Szeretnéd, hogy gyermeked boldog és egészséges legyen? Íme néhány tipp, hogyan teheted ezt meg!

+36 36 KATTINTSON
+36 30 KATTINTSON
KATTINTSON
menu

Tanácsok az egészséges és boldog gyermek neveléséhez


Egy szülő vagy szülőpáros sokféleképpen nevelheti gyermekét úgy, hogy az egészséges, boldog, jól kiegyensúlyozott felnőtté váljon. Ehhez persze nem kell egyetemi professzornak lenni, de bizonyos tudományos területek a gyermeknevelés kérdésével is jó ideje foglalkoznak már, hogy kiderítsék, mikkel tehetnénk hatékonyabbá és eredményesebbé ezt a hosszú évekig tartó folyamatot.

Tippek az egészséges és boldog gyermek neveléséhez


3. Élj a pillanatnak

A felnőttek hajlamosak mindig a jövőre gondolni, de a gyerekek (különösen a 2-5 év közötti óvodások) számára a jövő még egy viszonylag ismeretlen fogalom, és sokkal inkább a „mostnak” élnek. Ha szeretnél közös nevezőre jutni egy gyermekkel, akkor meg kell próbálnod a pillanatnak élni.

 

Ez különösen akkor fontos, ha szóban kell kommunikálnod egy nagyon fiatal gyerekkel. Ahelyett, hogy megpróbálnád elmagyarázni egy háromévesnek, hogy ideje elkezdeni készülődni valamire, ami csak később fog megtörténni, próbáld a készülődést különböző lépésekre osztani, Az „Ideje elkezdeni készülődni az oviba” helyett inkább mondd, hogy „Mindjárt indulnunk kell az oviba. Ideje felvenni a kabátodat” és hasonlók.

 

4. Beszéld meg velük az érzéseiket

A fiatalabb gyerekek még nem rendelkeznek elég nagy szókinccsel ahhoz, hogy megfelelően kifejezzék érzéseiket. A 2-5 év közötti gyerekek még csak az érzésekkel való ismerkedés fázisában járnak, és habár érzik a félelmet, a bánatot, és egyéb érzéseket, képtelenek megnevezni azokat.

 

Nyelvük és kifejezőképességük fejlődését azonban elősegítheted – valahányszor látod gyermekeden, hogy valamilyen érzés jeleit mutatja, akkor tegyél megjegyzést rá. Például: „Milyen szomorú, hogy elfogyott a süti”.

 

5. Ne rohanj

A felnőttek zsúfolt, rohanó életmódja nincs szinkronban a gyerekek lassabb, nyugodtabb mindennapjainak tempójával. A gyerekek minden tekintetben lassabbak nálunk – ezt a sebességet kell megpróbálnod leutánozni, ha szót szeretnél érteni velük.

 

6. Figyelj oda rájuk

Ha a gyermekeddel töltött közös idők során a telefonodat nyomkodod, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz – nem figyelsz oda rá! Nem kerülhetsz igazán közel hozzá, ha szándékosan figyelemelterelő dolgokkal veszed körbe magad. Ez a hanyagolás pedig negatív hatással van a gyerekekre, akik úgy érezhetik, hogy nem igazán vagy jelen, amikor szükségük lenne a figyelmedre (és ebben igazuk is
van).

A gyerekek nem igénylik a szülők figyelmét éjjel-nappal, de ha szükségük van arra, akkor fontos, hogy 100%-ban megkapják.

 

7. Légy illedelmes

Illemtudó gyerekeket szeretnél nevelni? Ez veled kezdődik, nem velük. Igenis erőltesd vissza a „köszönöm” és „kérem” szavakat a szókincsedbe, ha esetleg leszoktál volna róluk. A gyerekek első sorban szüleiket próbálják meg leutánozni, valahányszor egy korábban látott helyzettel találják szembe magukat így különösen fontos, hogy pozitív példát mutass nekik. Ha mindenkivel tisztelettel bánsz (remélhetőleg nem csak) gyermeked társaságában, akkor ők is átveszik majd ezeket az alapvető illemszabályokat, és sokkal nagyobb eséllyel válnak majd kiegyensúlyozott felnőttekké.

 

8. A „tinihisztik” teljesen természetes jelenségek

Amikorra a tipegőkori hisztik már rég elfeledett fejfájások csupán, máris itt az ideje felkészülni a tinédzserkori kilengésekre.

 

A serdülőkorban lévő (11-19 éves) gyerekeknek elképesztő mennyiségű társadalmi, érzelmi, és szellemi stresszel kell szembenézniük, amikre ennyi idős korukra még egyáltalán nincsenek felkészülve. Ez komoly kitörésekhez vezethet, ami gyakran felkészületlenül érheti a mit sem sejtő szülőket.

 

Ezekben az esetekben hagyd, hogy gyermeked végigmondja mondandóját, és figyelj oda arra, amit közölni próbál veled. Ha ezeket a helyzeteket is összeszedetten, nyugodt hozzáállással kezeled, akkor jó példát mutathatsz gyermekeidnek a stresszes szituációk kezelésére.

 

9. Amit soha nem szabad

Ezen nincs mit túlragozni: nincs olyan szituáció, amiben az erőszak vagy a kiabálás jelentené a megoldást. Ezzel csupán arra ítéled gyermekedet, hogy hasonlóan erőszakos, rosszindulatú felnőtt váljon belőle, aki hasonlóképpen bánik majd saját gyermekeivell.

 

10. A szigorúságnak komoly következményei lesznek

A szigorú, mindent irányítani próbáló nevelésnek súlyosan negatív, hosszútávú következményei lesznek, amelyek többek között a gyerekek fizikai épségét is veszélyeztethetik. Pontosabban: a szigorú szülők gyermekeit jobban veszélyezteti az elhízás.

 

A kutatások szerint azok a 2-5 év közötti gyerekek, akik szülei szigorú korlátokat szabtak ki otthon, keveset kommunikáltak gyermekeikkel, vagy ritkábban éreztették velük, hogy szeretik őket 30%-kal nagyon esélyt mutattak az elhízásra, mint azon kortársaik, akikkel szüleik szeretően bántak, és nyíltan kommunikáltak.


Kedves Vendégeink!

Sajnálattal tudatjuk Önökkel, hogy szállodánk a mai naptól bizonytalan időre üzemszünetet tart.
A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben Vendégeink és dolgozóink egészségét és biztonságát szem előtt tartva döntöttünk a szálloda szolgáltatásainak szüneteltetése mellett. Felelős döntésünket annak reményében hoztuk, hogy mielőbb ismét biztonságban fogadhassuk Önöket!
Természetesen a kényszerpihenő nem tart örökké, amint arra lehetőség lesz, az Oxigén Hotel újra kinyitja kapuit és a megszokott, gyermek- és bababarát szolgáltatásokkal, nagy szeretettel várjuk Önöket - reményeink szerint május elejétől. Amennyiben az üzemszünet idejére van foglalásuk, kérjük, ne mondják le, ütemezzék át egy másik időpontra, így a korábban befizetett előleg értékét 20%-kal megnöveljük! A foglalásokat rugalmasan, az esetleges lemondásokat természetesen díjmentesen kezeljük!
A jelenlegi helyzetben pedig mindenkit arra buzdítunk, hogy maradjon otthon, ha teheti, hogy aztán mihamarabb vendégül láthassuk Önöket az Oxigén Hotelben!
Vigyázzanak Magukra és Egymásra!

Beszélgess Páfránnyal!
X