Ismerd meg te is a legfontosabb újszülött reflexeket, amikről mindenképpen tudnod kell!

menu

Újszülött reflexek, amiket ismerned kell


Habár az újszülött reflexek teljesen természetesek, az anyák gyakran nyűgösségnek, nyugtalanságnak értelmezhetik őket kisbabájukban. Azonban ha a baba néha megrándul, megrázza magát, vagy néha rúg egyet, az csak azt jelenti, hogy minden teljesen jól működik a szervezetében. Néhány hónap elteltével a baba teste olyan fejlődéseken meg keresztül, amelyek rendezettebbé teszik működését, és ezek a reflexek szép lassan eltűnnek majd. Az aggodalmak elkerülése véget vessünk egy pillantást néhány ilyen újszülött reflexre, és hogy hogyan ellenőrizheted, hogy megfelelően működnek-e!
 

Újszülött reflexek

Keresőreflex

Simítsd meg a baba arcát egy ujjaddal, és automatikusan odafordítja majd a száját, kinyitja, és szopó mozdulatokba kezd vele. Ez az alapvető túlélő reflex segíthet az anyukáknak, hogy kisbabájukat rászoktassák a szoptatásra. Nagyjából négy hónapos korban múlik el.

 

Éljétek át a babával együtt az érintés és a masszázs varázsát babamasszázs szolgáltatásunknak köszönhetően! Foglaljatok szobát nálunk próbáljátok ki kültéri és beltéri programlehetőségeinket, ismerkedjetek meg Noszvaj hangulatáva! 100+1 gyerekbarát szolgáltatással várjuk az egész családot gyermekbarát hoteünkben!

 

Gyermekbarát hotel - Szobafoglalás

 

Moro reflex

Ültesd fel a babát néhány másodpercre, eközben pedig finoman fogd meg a hónaljánál. Ez után hirtelen, de persze óvatosan ereszd lejjebb a hátát. Ekkor széttárja majd a karjait és lábait, és kinyújtja a nyakát, azt üzenve ezzel, hogy „Vegyél fel!” Ezt a reflexet ijedő reflexként is emlegetik, mert váratlan zajok is kiválthatják, és sírással is járhat. Ez a reflex két hónapos korig tart.

 

Járóreflex

Tartsd a babát a hónaljánál, és hagyd, hogy a lábai lelógjanak. Ez után óvatosan ereszd lejjebb, hogy a lábujjai a padlóhoz érjenek. Ekkor ösztönösen az egyik elé helyezi a másik lábát, mintha megpróbálna helyben járni. Ez a reflex két hónapos korig van jelen.
Fogóreflex

Simogasd meg a baba tenyerét egy ujjaddal. Azonnal rámarkol majd, és annyira erősen fogja szorítani, hogy alig tudod majd lehúzni magadról. Gyermeked így próbál közel maradni hozzád, és a lehető legtöbb bőrkontaktust kialakítani. Ugyan ilyen reakciót vált ki az is, ha a talpát simítod meg. Ez a reflex fokozatosan tűnik el három hónapos kortól.

 

Tónusos nyaki reflex

Amikor a hátán fekszik, óvatosan fordítsd a fejét a jobb oldalra. A jobb karja ennek hatására kiegyenesedik majd, a másikat pedig a feje fölé emeli. Ugyan így reagál majd a másik oldalra is, persze ellentétes kartartással. Nem egyértelmű, hogy ez a reflex mire való, de valószínűleg segít arra a kézre koncentrálnia a babának, amelyik előtte van. 4-5 hónapos kor között tűnik el.

 

Biztonsági reflex

Óvatosan ejts egy könnyű takarót a baba fejére – a pici ekkor ösztönösen elkezdi majd jobbra-balra mozgatni a fejét, és addig kapkod a karjaival, amíg le nem rázza magáról a takarót (csak óvatosan, ez nem játék). Ez egy önvédelmi reflex – a baba így próbálja megvédeni magát. Ahogy egyre nagyobbra nő majd, megtanulja koordináltabban elkerülni a baleseteket. Például ha felül és elkezd előre dőlni, automatikusan maga elé teszi majd a karjait, hogy megtámaszkodhasson rajtuk. Ez a reflex egészen egy éves korig jelen van.

 

Nyelvnyújtó reflex

Érintsd meg a baba nyelve hegyét egy babakanállal, és figyeld meg, ahogy kinyomja azt a szájából. Ez a reflex segít elkerülni, hogy idegen tárgyakat nyeljen le, amiktől megfulladhat. 4 és 6 hónapos kor között tűnik el, éppen ezért nincs értelme az első fél év során külön etetni a babákat (kivéve abban a ritka esetben, ha GERD-et állapítottak meg a babánál, amivel kapcsolatban a gyermekorvostól érdemes részletes információkat és tanácsokat kérni).

 

Visszahúzódó reflex

Amikor a baba nyugodtan fekszik az ágyában, hirtelen kezdj el közelíteni arcoddal az övéhez. Ösztönösen elfordul majd, hogy megakadályozza az ütközést. Ugyan ezt megfigyelheted a fent említett takarós tesztnél is. Ez a reflex sosem tűnik el, hiszen egész életünkben fontos szerepet játszik az önvédelemben.


Beszélgess Páfránnyal!
X