Szeretnéd, hogy gyermeked boldog és egészséges legyen? Íme néhány tipp, hogyan teheted ezt meg!

menu

Tanácsok az egészséges és boldog gyermek neveléséhez


Egy szülő vagy szülőpáros sokféleképpen nevelheti gyermekét úgy, hogy az egészséges, boldog, jól kiegyensúlyozott felnőtté váljon. Ehhez persze nem kell egyetemi professzornak lenni, de bizonyos tudományos területek a gyermeknevelés kérdésével is jó ideje foglalkoznak már, hogy kiderítsék, mikkel tehetnénk hatékonyabbá és eredményesebbé ezt a hosszú évekig tartó folyamatot.

Tippek az egészséges és boldog gyermek neveléséhez

1. Ne hagyd, hogy magasságuk megtévesszen

Bármilyen nagyra is nőnek, és bármilyen „felnőttesnek” is tűnnek, gyermekeid ezek ellenére mindig is a gyermekeid maradnak. A serdülőkorként emlegetett időszak áltagosan tíz évig tart – többnyire 11 és 19 éves kor között – és kritikus fontosságú szerepet játszik a gyermekem agyi fejlődésében. Fontos tehát szem előtt tartani, hogy ez az időszak közvetlenül befolyásolja majd életük hátralevő részét.

 

Az Oxigén Hotel**** Superior Family & Spa-ban tudjuk jól, hogy mire van szükségük a gyerkőcöknek! Nem csak all inclusive ellátással várjuk őket, de számtalan gyermekbarát szolgáltatással, jobbnál jobb kreatív, fejlesztő, szórakoztató beltéri és kültéri programmal, ráadásul családi wellness birodalmunkban átadhatják magukat az egész napos önfeledt pancsolásnak! Szerezzetek felejthetetlen élményeket családbarát wellness hotelünkben, foglaljatok szobát nálunk az alábbi gombra kattintva:

 

Családbarát wellness hotel Eger mellett, Noszvajon

 

2. Figyelj a szégyenlősekre

Egy kis félénkség általában helyénvaló, azonban az olyan gyerekekben, akiknek viselkedési korlátjaik vannak – aminek tünetei az extrém szégyenlősség, és az új helyzetekben mutatott fokozott elővigyázatosság – nagyobb eséllyel alakulhatnak ki szorongással járó rendellenességek, állítják a szakértők. Azonban azok a szülők, akik gyermekeiket ezek miatt elzárják a külvilágtól csupán rontanak a helyzeten.

 

Az ilyen gyerekeknek támogatásra van szükségük. A cél az, hogy úgy mozdítsd ki őket komfortzónájukból, hogy közben nem próbálod megváltoztatni a természetüket. És hogy miért ne próbáld elszoktatni őket a szégyenlősködésről? Mert a kutatások szerint a szégyenlősség a gyerekek személyiségének fontos részét képezi, és nagyon nehéz megváltoztatni (főleg ha egy gyerek nagyon erősen ragaszkodik hozzá).Oxigén Hotel ajánlatai
 
Babaúszás: több, mint pancsi
79 900 Ft/2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti)/2 éj
 
Csiri-biri csomagajánlat
79 900 Ft/2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti)/2 éj
 
EGYÜTT AZ IGAZI - TÖBB GENERÁCIÓS ÉLMÉNY CSOMAG
Ajánlatát egyedileg készítjük el Önnek!
 
Varázslatos évszakok
79 900 Ft / 2 felnőtt / 2 éjszaka
 
Anya szíve csücske
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Apa a srácokkal
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Szülinap anya huncutkáival
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Szülinap apa kópéival
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Kerekecske-gombocska
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjszakától
 
Pihentető Lombhullató
79 900 Ft/2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Téli élmények
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Álarcos Szilveszter
174 900 Ft/2 felnőtt és 1 gyermek (10 év alatti)/3 éj
 
Karácsonyi Csoda
149 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyermek (10 év alatti) / 3 éjszaka
 
Szünidei Kalandok
 
NYÁRI ELŐFOGLALÁSI AKCIÓ 2019.
99 800 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
ÁLDOTT ADVENT
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
VARÁZSVAKÁCIÓ
34 900 Ft/ 2 felnőtt és 1 gyermek (10 év alatti) / 1 éjtől
 
Kastély Kalandok
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Velünk mókáznak nagyiék is!
99 900 Ft / 2 db select szoba 4 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjszakától
 
Táncoló falevelek
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 3 éjtől
 
NYERŐ PÁROS SZINGLIKNEK
94 900 Ft / 2 Select szoba / 2 éjtől
 
Mikulás Móka
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől

3. Élj a pillanatnak

A felnőttek hajlamosak mindig a jövőre gondolni, de a gyerekek (különösen a 2-5 év közötti óvodások) számára a jövő még egy viszonylag ismeretlen fogalom, és sokkal inkább a „mostnak” élnek. Ha szeretnél közös nevezőre jutni egy gyermekkel, akkor meg kell próbálnod a pillanatnak élni.

 

Ez különösen akkor fontos, ha szóban kell kommunikálnod egy nagyon fiatal gyerekkel. Ahelyett, hogy megpróbálnád elmagyarázni egy háromévesnek, hogy ideje elkezdeni készülődni valamire, ami csak később fog megtörténni, próbáld a készülődést különböző lépésekre osztani, Az „Ideje elkezdeni készülődni az oviba” helyett inkább mondd, hogy „Mindjárt indulnunk kell az oviba. Ideje felvenni a kabátodat” és hasonlók.

 

4. Beszéld meg velük az érzéseiket

A fiatalabb gyerekek még nem rendelkeznek elég nagy szókinccsel ahhoz, hogy megfelelően kifejezzék érzéseiket. A 2-5 év közötti gyerekek még csak az érzésekkel való ismerkedés fázisában járnak, és habár érzik a félelmet, a bánatot, és egyéb érzéseket, képtelenek megnevezni azokat.

 

Nyelvük és kifejezőképességük fejlődését azonban elősegítheted – valahányszor látod gyermekeden, hogy valamilyen érzés jeleit mutatja, akkor tegyél megjegyzést rá. Például: „Milyen szomorú, hogy elfogyott a süti”.

 

5. Ne rohanj

A felnőttek zsúfolt, rohanó életmódja nincs szinkronban a gyerekek lassabb, nyugodtabb mindennapjainak tempójával. A gyerekek minden tekintetben lassabbak nálunk – ezt a sebességet kell megpróbálnod leutánozni, ha szót szeretnél érteni velük.

 

6. Figyelj oda rájuk

Ha a gyermekeddel töltött közös idők során a telefonodat nyomkodod, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz – nem figyelsz oda rá! Nem kerülhetsz igazán közel hozzá, ha szándékosan figyelemelterelő dolgokkal veszed körbe magad. Ez a hanyagolás pedig negatív hatással van a gyerekekre, akik úgy érezhetik, hogy nem igazán vagy jelen, amikor szükségük lenne a figyelmedre (és ebben igazuk is
van).

A gyerekek nem igénylik a szülők figyelmét éjjel-nappal, de ha szükségük van arra, akkor fontos, hogy 100%-ban megkapják.

 

7. Légy illedelmes

Illemtudó gyerekeket szeretnél nevelni? Ez veled kezdődik, nem velük. Igenis erőltesd vissza a „köszönöm” és „kérem” szavakat a szókincsedbe, ha esetleg leszoktál volna róluk. A gyerekek első sorban szüleiket próbálják meg leutánozni, valahányszor egy korábban látott helyzettel találják szembe magukat így különösen fontos, hogy pozitív példát mutass nekik. Ha mindenkivel tisztelettel bánsz (remélhetőleg nem csak) gyermeked társaságában, akkor ők is átveszik majd ezeket az alapvető illemszabályokat, és sokkal nagyobb eséllyel válnak majd kiegyensúlyozott felnőttekké.

 

8. A „tinihisztik” teljesen természetes jelenségek

Amikorra a tipegőkori hisztik már rég elfeledett fejfájások csupán, máris itt az ideje felkészülni a tinédzserkori kilengésekre.

 

A serdülőkorban lévő (11-19 éves) gyerekeknek elképesztő mennyiségű társadalmi, érzelmi, és szellemi stresszel kell szembenézniük, amikre ennyi idős korukra még egyáltalán nincsenek felkészülve. Ez komoly kitörésekhez vezethet, ami gyakran felkészületlenül érheti a mit sem sejtő szülőket.

 

Ezekben az esetekben hagyd, hogy gyermeked végigmondja mondandóját, és figyelj oda arra, amit közölni próbál veled. Ha ezeket a helyzeteket is összeszedetten, nyugodt hozzáállással kezeled, akkor jó példát mutathatsz gyermekeidnek a stresszes szituációk kezelésére.

 

9. Amit soha nem szabad

Ezen nincs mit túlragozni: nincs olyan szituáció, amiben az erőszak vagy a kiabálás jelentené a megoldást. Ezzel csupán arra ítéled gyermekedet, hogy hasonlóan erőszakos, rosszindulatú felnőtt váljon belőle, aki hasonlóképpen bánik majd saját gyermekeivell.

 

10. A szigorúságnak komoly következményei lesznek

A szigorú, mindent irányítani próbáló nevelésnek súlyosan negatív, hosszútávú következményei lesznek, amelyek többek között a gyerekek fizikai épségét is veszélyeztethetik. Pontosabban: a szigorú szülők gyermekeit jobban veszélyezteti az elhízás.

 

A kutatások szerint azok a 2-5 év közötti gyerekek, akik szülei szigorú korlátokat szabtak ki otthon, keveset kommunikáltak gyermekeikkel, vagy ritkábban éreztették velük, hogy szeretik őket 30%-kal nagyon esélyt mutattak az elhízásra, mint azon kortársaik, akikkel szüleik szeretően bántak, és nyíltan kommunikáltak.


Beszélgess Páfránnyal!
X