Így lehet stresszmentes a vakáció a gyerekekkel

+36 36 KATTINTSON
+36 30 KATTINTSON
KATTINTSON
menu

Utazási tippek szülőknek a stresszmentes vakációkért


Nem számít, hogy a nagymamát készültök meglátogatni egy szomszédos megyében, vagy egy tengerparti üdülőt céloztatok meg az idei nyaralás gyanánt, a gyerekekkel való utazás egy különösen stresszes élmény lehet az szülők számára.

Nézd meg, hogy hogyan lehet stresszmentes a vakáció!

Ezért persze nincs kit hibáztatni, hiszen a legtöbb gyerek természeténél fogva unja magát a hosszú utazások során, és gyakran a nyaralás alatt is nyűgös marad, mert egyszerűen nem élvezi azt, amit a felnőttek kikapcsolódásnak neveznek.

 

Szerencsére van néhány okos utazási trükk, amivel a gyerekek számára élvezetesebbé, a felnőtteknek pedig kevésbé stresszessé varázsolhatók a vakációzással eltöltött napok!

 

Babával vagy kisgyermekkel utazni nem mindig gondtalan, hiszen ilyenkor a szülők mindig attól tartanak, hogy esetleg otthon felejtenek valami fontosat, amire szükség lesz az utazás során. Érdemes az ilyen helyzeteket kiküszöbölni azzal, hogy egy bababarát szállodát választunk, amikor a tökéletes szállást keressük a gyermekekkel.

 

Egy bababarát szálláshelyen a legtöbb esetben elérhető a babaágy, leesés gátló, baba utazó ágy, pelenkázó, csúszásgátló kialakításával ellátott fürdető kád, bili, wc szűkítő, mosdó fellépő, az étteremben etetőszék, babakanál, és előke. Érdemes már előre tisztázni, hogy ezek az eszközök térítésmentesen igénybe vehetők, vagy kauciót kell-e letenni értük. Egy jól megválasztott helyszín esetén a szülők rengeteg stresszt megspórolhatnak, illetve kevesebb csomagot kell magukkal vinniük.

 

Szállodánk, az Oxigén Hotel**** Superior Family & Spa a felnőtteknek minden téren az nyújtja, mint egy hagyományos szálloda, ám a gyerekeknek még többet, hiszen mi fel vagyunk készülve a legkisebbekre is. Mindent megteszünk azért, hogy a kicsik biztonsága és kényelme garantált legyen a nálunk töltött idő alatt, ezért baba-mama szobákat alakítottunk ki wellness részlegünk területén, illetve szállodánk első és második emeletén. A helyiségek a nap 24 órájában a szülők rendelkezésére állnak. Baba-mama szobáinkba számos olyan praktikus eszközt készítettünk be, amelyek biztosan a segítségükre lesznek (cumisüveg melegítő, mikrohullámú sütő, mosogató, sterilizáló, papírtörlő, tálkák, edények, evőeszközök, poharak, hűtőszekrény, vízforraló, szárító – kivétel az első emeleten).

 

Tippek indulás előttre

 

Hagyd, hogy a gyerekek is kivegyék a részüket a készülődésből

Ha azt szeretnéd, hogy a gyerekek is várják az utazást, akkor ne az utolsó pillanatban szólj nekik az indulásról. Vond be őket a nap szervezésbe, hogy éreztesd velük, ez az egész róluk is szól majd. Adj nekik egyszerű feladatokat, hogy úgy érezzék, ők is részt vesznek a tervezési fázisban – például kérd meg őket, hogy válasszák ki a kedvenc könyveiket, amiket magukkal szeretnének vinni, vagy ha idősebbek is vannak közöttük, akkor kérd meg őket, hogy nézzék meg, mikortól meddig van nyitva a helyi strand.

 

Mesélj nekik azokról a dolgokról, amikre számíthatnak az út során

Ismertesd nagy vonalakban a gyerekkel is az útitervet az indulástól kezdve a célállomásig. A kicsik sokkal nyugodtabbak, ha tudják, hogy mire számíthatnak a nap során. Mesélj nekik a szokatlan helyzetekről, például a biztonsági vizsgálatról a reptereken, és olvassatok együtt olyan gyerektörténeteket, amik segítenek megismerkedni a repülővel való utazás alapjaival (persze ez ugyan így érvényes más utazási módokra is).

 

Időzíts szellősen

Légy előrelátó a tervezési szakaszban, különösen, ha valamilyen mozgalmasabb ünnep (például karácsony/újév) környékén szeretnél utazni. Lehetőség szerint tégy félre néhány plusz szabadnapot erre az alkalomra, hogy az esetleges betegségek, törölt járatok és a rossz idő ne húzhassa keresztül számításaidat (vagy legalább is ne teljesen). Ha repülővel utazol, akkor próbálj közvetlen járatokat találni, nehogy valami miatt ott ragadjatok egy átszállásnál valamelyik reptéren. Minél több ilyen kellemetlenségre készülsz fel, annál kevesebb stressz éri majd az egész családot.

 

Győződj meg a gyerekbiztonságról

Ugyan a nagyinál mindig van valami finomság, és később kell lefeküdni, a nagyszülők otthona nem feltétlenül biztonságos hétköznapi állapotában egy gyerek számára. Ha teheted, kérd meg szüleidet, hogy tegyék el a gyógyszereket és más veszélyforrásokat, hogy a gyerekek ne találhassanak rájuk, vagy segíts ebben, amint megérkeztek.

 

Ha szállodában készültök megszállni, mindenképpen érdeklődd meg, hogy az adott hely mennyire gyermekbarát, és hogy milyen biztonsági előkészületekkel várják a gyerekkel érkező családokat. Nem árt mindenhová magaddal vinned egy „gyerekbiztonsági csomagot”, amiben olyan kellékek vannak, mint például egy tekercs ragasztószalag, amivel letakarhatod a konnektorokat a falakon.

 

Csomagolj műanyagban

Tarts rendet az utazótáskákban néhány egyszerű műanyag tasak segítségével. Ezek nem csak segítenek elválasztani egymástól a szennyes és a tiszta ruhákat, de felcímkézésükkel könnyedén megkülönböztethetők egymástól a gyerekek holmijai. Nem árt felkészülni a vakáció során vásárolt dolgokra is – legyen egy kis extra hely a táskában vagy legalább egy üres csomag, amiben hazahozhatod ezeket.

 

Csomagolj uzsonnát

Legyen nálad egy megfelelő adag tízórai, vagy egyéb harapnivaló, amit a gyerekek is szívesen megesznek. Semmi sem garantálja, hogy az utazás során olyan ételeket szolgálnak majd fel, amit szeretnek, ezért jobb felkészülni ezekre az esetekre. A legjobb utazó üdítő a víz, mert ebből a gyerekek legfeljebb csak annyit isznak, amennyire szükségük van (a különböző ízesített levekkel ellentétben), így ritkábban kell majd mosdóba járniuk is.

 

 

 

Tippek autóutakra

 

Első a biztonság

Vidd el egy általános ellenőrzésre az autódat, vagy végezd el magad, ha tudod. Győződj meg róla, hogy rendben vannak-e a fékek, az olaj, a kerekek, és minden más biztonsági tényező is. Ellenőrizd az időjárás-előrejelzést az útvonalon és készíts össze minden szükséges vészkelléket, amire szükséged lehet, ha baj történik (takarók, egy kis ásó, feltöltött elemlámpa, sok víz, stb.) Ne felejtsd el feltölteni a telefonodat.

 

Kerüld el a mozgalmasabb időszakokat

A váratlan okokból (balesetek, rögtönzött útmunkálatok) kialakuló dugókba könnyedén beleszaladhat az ember, de a reggel és este általában mindenhol nagyobb a forgalom, amivel azért lehet számolni. Ha úgy érzed, hogy eléggé kipihent vagy, és nem okoz gondot az éjszakai vezetés, akkor akár napnyugta után is elindulhatsz – a gyerekek valószínűleg átaludják majd az út nagy részét.

 

A szünetek fontosak

A gyerekeknek rendszeres „pihenőkre” van szükségük, ahol valójában az egy helyben ülést ellensúlyozhatják némi szaladgálással. Ha nem szeretnéd, hogy túl nyűgössé váljanak, akkor tarts két óránként legalább 15-20 perc szünetet, hogy elmehessenek a mosdóba és kinyújthassák a lábaikat – ez igazából minden utas számára fontos.

 

Kösd le a gyerekeket valamivel

Vidd magatokkal a gyerekek kedvenc játékait, könyveit és egyéb dolgokat, amikkel elszórakoztathatják magukat út közben. Érdemes valami olyan apó meglepetéssel is készülni, ami akkor kerül elő, ha a játékaik már nem kötik le őket (ha végig bírják az odautat, akkor tedd ezt félre a hazaútra). Az idősebb gyerekeknek egy térképet is adhatsz azzal a feladattal, hogy kövessék rajta, hogy éppen merre jártok.

 

 

 

Tippek repülőutakra

 

Tájékozódj időben a csomagszabályokról

Derítsd ki, hogy az adott járaton milyen szabályzatok kötik a poggyászok méretét, mennyiségét és súlyát, illetve hogy mennyit vihetsz magaddal az utastérbe. A nagyobb légitársaságoknál komoly árat kell fizetni egy második kézipoggyászért, ezért ha spórolni szeretnél, akkor csak a legszükségesebb dolgokat pakold be abba az egybe, amit magadnál tartasz majd.

 

Az ajándékokat ne csomagold be előre, mert ezzel csak megnehezíted a biztonsági átvizsgálás menetét. Tájékozódj továbbá arról, hogy milyen tárgyak vihetők magaddal az utastérbe, illetve milyen jellegű és mennyiségű élelmiszer lehet nálad.

 

Kapcsolódj

Regisztrálj a légitársaság webhelyén és kérj email és/vagy SMS értesítőket a járatoddal kapcsolatos fontos tudnivalókról, például a késésekről és más változásokról. Sok légitársaság otthon kinyomtatható repülőjegyeket is kínál, amelyek gördülékenyebbé teszik a foglalási folyamatot. Érdemes továbbá jóval előbb érkezni a reptérre, mint amennyire először gondolnád, hogy minden biztonsági ellenőrzésen áteshessetek és minden csomagotok oda kerüljön, ahová tartozik.

 

Öltözködjetek megfelelően

A repülők utasterének hőmérséklete változhat attól függően, hogy milyen magasan jár éppen a gép. Felszállás előtt jóval melegebbnek érződhet, mint amilyen a felhők felett lesz. Készülj fel erre, ha a levegőben szeretnél utazni. Nem árt továbbá egy vésztartalék váltás ruhát is csomagolni az esetleges késleltetett járatok esetére.

 

 

 

Tippek az ott tartózkodásra

 

Számolj az igazodási idővel

Egy nagyobb utazást követően nem csak a gyerekeknek, hanem általában mindenkinek szüksége van némi pihenőidőre, ami segít hozzászokni az új éghajlathoz és/vagy időzónához. Ez különösen fontos a gyerekek számára, akiket az első nap során különösen nyűgössé tehet a rettegett jetlag. Ha mindenképpen sétálni szeretnél velük az első napon, akkor ne menjetek túl messzire.

 

Vacsorázzatok korábban

Egy vakáció a gyerekekkel gyakran az aktív kikapcsolódásról szól, és még a pihenéssel eltöltött hétköznapok is mozgalmasabbak lehetnek a kicsik számára, mint otthon. Ennek köszönhetően könnyen lehet, hogy korábban dőlnek majd be az ágyba is, ezért fontos, hogy időben elmenjetek vacsorázni, hogy ne éhesen tegyék azt.

 

Ne vidd túlzásba

Egy vakáció nem feltétlenül arról kell szóljon, hogy minél több programmal töltsd fel a család napirendjét. A túl sok ember, túl sok séta és túl sok „kötelező” látnivaló könnyedén leterhelheti a gyerekeket, akik így akár kora délutánra is nyűgössé válhatnak. Próbálj minden napra tervezni egy jó adag pihenést is.Oxigén Hotel ajánlatai
 
Pünkösdölés Noszvajon
129 800 Ft/2 felnőtt és 1 gyermek (10 év alatti)/3 éj
 
Babaúszás
79 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Babaúszás - nyáron is!
109 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Csiri-biri nyáron is!
109 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
EGYÜTT AZ IGAZI - TÖBB GENERÁCIÓS ÉLMÉNY CSOMAG
Ajánlatát egyedileg készítjük el Önnek!
 
Varázslatos évszakok
79 900 Ft / 2 felnőtt / 2 éjszaka
 
Anya szíve csücske
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Apa a srácokkal
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Szülinap anya huncutkáival
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Szülinap apa kópéival
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Kerekecske-gombocska nyáron is!
109 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjszakától
 
Csiri-biri csomag
79 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Kerekecske-gombocska
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjszakától
 
Álomutazás az egész családnak - ajándékkal
79 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Tavaszköszöntő
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Hurrá, Nyaralunk!
109 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
ÁLOMHÉTVÉGE
139 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Maminbaba - hordozós latin fitness
79 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Maminbaba - nyáron is!
109 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Babáknak áll a világ - Idén júniusban a piciké a főszerep!
 
Velünk mókáznak nagyiék!
99 900 Ft / 2 db select szoba 4 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjszakától


Beszélgess Páfránnyal!
X