Nevelési szokások, amiket neked is be kell vezetned, mielőtt a gyermeked tizenéves korba lép.

+36 36 KATTINTSON
+36 30 KATTINTSON
KATTINTSON
menu

Nevelési szokások, amiket neked is be kell vezetned


Úgy 13 éves korukra (bár ez mindenkinél változó) a gyerekek szempontjából háttérbe szorulnak a szülők, mint befolyásoló tényezők, és egyre inkább barátaik és tanáraik lesznek rájuk nagyobb, jelentősebb hatással. A szülők ekkor észreveszik majd, hogy egyre kevesebb időt tölt velük gyermekük. Ehhez társul az is, hogy ilyenkor már rengeteg behatásnak ki vannak téve a gyerekek, amelyek mind komolyan befolyásolják személyiségüket, és fejlődésüket. Azonban, ha szülőként kialakítasz bizonyos közös szokásokat gyermekeddel, akkor sokkal könnyebben kezelheted majd a „rettegett” tinédzserkor érkezését. Hogy mik ezek a szokások? Íme néhány példa rájuk!
 

Nevelési szokások, amiket még a tinédzserkor előtt be kell vezened


4. Törekedj valamilyen fizikai kapcsolatteremtésre

Minden embernek napi szinten van szüksége az ölelésre a fejlődéshez. A tizenévesek pedig lényegében minden tekintetben fejlődésen mennek keresztül, mind fizikai, mind szellemi szempontból, azonban nem feltétlenül díjazzák a fizikai közeledést. Fontos tehát, hogy még tinédzseri éveik előtt kitaláld, hogy miként növelhetnéd meg a fizikai kontaktusok számát gyermekeiddel. Egy egyszerű fejsimogatás is sokat jelenthet – a lényeg, hogy legyen valami.

 

5. Légy naprakész a technológiai világukkal kapcsolatban

A technológia folyamatosan fejlődik – sokkal gyorsabban, mint valaha – és a legújabb vívmányok könnyedén elsuhanhatnak a szülők feje mellett. A szülők általában nem túl jól informáltak a „legmenőbb” alkalmazásokról és trendekről, azonban ez csak tovább szélesítheti az ekkorra elkerülhetetlenül kialakuló szakadékot közted és gyermekeid között. Fontos tehát, hogy képben légy mindazon technológiai okossággal kapcsolatban, amiket napi szinten használnak, és hogy hogyan használják azokat.

 

6. Tölts el némi időt a barátaik körében is

Nem igazán választhatod meg, hogy gyermeked kikkel barátkozik, de azért igenis tehetsz, hogy megtudd, kik is ezek az emberek. Mivel fennáll a veszélye annak, hogy kimaradsz azokból a körökből, amik iránt érdeklődést mutat, így fontos tudni, hogy kikkel töltik idejüket a gyermekeid, és hogy miket csinálnak ilyenkor. Már fiatalkorban érdemes támogatni őket a közös játékok során – ne légy az a szülő, aki mindent megtilt, amikor gyermeke barátai átjönnek játszani. Ha pedig olyan emberekről kezdenek el beszélni, akikről nem tudod, hogy kik, és még sosem találkoztál velük, akkor érdemes ismerkedősre fogni a figurát!

 

7. Értsd meg érdeklődési köreiket

A generációs szakadéknak köszönhetően elképzelhető, hogy gyermekeid olyan dolgok iránt érdeklődnek majd, amik téged 100%-ban hidegen hagynak, de tudd, hogy nekik most ezek azok a dolgok, amik számítanak, amik motiválják őket, és amikben örömüket lelik. Legalább tégy úgy, mint akit egy kicsit is érdekel, hogy miről van szó. Ha azt akarod, hogy ők is meghallgassák a mondandódat, akkor neked is késznek kell lenned erre tőlük.

 

8. Találj egy közös hobbit velük

Keressetek egy olyan hobbit, amit mindketten szívesen csináltok, és amit közösen is végezhettek. Plusz pont ha ez a hobbi egészséges és/vagy más szempontból hasznos is. Lehet akár művészeti irányzatú, vagy sport jellegű is. A lényeg, hogy legyen valamilyen közös dolog, ami lehetőséget biztosít a kapcsolatteremtésre, a közös tanulásra, és sok-sok közös emlék megszerzésére.

 

9. Légy ott, amikor este lefekszenek aludni

A hagyományos gyermeknevelés tapasztalatai szerint a lefekvés előtti és az ébredés utáni 3 perc a legjobb alkalom arra, hogy kapcsolatba lépj gyermekeiddel. Ennek egyszerű oka van: a gyerekek bármire képesek azért (még akár az iskolai dolgokat is szívesen elmesélik), hogy akár egy másodperccel is később kelljen lefeküdniük aludni.

 

A tizenéves kor beállta előtt a nap ezen időszaka tehát remek alkalmat biztosíts arra, hogy naprakész légy gyermekeiddel kapcsolatban, de a későbbi évek során sem árt megtartani ezt a jó szokást. Hogy miért? Mert még a tinédzserek is szívesen megnyílnak (ha ehhez hozzá vannak szokva) szüleik előtt, és az idő múlásával ez egyre fontosabbá válik. A gyerekek ugyanis elkezdenek egyre veszélyesebb szokásokat felvenni, amelyek ilyenkor sokkal egyértelműbbé válnak. Biztosan te is kaptad már azon a gyerekeket, hogy lámpaoltás után még a táblagépet nyomkodják a takaró alatt – ha lefekvés előtt emlékezteted őket, hogy a közelben vagy, akkor a későbbiekben minimalizálhatod az ilyen rossz szokások kialakulásának veszélyét.

 

10. Hagyd, hogy megtapasztalják a kudarcot (vagy a sikert)

A gyermeknevelés első éveiben lényegében csak rajtad és partnereden múlik gyermeked túlélése. Emlékszel azokra az időkre, amikor minden egyes nap büszkén fújtad ki magad, mert ma sem történt semmi életveszélyes gyermekeddel (mert sikerült háromszor megakadályoznod, hogy leessen a lépcsőn, és kétszer, hogy a konnektorba nyúljon)? Ezt az örök éberséget nehéz hátrahagyni, de érdemes minél előbb hozzászoktatnod magadat ahhoz, hogy gyermekeidnek előbb-utóbb több mozgástérre lesz szükségük, hogy saját maguk tapasztalhassák meg a dolgokat.


Kedves Vendégeink!

Sajnálattal tudatjuk Önökkel, hogy szállodánk a mai naptól bizonytalan időre üzemszünetet tart.
A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben Vendégeink és dolgozóink egészségét és biztonságát szem előtt tartva döntöttünk a szálloda szolgáltatásainak szüneteltetése mellett. Felelős döntésünket annak reményében hoztuk, hogy mielőbb ismét biztonságban fogadhassuk Önöket!
Természetesen a kényszerpihenő nem tart örökké, amint arra lehetőség lesz, az Oxigén Hotel újra kinyitja kapuit és a megszokott, gyermek- és bababarát szolgáltatásokkal, nagy szeretettel várjuk Önöket - reményeink szerint május elejétől. Amennyiben az üzemszünet idejére van foglalásuk, kérjük, ne mondják le, ütemezzék át egy másik időpontra, így a korábban befizetett előleg értékét 20%-kal megnöveljük! A foglalásokat rugalmasan, az esetleges lemondásokat természetesen díjmentesen kezeljük!
A jelenlegi helyzetben pedig mindenkit arra buzdítunk, hogy maradjon otthon, ha teheti, hogy aztán mihamarabb vendégül láthassuk Önöket az Oxigén Hotelben!
Vigyázzanak Magukra és Egymásra!

Beszélgess Páfránnyal!
X