vagy üdülni indul. Ám azt is tudjuk, hogy mennyire örülnek, amikor megtudják, hogy mi tényleg mindenre gondoltunk, éppen ezért szállodánkban gyermek-, és felnőtt kerékpárok is bérelhetők. Sokszor integettünk már kacagva guruló családoknak, amint útrakeltek szállodánkból egy jó kis bringázásra! Kerékpáron is felfedezhetők a szabadtéri programok Eger és Noszvaj környékén, hiszen jobbnál jobb lehetőségeket találhatnak akár a közelben is az ide látogatók!

Kirándulástippek Noszvaj közelében



Bogács:



Noszvajról könnyen megközelíthető Bogács, amelyet nem csupán termálfürdője miatt érdemes meglátogatni. A Szent Márton római katolikus templom a település központjában található, közel a Cserép úti pincesorhoz és a tájházhoz.

Szomolya:



A Noszvajtól néhány kilométerre délre fekvő település nem csupán különleges, rövid szárú fekete cseresznyéjéről (és a Cseresznyefesztiválról) nevezetes. A kaptárkövek többek között innen is megközelíthetőek a piros jelzésű túraútvonalon indulva. Itt is találhatóak barlanglakások és tájház is.

Felsőtárkány:



Felsőtárkány Noszvajról Eger felé indulva, autóval 20-30 perc alatt elérhető. A kalandosabb kedvű felfedezők egy nagyobb túra keretében, akár gyalog is eljuthatnak a Szikla-forrás tóhoz, netán a Dínó parkhoz. A Dínó Parkban élethű, múzeumi minősítéssel rendelkező dinoszauruszok várják a látogatókat élő show-wal. A szabadtéri park időszakos nyitvatartással üzemel.

Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal, az elsők között értesüljön kedvezményes ajánlatainkról!