Mit tegyek a kosárba? Vagy maradjak otthon?

+36 36 KATTINTSON
+36 30 KATTINTSON
KATTINTSON
menu

5 + 1 főzési és bevásárlási tipp napjainkban


Bevásárlások, étkezések a #maradjotthon idején 


Rengeteg szülő home office-ban van most, a gyerekek is a lakásban, házban ragadnak az óvodák-iskolák bezárása miatt egész nap. Hogyan vásároljunk, mit együnk, hogy átvészeljük ezt az időszakot? Hogyan oldhatjuk meg biztonságosan, kevés energia-befektetéssel a napi bevásárlást? Mutatunk néhány trükköt és tippet, amivel könnyebbé tehetjük az otthoni „veszélyhelyzetet”. 
 

#maradjotthon - de mit főzzek?


2.     Óvatosság 


Persze, ha van rá lehetőségünk, viseljünk maszkot és gumikesztyűt, mert a vírus terjedését lassítják ezek az eszközök. A táskánkat, szatyrunkat is töröljük le a bevásárlás után hazaérve. Ha vászon-, vagy akár más anyagból készült saját bevásárlótáskát használunk, lehetőleg minden használat után mossuk ki mosógépben. A gyümölcs és zöldség vásárlására használt kis zsákokat ugyanígy! Fertőtlenítővel érdemes letörölgetni naponta a mobiltelefonunkat, kilincseket, kulcscsomónkat, lámpakapcsolókat és a válltáskánk, kézitáskánk fogantyúját és más felületeit is! 


3.     Erősítsük az immunrendszert 


Próbáljunk a veszélyhelyzet idején is friss, minőségi alapanyagokból sütni, főzni! A félkész, feldolgozott, nagyipari ételek, tartós élelmiszerek (pl. fagyasztott ételek, konzervek) friss társaiknál jóval kevesebb vitamint tartalmaznak. Természetesen nagyon jó, hogy tudunk ezekkel számolni szükség esetén! De amíg tehetjük, ételeinket készítsük frissen, friss alapanyagokból. Nyitva van a legtöbb piac most is, és számos kisvállalkozás (zöldségesek, pékségek, hentesek) házhozszállítási szolgáltatást indítottak. Amennyiben van rá módunk, rendeljük a friss alapanyagokat házhoz. Fogyasszunk lehetőleg naponta többször is nyers gyümölcsöt és zöldséget! A vitaminok és ásványi anyagok, amelyeket tartalmaznak, nélkülözhetetlenek szervezetünk számára, például a rostok segítik az emésztést, és nem utolsó sorban a vitamindús finomságok az immunrendszert erősítik. Tippünk: ha a kisgyerekek nem eszik meg egészben a gyümölcsöt, akkor ízletes turmixokat, gyümölcsleveket készíthetünk belőle! Így biztos könnyebben csúszik a vitamin! 


4.     Főzzünk együtt! 


Közös elfoglaltság, családi móka is lehet a főzés, ha van kisgyerek családunkban, vonjuk be nyugodtan, vegyen részt a konyhai folyamatokban. Szeretik fontosnak érezni magukat a picik, mondjuk el, hogy nekünk sokat jelent a segítség. Elképzelhető, hogy így kicsivel több ideig tart a sütés-főzés, és picivel nagyobb rumli lesz, cserébe növekszik a család összetartó ereje, és ez hosszú távon mindenképp megéri. Akár a mosogatásban, rendrakásban is segíthetnek a lurkók, számukra ez is jó móka lehet. 


5.     Új receptek 


Ha esetleg sok van szabad kapacitásunk és időnk, akkor kipróbálhatunk új ízeket. Ha a főzésben már van gyakorlatunk, keressünk számunkra új, akár rendhagyó vagy egzotikus recepteket és próbáljuk őket ki! Így az unalmas napi rutint megtörve az ételkészítés érdekesebb lesz és ezzel együtt a közös étkezés ideje is. Ha kezdők vagyunk a sütés-főzés művészetében, akkor bátran kérjük tapasztaltabb ismerősök, rokonok segítségét (telefonon), és konyhai pályafutásunkat inkább egyszerű receptekkel kezdjük. Rengeteg jó gyűjtemény, praktikus leírással rendelkező recept van, amelyeket egyszerű alapanyagokból akár sütés-főzés nélkül is elkészíthetünk, például nyers kókuszgolyó, energiagolyó – ami nem csak finom, de egészséges is. Így a kezdeti sikerélményektől remélhetőleg felbátorodva, és nagyobb elhivatottsággal folytatjuk konyhai tevékenységünket, akár pár nap, néhány hét múlva belevághatunk bonyolultabb konyhatechnikai eljárásokba is! 


+ 1 tipp 


Az emlékezetes pillanatokat, étkezést, játékot, nevetést fényképezzen le! A fotózás már önmagában is kellemes, unaloműző program, és szép emlék lehet ez az idő később. Most otthon lehet a család több tagja is, például érdemes lehet készítenünk egy közös fotóalbumot is erről az időszakról. 


Kedves Vendégeink!

Sajnálattal tudatjuk Önökkel, hogy szállodánk a mai naptól bizonytalan időre üzemszünetet tart.
A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben Vendégeink és dolgozóink egészségét és biztonságát szem előtt tartva döntöttünk a szálloda szolgáltatásainak szüneteltetése mellett. Felelős döntésünket annak reményében hoztuk, hogy mielőbb ismét biztonságban fogadhassuk Önöket!
Természetesen a kényszerpihenő nem tart örökké, amint arra lehetőség lesz, az Oxigén Hotel újra kinyitja kapuit és a megszokott, gyermek- és bababarát szolgáltatásokkal, nagy szeretettel várjuk Önöket - reményeink szerint május elejétől. Amennyiben az üzemszünet idejére van foglalásuk, kérjük, ne mondják le, ütemezzék át egy másik időpontra, így a korábban befizetett előleg értékét 20%-kal megnöveljük! A foglalásokat rugalmasan, az esetleges lemondásokat természetesen díjmentesen kezeljük!
A jelenlegi helyzetben pedig mindenkit arra buzdítunk, hogy maradjon otthon, ha teheti, hogy aztán mihamarabb vendégül láthassuk Önöket az Oxigén Hotelben!
Vigyázzanak Magukra és Egymásra!

Beszélgess Páfránnyal!
X