Szabadtéri programok Eger környékén a lovaglástól, a kerékpározáson és kiránduláson keresztül a nemzeti parkok felfedezéséig.

+36 36 KATTINTSON
+36 30 KATTINTSON
KATTINTSON
menu

Szabadtéri programok Eger és Noszvaj környékén

Szabadtéri programok Eger környékén – Lovaglás

Számos kihagyhatatlan szabadtéri program várja a térségbe látogatókat Eger és Noszvaj környékén. A szomszédunkban található Thummerer Pincészetben kiváló, díjnyertes borok kóstolása mellett népszerű lovasprogramokat is szerveznek. Gyerekeknek és felnőtteknek is fantasztikus élmény a kristálytiszta levegőjű falu gyönyörű tájait lóhátról megcsodálni. Recepciónkon megszervezzük Önnek a programot! Még jobb, ha már foglaláskor jelzi nekünk, hogy szívesen lovagolna vagy éppen a gyerekekkel ellátogatnának az állatsimogatóba, ahol nyuszikkal, bárányokkal, kecskékkel és más kedves kis állatokkal találkozhatnak a srácok.

Szabadtéri programok Eger környékén – Kerékpáros kirándulások

Kihagyhatatlan szabadtéri programok Eger környékénNoszvaj kristálytiszta levegője és mesébe illő tájai kirándulásra csábítják az erre járókat. Tudjuk, hogy nem lapul minden csomagtartóban egy-egy kerékpár, amikor a család nyaralni vagy üdülni idul. Ám azt is tudjuk, hogy mennyire örülnek, amikor megtudják, hogy mi tényleg mindenre gondoltunk, éppen ezért szállodánkban gyermek és felnőtt kerékpárok is bérelhetők. Sokszor integettünk már kacagva guruló családoknak, amint útrakeltek szállodánkból egy jó kis bringázásra! Kerékpáron is felfedezhetők a szabadtéri programok Eger és Noszvaj környékén, hiszen jobbnál jobb lehetőségeket találhatnak akár a közelben is az ide látogatók!

 

BEMELEGÍTŐ BRINGÁZÁS KISGYEREKEKKEL 

A síkfőkúti tavaktól a Gazdaházig körülbelül 2 kilométer a távolság bringával. Ezt a srácok is könnyen teljesítik, olyannyira, hogy érdemes visszafelé is megtenni az utat és egy finom fagyival a fűre terített plédre leheveredve élvezni a  gyönyörű látványt és a madarak csicsergő énekét. Léleküdítő érzés! Recepciónkon a kerékpár mellé utánfutót is bérelhet a legkisebb családtagok számára, így garantáltan végiggurulják a távot kicsik és nagyok!

 

"KALANDOZÁS A MÚLTBAN" KERÉKPÁRTÚRA

Ha szereti megismerni a régmúlt különleges emlékeit, akkor itt a kiváló alkalom egy sportos kalandozásra! Tekerjen el a szomolyai kaptárkövekhez, és a visszaúton nézze meg a noszvaji Barlanglakásokat is. Jelenleg művészek vették birtokukba az egykor szegény emberek lakta barlanglakásokat és művésztelepként működik. A picivel több mint 10 kilométeres biciklistúra élményteli kirándulást ígér.

 

Szabadtéri programok Eger melett – Noszvaj felfedezése

Rövid séta a faluban: a rövid falusi séta során, melyet babakocsival is érdemes megtenni, érinthetik Noszvaj minden ismert pontját, ha a következő útvonalon haladnak: A templomtól indulva - De la Motte-kastély - Magtár - Pocem - Gazdaház - kovácsműhely - kosárfonó. Az útvonal hossza 2 kilométer, amit egy kellemes tavaszi délelőttön mindenkinek szívesen ajánlunk. 

 

Hosszabb sétára is nyílik lehetőség a faluban: ha beiktatjuk az Imány-tető és a Síkfőkút pontokat is az útvonaltervünkbe. A szintén a templomnál induló séta (De la Motte-kastély - Magtár - Gazdaház - Pocem - Imány-tető - kovácsműhely - kosárfonó - Síkfőkút) valóban hosszabb, távolsága 5 km, a megtételéhez szükséges idő körülbelül 3 óra laza tempóban. Így voltaképpen bejárjuk az egész falut. Könnyű séta, egyetlen apró megerőltetéssel, ami az Imány-tetőre való felmászást illeti (kb. 150 m), de a szép panorámáért megéri.

 

Falut kerülő túra 1

Irány: Általános iskola - Imány-tető - végig a Herceg-dűlőn - Westel-torony - Síkfőkút, Tórét - Rákóczi út - Kurta kocsma. Távolság: 7 km, idő: 2 óra. Ezzel megkerüljük a falut északról, fentről nézhetünk le Noszvajra.

 

Falut kerülő túra 2

Irány: Általános iskola - Panoráma Hotel - Kádár-út - Síkfőkút - forrás - Béke út - Kossuth út. Távolság: 7 km, idő: 2 óra. Így délről kerüljük a falut, könnyű sétával. Babakocsival is járható a Síkfőkúti elágazásig, onnan jobb a Kossuth úton visszagurulni a faluba (kb. 4 km).

 

Szabadtéri programok Eger környékén – Kirándulópontok

Síkfőkút

 

Noszvajtól északra, a Kánya-patak festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgye, hajdan a természet által, majd mesterségesen is kialakított tavak környéke, a Szent Imre-forrás és a mellé épült turistaház összessége - ez az eredeti Síkfőkút. A környék turisztikai és pihenést szolgáló körülményei az 1930-as években alakultak ki az egri turistaegyesület kezdeményezésére, akik nagy gonddal és buzgalommal alakították ki a Kánya-patak valamennyi forrását és környékét, majd névvel látták el őket. Ilyen például a Síkfőkút közelében fekvő Attila-forrás, melynek környékét erdei pihenőhellyé alakították ki.


Síkfőkút és környéke az 1930-as évektől Eger kedvelt kirándulóhelye volt, ebben az időben épült a turistaház is, melyet azóta már többször átépítettek. Ekkor alakították ki a felső tó jelenlegi formáját is. Napjainkra Noszvaj és Síkfőkút összeépült, többszáz hétvégi és víkendház, valamint vállalati üdülők létesültek ezen a területen. A felső tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, az alsó tó horgászásra, a tórét pedig piknikezésre csábítja az ide érkezőket. Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy Noszvaj-Síkfőkút az ország egyik legtisztább levegőjű települése.

 

Várkút

 

Síkfőkútról a zöld túrajelzést követve az Attila-forráshoz, majd a 669 méteres Várhegy tövében fekvő Várkútra juthatunk, mely a Kánya-patak forrásvidékének első és a legmagasabb ponton eredő forrása. A forrás történelme a messzi múltba nyúlik vissza, hiszen valamikor ezen a helyen földvár állott. Várkút és környéke a vadregényes Bükk egyik legszebb kirándulóhelye, gyalogtúrák és erdei séták alkalmával a természet még az őzek és szarvasok látványával is megajándékozhat.

 

Kaptárkövek

 

A riolittufa megjelenési formái közül a legkülönlegesebbek a süveg formájú kúpok. Ezek némelyikén emberkéz által formázott fülkéket találunk, melyek eredetét egyrészt kultikus céllal magyarázzák (a hamvasztásos temetkezés egy szokatlan formájának tulajdonították), mások áldozati vagy bálványtartó fülkéket véltek látni bennük, de a legvalószínűbb feltételezések szerint méhészkedésre használták őket.

 

Imány-tető

 

Településünk szívében emelkedik az Imány-tető, melyre a református templommal szemközti Bartók Béla utcán elindulva egy könnyű sétával juthatunk fel. A tetőről páratlan kilátás nyílik Noszvajra.

 

De la Motte Kastély parkja

 

A kőfallal bekerített park eredetileg az angolkertek közé tartozott. Megtalálhatók itt a különböző fakülönlegességek és díszcserjék a tiszafától az oszlopos tölgyig, a különleges akáctól a liliomfáig.

 

Túraajánlatok Eger és Noszvaj környékén

SZALAMANDRA TANÖSVÉNY DÉDESTAPOLCSÁNY

 

A tanösvény létrehozásának gondolata régen megfogalmazódott a térségben. Pedagógusok, természetvédelmi szakemberek és erdészek közös összefogásával kétéves kitartó munka után hozták létre és avatták fel 2002 tavaszán a Szalamandra tanösvényt. Az állomásokat "szalamandrás" információs táblák jelölik, az útvonalat pedig fekete-sárga útjelek. A látnivalókat leíró szórólap a Dédestapolcsányi Tourinform irodában szerezhető be. Hossza 6 km, kényelmes sétával 4 óra alatt bejárható. Az ösvény először sík területen fut, majd az információs táblák útmutatásai szerint lehet továbbmenni az erdei úton. Az emelkedés lassú, kb. 200 méter a szintkülönbség. Sok védett állat él itt, ezért ha csendben közlekedünk az erdőben, megleshetjük őket erdei élőhelyükön. A séta során öt pihenőhelyet lehet találni, ahol szalonnasütő helyek, pihenőpadok vannak. Tüzet azonban tűzgyújtási tilalom esetén nem szabad rakni. A végállomás előtt az út az országos kék túra útvonalával találkozik.

 

SZALAJKA-VÖLGYI TERMÉSZETVÉDELMI BEMUTATÓÖSVÉNY

 

A szilvásváradi Szalajka-völgy idegenforgalmi szempontból a Bükk egyik leglátogatottabb része. A Szalajka-patak mentén vezető közkedvelt kirándulóhely 4,2 km-es sétaútjának (és turistaútjának) állomásai a Bükk természeti és kulturális értékeire hívják fel a figyelmet. A táblák a Bükki Nemzeti Park alapításáról és rendeltetéséről, a karsztvíz-források által táplált vízfolyásokról, a völgy élővilágáról, a Szikla-forrásról, a Fátyol-vízesés mésztufa-gátjainak képződéséről, a Szalajka-forrás vízhozamáról és az Istállóskői-barlang régészeti leleteiről adnak tájékoztatást. Emellett megismerkedhetünk a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút történetével, megtekinthetjük az Erdészeti Múzeumot és az 1974-ben megnyitott Szabadtéri Erdei Múzeumot a Horotna-völgy torkolatánál. A völgy erdei kisvasútja további élményszerzésre ad lehetőséget; Szilvásvárad településről indul, pisztrángtelep mellett halad el, míg el nem éri a Fátyol-vízesést övező Gloriet erdei tisztást.

 

BÉLKŐ TANÖSVÉNY

 

Az öt km hosszú hét állomásra felfűzött tanösvény bejárásához, az ismertető táblák megtekintéséhez 1,5–2,5 óra szükséges. A tanösvény a cisztercita apátság épületétől indul és Bél-kő megmaradt 815 m magas csúcsán kialakított kilátóhelyen végződik. Innen a sárga háromszög jelzésű turista úton lehet továbbkirándulni a Bükk-fennsíkra, Szilvásváradra, Felsőtárkányba, Szarvaskőre vagy vissza Bélapátfalvára, a Katonasírok és a Lakvölgyi tó érintésével egy óra alatt lehet lesétálni a településre. A tanösvény vonala mentén előbukkanó változatos kőzetfeltárások, sziklák révén betekinthetünk a Bükk hegység földtörténetébe, szerkezetének, felszínfejlődésének titkaiba. Megismerkedhetünk a ritka és védett növényekkel, növénytársulásokkal és az itt élő állatvilággal, valamint a Bél-kő környékének kultúrtörténetével.

 

Eger és környékének felfedezése négykeréken

Eger 15-20 kilométeres körzetében, ami autóval nem több mint 20 perc, rengeteg látnivaló található. Élményekkel teli családi kirándulásokhoz adunk néhány ötletet, hogy fedezzék fel a környéket a nálunk töltött pihentető napok alatt. Noszvajtól alig több mint fél órán belül elérhetők ezek a méltán kedvelt kirándulóhelyek. Keljenek hát útra és élvezzék Észak-Magyarország csodás tájait, mi pedig finom, házias ízvilágú vacsorával várjuk vissza Önöket este Noszvajon az Oxigén Hotel**** Superior Family & Spa-ban!

 

SZABADTÉRI PROGRAMOK EGER KÖRNYÉKÉN – TISZA-TAVI NEMZETI PARK

 

A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, amely az Alföld északi részén terül el. 127 km2-én számtalan sziget, holtág és sekély kis csatorna váltja egymást a hatalmas, nyílt vízterületekkel, jellegzetes, úgynevezett mozaikos tájat formálva. A Tisza-tó a Hortobágyi Nemzeti Park negyedik bemutató területe, s így 1999 óta az UNESCO Világörökség része.

 

A Tisza-tónál a kikapcsolódás is legalább annyira változatos, mint maga a táj. A természetjáráson kívül, a nyugodt strandolástól a vízi sportok kipróbálásáig számtalan lehetőség kínálkozik:

 

  • A part mentén hat szabad vízi strandon, valamint Tiszafüreden termálfürdőkben pihenhetünk, míg Abádszalók térségében extrém vízi sportolás, pezsgő éjszakai élet és szórakozóhelyek várják a látogatókat. 
  • A különböző mélységű vizeket őshonos halfajták lakják, a horgászat pedig a szabályok betartása mellett engedélyezett. A tó páratlan vadvízi világot rejt, kalandos utazásra csábítva a természetjárókat, minden évszakban más és más szabadidős lehetőséget kínálva. Egész évben válogathatunk az útvonalak között, és bejárhatjuk a vidéket gyalog, kerékpárral, lóháton, vagy csónakba szállva.

 

A Tisza-tó területe három fő részre osztható fel:

 

Tisza-tavi Madárrezervátum

 

A madarak európai vonulásának fontos pihenőhelye. Védett terület, amely vezető kíséretében látogatható.

 

Aranyosi-kanyar, Sarudi-medence, Kis-Tisza

 

A Tisza-tavi Túraközpont Hálózat segítségével megszervezhető a kirándulás, valamint csónakok és kerékpárok bérelhetők. Útközben barátságos kikötők, vendégházak és panziók várják az érkezőket.
A tó kisebb szigetein csónakkal megközelíthető madár-megfigyelőhelyeket alakítottak ki a fészkelőhelyek közelében, így a vízitúrák alatt alkalom nyílik a madárvilág tanulmányozására.

 

Sarudi-medence, Abádszalóki-öböl, Tiszafüredi-medence

 

Nem védett terület, a vízi sportok birodalma. Egész Európában ez az egyetlen természetes tavon kijelölt terület, ahol motoros vízi sportok űzhetők.

 

SZABADTÉRI PROGRAMOK EGER KÖRNYÉKÉN – TISZA-TAVI ÖKOCENTRUM

 

Április 3-tól nyári szezon az Ökocentrumban! Üzemel a népszerű "Tutajos-tó" vízi játszótér, megnyit a poroszlói Tájház az Ökocentrum szabadidőparkjában és a Tisza-tó tavaszi feltöltésével együtt indulnak a GPS-es csónaktúrák és kishajós kirándulások a Tisza-tó csodálatos vízi világának felfedezésére. Az Ökocentrum mindhárom bejárata / pénztára - a főépületnél, a rendezvénytér felől és a Tisza-tó gát felől - működik majd, és nyitva tartásuk is hosszabb, naponta 9 órától 18 óráig (a pénztárak 17 órakor zárnak). Jó hír a kerékpárosok részére, hogy a nyári üzem időszakában - a ttocbringa@gmail.com címre történő előzetes bejelentkezéssel - rövidebb-hosszabb GPS-es bringatúrákon lehet részt venni. Érdemes tehát szabadidőben a Tisza-tóhoz, Poroszlóra látogatni!

 

SZABADTÉRI PROGRAMOK EGER KÖRNYÉKÉN – BÜKKI NEMZETI PARK

 

A Bükki Nemzeti Park Magyarország legnagyobb hegyvidéki, erdős nemzeti parkja, az Északi-középhegységben fekszik. Változatos területén igen gazdag növény- és állatvilág figyelhető meg. A Bükk-hegységben 853 barlangot tártak fel. Nagyszámú régészeti lelőhelyei közül a legjelentősebbek az ősember által lakott barlangok.

 

A hegység legegységesebb része az átlagosan 800 méter magas Bükk-fennsík. Magyarországon a Bükkben van az egyetlen igazi szakadéktöbör, itt működik a legtöbb víznyelő, víznyelő-barlang. Az ország legmélyebb barlangja, a 250 méter mély István-lápai barlang, amely a Szepesi-barlanggal és a látogatók előtt is megnyitott lillafüredi István-barlanggal együtt a legszebb cseppköves karsztjáratok közé tartozik.

 

A Bükk sajátos ékességei a karsztforrások vizéből kiváló mésztufa képződmények. A mésztufa gátakat épít a mederben, s a víz a gátakon átcsobogva kicsiny vízeséseken szalad tovább. Híres a Szalajka-patak, a Fátyol-vízesése vagy a Szinva-patak forrásmészkő-dombja, a mésztufa kiválás által bezárt üregben létrejött lillafüredi Anna-barlang. Szép forrásmészkő-kiválások vannak a Szentléleki- és Sebesvíz-völgyben, a Harica-forrásoknál is. Jellegzetes tájképi elem a szarvaskői várhegy: a víz alatti vulkáni működés szép maradványai az oldalában feltáruló pálmalávák. A Bükk déli peremén a sajátos riolitkúpok, az úgynevezett kaptárkövek számítanak földtani és kultúrtörténeti értéknek. A Bükki Nemzeti Park nagyszámú régészeti lelőhellyel is dicsekedhet, melyek közül legjelentősebbek az ősember által lakott barlangok. A legrégebbi emberi leletek a Lambrecht Kálmán-barlangból kerültek elő. Itt körülbelül 100 ezer évvel ezelőtt élt ősember eszközeit találták meg a régészek.

Oxigén Hotel ajánlatai
 
Pünkösdölés Noszvajon
129 800 Ft/2 felnőtt és 1 gyermek (10 év alatti)/3 éj
 
Babaúszás
79 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Babaúszás - nyáron is!
109 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Csiri-biri nyáron is!
109 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
EGYÜTT AZ IGAZI - TÖBB GENERÁCIÓS ÉLMÉNY CSOMAG
Ajánlatát egyedileg készítjük el Önnek!
 
Varázslatos évszakok
79 900 Ft / 2 felnőtt / 2 éjszaka
 
Anya szíve csücske
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Apa a srácokkal
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Szülinap anya huncutkáival
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Szülinap apa kópéival
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Kerekecske-gombocska nyáron is!
109 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjszakától
 
Csiri-biri csomag
79 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Kerekecske-gombocska
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjszakától
 
Álomutazás az egész családnak - ajándékkal
79 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Tavaszköszöntő
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Hurrá, Nyaralunk!
109 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
ÁLOMHÉTVÉGE
139 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Maminbaba - hordozós latin fitness
79 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Maminbaba - nyáron is!
109 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Babáknak áll a világ - Idén júniusban a piciké a főszerep!
 
Velünk mókáznak nagyiék!
99 900 Ft / 2 db select szoba 4 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjszakától
Beszélgess Páfránnyal!
X