Pethő Orsolya pszichológus gyermeknevelési, oktatási tanácsai szülőknek.

+36 36 KATTINTSON
+36 30 KATTINTSON
KATTINTSON
menu

Pethő Orsolya pszichológus válaszol: Így játsszunk a gyerekkel


Pethő Orsolya, a Kölyökszervíz tapasztalt pszichológusa a gyakorlatban hasznosítható szakmai tanácsait osztja meg velünk cikkében.

Gyermeknevelési tanácsok Pethő Orsolyától

Oxigén Hotel ajánlatai
 
Babaúszás
79 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Babaúszás - nyáron is!
109 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Csiri-biri nyáron is!
109 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
EGYÜTT AZ IGAZI - TÖBB GENERÁCIÓS ÉLMÉNY CSOMAG
Ajánlatát egyedileg készítjük el Önnek!
 
Varázslatos évszakok
79 900 Ft / 2 felnőtt / 2 éjszaka
 
Anya szíve csücske
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Apa a srácokkal
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Szülinap anya huncutkáival
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Szülinap apa kópéival
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Kerekecske-gombocska nyáron is!
109 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjszakától
 
Csiri-biri csomag
79 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Kerekecske-gombocska
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjszakától
 
Téli mese
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Fantasztikus Szilveszter
199 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyermek (10 év alatti) / 3 éj
 
Szüretzáró Szünidő
119 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek ( 10 év alatti) /2 éjszakától
 
Tavaszköszöntő
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Hurrá, Nyaralunk!
109 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Csodás Magyarország
Kérjen ajánlatot a recepciós kollégáktól!
 
Maminbaba - hordozós latin fitness
79 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Maminbaba - nyáron is!
109 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Velünk mókáznak nagyiék!
99 900 Ft / 2 db select szoba 4 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjszakától
 
Őszi Oxigén
79 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Tél örömei
119 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Vidám vasárnap
29 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyermek (10 év alatti) / éjtől

Még több játék: 

Tanácsadási munkám során szinte mindig javaslok a szülőknek közös játékokat, amivel segíteni tudják a változást. Amikor ellátogatok a családokhoz, ritkán látom azt, hogy szülő és gyerek képes együtt önfeledten játszani. Közösen unatkoznak valami társasjáték, vagy kreativitást fejlesztő tevékenység felett, amiből már öt perc után mindkettőjüknek elege van. Ezeknek a szülőknek szeretnék segíteni és az évek során kipróbált játékokból összegyűjtöttem a legjobbakat a Kölyök Szerviz Játékgyűjteménybe: http://www.kolyokszerviz.hu/shop/index.html 

 

A fenti problémákon túl még további négy téma köré csoportosulnak a játékok és szinte semmilyen eszköz sem kell hozzájuk. Kártyaformátumot választottam, hogy könnyebb legyen egy-egy tevékenységet kipróbálni és a szabályokat tanulmányozni. Hatékonyságukat nap mint nap tapasztalom, ám az egyik kedvenc visszajelzésem mégis az volt, amikor egy édesanya odajött hozzám egy konferencián, ahol előadtam.: megköszönte, hogy a kártyák segítségével rá tudta venni kislányát, hogy fésülködjön meg, ugyanis hónapok óta csak óriási hisztik és küzdelmek árán vehette elő a fésűt, ám a végére így sem jutottak el soha. 

 

Milyen korú gyereknek valóak ezek a játékok? 

Főként óvodáskorúaknak valóak a játékok, a dackorszak tipikus problémáinak megoldásában a legerősebbek, de egy részük már hamarabb, 2 éves kortól is élvezetesek, és kitarthatnak akár a kisiskolás kor végéig. Ezek külünösebb eszközt nem igénylő, sok öleléssel, hancúrozással, hülyéskedéssel járó játékok. Pont olyanok, amelyek a leginkább alkalmasak a feszültség leadására, és valamely érzelem feldolgozására. 

 

Hogyan kell velük játszani? 

A játékok hasonlóan működnek, mint a vitamin, nem elég egyszer bevenni, folyamatos feltöltésre van szükség. Akár minden nap töltsünk ezzel időt. Azt fontos tudni, hogy játékidőben játsszunk a kicsikkel, megelőzésképpen, és ne akkor, amikor a probléma épp előkerült. Ha engedetlen a gyerekem, ne a fürdés helyett vegyük elő a kártyákat, hanem az engedetlenséghez kapcsolódó játékokat még délután használjuk, és később könnyebben megy majd fürdeni.

 

Például, ha a hisztikkel van gondom, soknak, intenzívnek találom, vagy egyszerűen nem tudok vele mit kezdeni, a közös játékidőkben a hisztihez kapcsolódó játékok közül javaslok egyet-egyet. Ne akkor javasoljuk a játékot, amikor már hisztizik. Figyeljük, melyik tetszik a gyereknek. Onnan tudjuk, hogy tetszik egy játék, hogy látjuk rajta, hogy élvezi, és újra és újra kéri, hogy játsszuk. 

 

Kilenc különböző témát, azaz probléma típust dolgoznak fel a kártyák, ezeket lehet tudatosan, de véletlenszerűen is kiválasztani. A lényeg az, hogy örömét lelje benne mind a szülő, mind a gyerek. A játékok szabályain túl minden témáról írtam bővebben is, érdemes elolvasni, mert így könnyebb lesz választani a kártyák közül. 
Van olyan anyuka, aki véletlenszerűen húz egy kártyát minden nap, és azt ismétlik gyakran, amin a legtöbbet nevetnek. Ezek mind olyan tevékenységek, amelyek segítik az összehangolódást, kapcsolódást.

 

Tényleg lehet játékkal segíteni ezeken a problémákon? 

Az ötletet a pszichológusok is a gyerekektől lopták. Ha hagyjuk őket, és nem szoktatjuk le róla, a kicsik minden meghatározó élményüket, érzelmüket megjelenítik a spontán játékukban. Vehetjük úgy, hogy magukat gyógyítják. Amikor kardoznak, nem csak testileg ügyesednek, hanem az agressziójukat is megtanulják kordában tartani. De mi nem hagyjuk őket kardozni, mert az agresszív játék. Akkor mégis hogyan tanuljon meg bánni vele? Amikor egymásnak parancsolgatnak, szabályokat hoznak, akkor az akaratukat fejlesztik, és az irányítási késztetéseiket tudják kiélni. Ilyenkor rájuk ripakodunk, hogy játsszanak szépen egymással. Megint elvettünk egy lehetőséget arra, hogy a kontroll érzését ízlelgessék. Aztán elvárjuk, hogy este engedelmeskedjenek a lefekvésnél. Nem fognak. Nem véletlen az sem, hogy a doktornál tett látogatás után az orvos szerepét gyakorolják, ezzel gyógyítva a kiszolgáltatottság érzését és a félelmet magukban. A játékban minden érzelem megengedett. Ezt a mechanizmust használhatjuk ki szülőként, ha a különböző problémákra olyan játékokat kezdeményezünk, amelyek a megoldás felé visznek. 

 

Pethő Orsolya, pszichológus
Ha nevelési gondjaid vannak, itt kérjél időpontot: www.kolyokszerviz.hu

 

Pethő Orsolya, a Kölyökszervíz pszichológusa
 


Beszélgess Páfránnyal!
X