Ismerd meg te is a legfontosabb újszülött reflexeket, amikről mindenképpen tudnod kell!

+36 36 KATTINTSON
+36 30 KATTINTSON
KATTINTSON
menu

Újszülött reflexek, amiket ismerned kell


Habár az újszülött reflexek teljesen természetesek, az anyák gyakran nyűgösségnek, nyugtalanságnak értelmezhetik őket kisbabájukban. Azonban ha a baba néha megrándul, megrázza magát, vagy néha rúg egyet, az csak azt jelenti, hogy minden teljesen jól működik a szervezetében. Néhány hónap elteltével a baba teste olyan fejlődéseken meg keresztül, amelyek rendezettebbé teszik működését, és ezek a reflexek szép lassan eltűnnek majd. Az aggodalmak elkerülése véget vessünk egy pillantást néhány ilyen újszülött reflexre, és hogy hogyan ellenőrizheted, hogy megfelelően működnek-e!
 

Újszülött reflexek


Fogóreflex

Simogasd meg a baba tenyerét egy ujjaddal. Azonnal rámarkol majd, és annyira erősen fogja szorítani, hogy alig tudod majd lehúzni magadról. Gyermeked így próbál közel maradni hozzád, és a lehető legtöbb bőrkontaktust kialakítani. Ugyan ilyen reakciót vált ki az is, ha a talpát simítod meg. Ez a reflex fokozatosan tűnik el három hónapos kortól.

 

Tónusos nyaki reflex

Amikor a hátán fekszik, óvatosan fordítsd a fejét a jobb oldalra. A jobb karja ennek hatására kiegyenesedik majd, a másikat pedig a feje fölé emeli. Ugyan így reagál majd a másik oldalra is, persze ellentétes kartartással. Nem egyértelmű, hogy ez a reflex mire való, de valószínűleg segít arra a kézre koncentrálnia a babának, amelyik előtte van. 4-5 hónapos kor között tűnik el.

 

Biztonsági reflex

Óvatosan ejts egy könnyű takarót a baba fejére – a pici ekkor ösztönösen elkezdi majd jobbra-balra mozgatni a fejét, és addig kapkod a karjaival, amíg le nem rázza magáról a takarót (csak óvatosan, ez nem játék). Ez egy önvédelmi reflex – a baba így próbálja megvédeni magát. Ahogy egyre nagyobbra nő majd, megtanulja koordináltabban elkerülni a baleseteket. Például ha felül és elkezd előre dőlni, automatikusan maga elé teszi majd a karjait, hogy megtámaszkodhasson rajtuk. Ez a reflex egészen egy éves korig jelen van.

 

Nyelvnyújtó reflex

Érintsd meg a baba nyelve hegyét egy babakanállal, és figyeld meg, ahogy kinyomja azt a szájából. Ez a reflex segít elkerülni, hogy idegen tárgyakat nyeljen le, amiktől megfulladhat. 4 és 6 hónapos kor között tűnik el, éppen ezért nincs értelme az első fél év során külön etetni a babákat (kivéve abban a ritka esetben, ha GERD-et állapítottak meg a babánál, amivel kapcsolatban a gyermekorvostól érdemes részletes információkat és tanácsokat kérni).

 

Visszahúzódó reflex

Amikor a baba nyugodtan fekszik az ágyában, hirtelen kezdj el közelíteni arcoddal az övéhez. Ösztönösen elfordul majd, hogy megakadályozza az ütközést. Ugyan ezt megfigyelheted a fent említett takarós tesztnél is. Ez a reflex sosem tűnik el, hiszen egész életünkben fontos szerepet játszik az önvédelemben.


Kedves Vendégeink!

Sajnálattal tudatjuk Önökkel, hogy szállodánk a mai naptól bizonytalan időre üzemszünetet tart.
A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben Vendégeink és dolgozóink egészségét és biztonságát szem előtt tartva döntöttünk a szálloda szolgáltatásainak szüneteltetése mellett. Felelős döntésünket annak reményében hoztuk, hogy mielőbb ismét biztonságban fogadhassuk Önöket!
Természetesen a kényszerpihenő nem tart örökké, amint arra lehetőség lesz, az Oxigén Hotel újra kinyitja kapuit és a megszokott, gyermek- és bababarát szolgáltatásokkal, nagy szeretettel várjuk Önöket - reményeink szerint május elejétől. Amennyiben az üzemszünet idejére van foglalásuk, kérjük, ne mondják le, ütemezzék át egy másik időpontra, így a korábban befizetett előleg értékét 20%-kal megnöveljük! A foglalásokat rugalmasan, az esetleges lemondásokat természetesen díjmentesen kezeljük!
A jelenlegi helyzetben pedig mindenkit arra buzdítunk, hogy maradjon otthon, ha teheti, hogy aztán mihamarabb vendégül láthassuk Önöket az Oxigén Hotelben!
Vigyázzanak Magukra és Egymásra!

Beszélgess Páfránnyal!
X