Nevelési szokások, amiket neked is be kell vezetned, mielőtt a gyermeked tizenéves korba lép.

menu

Nevelési szokások, amiket neked is be kell vezetned


Úgy 13 éves korukra (bár ez mindenkinél változó) a gyerekek szempontjából háttérbe szorulnak a szülők, mint befolyásoló tényezők, és egyre inkább barátaik és tanáraik lesznek rájuk nagyobb, jelentősebb hatással. A szülők ekkor észreveszik majd, hogy egyre kevesebb időt tölt velük gyermekük. Ehhez társul az is, hogy ilyenkor már rengeteg behatásnak ki vannak téve a gyerekek, amelyek mind komolyan befolyásolják személyiségüket, és fejlődésüket. Azonban, ha szülőként kialakítasz bizonyos közös szokásokat gyermekeddel, akkor sokkal könnyebben kezelheted majd a „rettegett” tinédzserkor érkezését. Hogy mik ezek a szokások? Íme néhány példa rájuk!
 

Nevelési szokások, amiket még a tinédzserkor előtt be kell vezened

1. Vacsorázzatok együtt

A sikeres gyereknevelés egyik kulcsa elegendő szemtől szembeni időt tölteni gyermekeiddel. Ebben a korban milliónyi dolog lekötheti a figyelmüket, ezért aktívan kell tenned azért, hogy téged is észrevegyenek. Napi egy közös étkezés (amire általában a vacsora a legkényelmesebb alkalom) segít minden nap közös időt eltölteni gyermekeiddel, hogy megmaradjon a köztetek kialakított kapcsolat.

 

Családbarát wellness hotelünkben ínycsiklandozó fogásokkal várjuk a kicsiket és a nagyokat, ráadásul a gyermekeknek all inclusive ellátást is biztosítunk. Látogassatok el ti is az ország egyik legtisztább levegőjű településére, Noszvajra!

 

Családbarát wellness hotel - Szobafoglalás

 

2. Autóban és vacsoránál nincs telefon

Sok család csak az asztalnál vagy az utazások során kerül közel egymáshoz. Mindkét helyszín fontos tehát kapcsolatteremtési szempontból. Mutass jó példát – ugye nem szeretnéd elrontani gyermekeid modorát az asztalnál? Az autóban is ugyan ez a helyzet, de bizonyára nem célod azt tanítani gyermekeidnek, hogy vezetés közben jó ötlet a telefont nyomkodni.

 

3. Fordíts időt arra, hogy megbeszéljétek a napjukat

Mint azt az eddigi tippekből már biztosan kezded látni, a legfőbb kihívás a tizenévesek figyelmének megragadása és megtartása. Mielőtt a középiskola sűrű napjai elérkeznének, szokj rá arra, hogy minden nap megbeszélitek a napi eseményeket. A legjobb személyesen tenni ezt, de ha chaten keresztül történik, az is jobb, mint a semmi. Megköszönöd majd magadnak ezt, amikor évekkel később a felnőtt gyermeked minden héten felhív majd, hogy hogy vagy.Oxigén Hotel ajánlatai
 
Babaúszás: több, mint pancsi
79 900 Ft/2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti)/2 éj
 
Csiri-biri csomagajánlat
79 900 Ft/2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti)/2 éj
 
EGYÜTT AZ IGAZI - TÖBB GENERÁCIÓS ÉLMÉNY CSOMAG
Ajánlatát egyedileg készítjük el Önnek!
 
Varázslatos évszakok
79 900 Ft / 2 felnőtt / 2 éjszaka
 
Anya szíve csücske
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Apa a srácokkal
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Szülinap anya huncutkáival
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Szülinap apa kópéival
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Kerekecske-gombocska
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjszakától
 
Pihentető Lombhullató
79 900 Ft/2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Téli élmények
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Álarcos Szilveszter
174 900 Ft/2 felnőtt és 1 gyermek (10 év alatti)/3 éj
 
Karácsonyi Csoda
149 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyermek (10 év alatti) / 3 éjszaka
 
Szünidei Kalandok
 
NYÁRI ELŐFOGLALÁSI AKCIÓ 2019.
99 800 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
ÁLDOTT ADVENT
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
VARÁZSVAKÁCIÓ
34 900 Ft/ 2 felnőtt és 1 gyermek (10 év alatti) / 1 éjtől
 
Kastély Kalandok
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Velünk mókáznak nagyiék is!
99 900 Ft / 2 db select szoba 4 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjszakától
 
Táncoló falevelek
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 3 éjtől
 
NYERŐ PÁROS SZINGLIKNEK
94 900 Ft / 2 Select szoba / 2 éjtől
 
Mikulás Móka
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől

4. Törekedj valamilyen fizikai kapcsolatteremtésre

Minden embernek napi szinten van szüksége az ölelésre a fejlődéshez. A tizenévesek pedig lényegében minden tekintetben fejlődésen mennek keresztül, mind fizikai, mind szellemi szempontból, azonban nem feltétlenül díjazzák a fizikai közeledést. Fontos tehát, hogy még tinédzseri éveik előtt kitaláld, hogy miként növelhetnéd meg a fizikai kontaktusok számát gyermekeiddel. Egy egyszerű fejsimogatás is sokat jelenthet – a lényeg, hogy legyen valami.

 

5. Légy naprakész a technológiai világukkal kapcsolatban

A technológia folyamatosan fejlődik – sokkal gyorsabban, mint valaha – és a legújabb vívmányok könnyedén elsuhanhatnak a szülők feje mellett. A szülők általában nem túl jól informáltak a „legmenőbb” alkalmazásokról és trendekről, azonban ez csak tovább szélesítheti az ekkorra elkerülhetetlenül kialakuló szakadékot közted és gyermekeid között. Fontos tehát, hogy képben légy mindazon technológiai okossággal kapcsolatban, amiket napi szinten használnak, és hogy hogyan használják azokat.

 

6. Tölts el némi időt a barátaik körében is

Nem igazán választhatod meg, hogy gyermeked kikkel barátkozik, de azért igenis tehetsz, hogy megtudd, kik is ezek az emberek. Mivel fennáll a veszélye annak, hogy kimaradsz azokból a körökből, amik iránt érdeklődést mutat, így fontos tudni, hogy kikkel töltik idejüket a gyermekeid, és hogy miket csinálnak ilyenkor. Már fiatalkorban érdemes támogatni őket a közös játékok során – ne légy az a szülő, aki mindent megtilt, amikor gyermeke barátai átjönnek játszani. Ha pedig olyan emberekről kezdenek el beszélni, akikről nem tudod, hogy kik, és még sosem találkoztál velük, akkor érdemes ismerkedősre fogni a figurát!

 

7. Értsd meg érdeklődési köreiket

A generációs szakadéknak köszönhetően elképzelhető, hogy gyermekeid olyan dolgok iránt érdeklődnek majd, amik téged 100%-ban hidegen hagynak, de tudd, hogy nekik most ezek azok a dolgok, amik számítanak, amik motiválják őket, és amikben örömüket lelik. Legalább tégy úgy, mint akit egy kicsit is érdekel, hogy miről van szó. Ha azt akarod, hogy ők is meghallgassák a mondandódat, akkor neked is késznek kell lenned erre tőlük.

 

8. Találj egy közös hobbit velük

Keressetek egy olyan hobbit, amit mindketten szívesen csináltok, és amit közösen is végezhettek. Plusz pont ha ez a hobbi egészséges és/vagy más szempontból hasznos is. Lehet akár művészeti irányzatú, vagy sport jellegű is. A lényeg, hogy legyen valamilyen közös dolog, ami lehetőséget biztosít a kapcsolatteremtésre, a közös tanulásra, és sok-sok közös emlék megszerzésére.

 

9. Légy ott, amikor este lefekszenek aludni

A hagyományos gyermeknevelés tapasztalatai szerint a lefekvés előtti és az ébredés utáni 3 perc a legjobb alkalom arra, hogy kapcsolatba lépj gyermekeiddel. Ennek egyszerű oka van: a gyerekek bármire képesek azért (még akár az iskolai dolgokat is szívesen elmesélik), hogy akár egy másodperccel is később kelljen lefeküdniük aludni.

 

A tizenéves kor beállta előtt a nap ezen időszaka tehát remek alkalmat biztosíts arra, hogy naprakész légy gyermekeiddel kapcsolatban, de a későbbi évek során sem árt megtartani ezt a jó szokást. Hogy miért? Mert még a tinédzserek is szívesen megnyílnak (ha ehhez hozzá vannak szokva) szüleik előtt, és az idő múlásával ez egyre fontosabbá válik. A gyerekek ugyanis elkezdenek egyre veszélyesebb szokásokat felvenni, amelyek ilyenkor sokkal egyértelműbbé válnak. Biztosan te is kaptad már azon a gyerekeket, hogy lámpaoltás után még a táblagépet nyomkodják a takaró alatt – ha lefekvés előtt emlékezteted őket, hogy a közelben vagy, akkor a későbbiekben minimalizálhatod az ilyen rossz szokások kialakulásának veszélyét.

 

10. Hagyd, hogy megtapasztalják a kudarcot (vagy a sikert)

A gyermeknevelés első éveiben lényegében csak rajtad és partnereden múlik gyermeked túlélése. Emlékszel azokra az időkre, amikor minden egyes nap büszkén fújtad ki magad, mert ma sem történt semmi életveszélyes gyermekeddel (mert sikerült háromszor megakadályoznod, hogy leessen a lépcsőn, és kétszer, hogy a konnektorba nyúljon)? Ezt az örök éberséget nehéz hátrahagyni, de érdemes minél előbb hozzászoktatnod magadat ahhoz, hogy gyermekeidnek előbb-utóbb több mozgástérre lesz szükségük, hogy saját maguk tapasztalhassák meg a dolgokat.


Beszélgess Páfránnyal!
X