Pethő Orsolya pszichológus gyermeknevelési, oktatási tanácsai szülőknek.

+36 36 KATTINTSON
+36 30 KATTINTSON
KATTINTSON
menu

Pethő Orsolya pszichológus válaszol: Így játsszunk a gyerekkel


Pethő Orsolya, a Kölyökszervíz tapasztalt pszichológusa a gyakorlatban hasznosítható szakmai tanácsait osztja meg velünk cikkében.

Gyermeknevelési tanácsok Pethő Orsolyától

Sokan vagyunk, akiknek fizikai fájdalmat okoz autókat tologatni a szőnyegen, vagy huszadjára is átöltöztetni a babákat. Vár még a vacsikészítés, még el kell küldeni egy e-mailt, és jajj, kifolyik a szennyes a kosárból.  A szőnyegen üveges tekintettel, félig már alvó szülő nem ritka jelenség és sokukkal találkoztam, akiknek fogalma sincs, mit is kéne játszani a gyerekkel. És tökéletesen megértem őket. A játék a gyerekek „munkája”, mi meg már komoly felnőttek vagyunk és nem emlékszünk rá, hogy is megy ez az egész.

 

Minden emlős csemete játszik, ezen keresztül tanulja meg az életet. Eközben utánozza a felnőtteket, gyakorolja, pallérozza készségeit. Ám emellett a játéknak kulcsszerepe van az érzelmek feldolgozásában is, az érzelmi intelligencia fejlődésében. Remek szorongáscsökkentő, de lehet az egyik legjobb kapcsolaterősítő otthon a családban. S bár nagyon fontos, hogy a kicsik egyedül is el tudjanak merülni ebben a csodálatos világban, és semmi szükség arra, hogy egész áldott nap őket szórakoztassuk, a közös játékoknak kiemelkedő szerep jut. Az autótologatáshoz nincs ránk feltétlenül szüksége egy gyereknek, de létezik néhány olyasfajta játék, amit kizárólag a szeretett felnőttel, szülővel jó együtt átélni. A közös hancúrozás és a nevetés a legjobb feszültségoldó szerek, és óriási hasznukat veheted a nevelésben is. Ám most nem azokra a játékokra kell gondolni, amelyeket szabályleírással együtt leemelhetsz a polcról, hanem azokra, amelyekhez szinte semmiféle eszköz nem szükséges. Lássunk néhány területet, ahol jól jöhet a közös hancúrozás:

 

Fegyelmezés: 

Ha gyermeked állandóan ellenkezik, nem csinálja meg, amit kérsz tőle, gyors eredményt hozhat, ha sikerül a megfelelő játéktípust megtalálnod. Sok apukát és anyukát láttam már a játék közben dirigálni, és jól megmondani, hogyan is kell ezt az egészet csinálni, és az miért nem jó, ahogy a gyerek csinálja. Nem ritka az az apuka, aki nem hagyja, hogy az általa épített csodához a gyerek hozzányúljon. A LEGO Kalandbéli Business elnök egyáltalán nem fikció, maga a valóság. Ezzel csak azt érjük el, hogy az amúgy egész napos megfelelési kényszer tovább folytatódik a gyerek „elvileg” felszabadult tevékenységében is, azaz további frusztrációt okoz. Nyilván mire a fürdésre kerül a sor, elege lesz, és nem fogad szót. Szóval hagyd, hogy ő irányítson, „hajtsd végre a parancsait” és örömmel megy majd fürdeni, ha arról van szó. Régi szabály, hogy csak akkor tudok valakit vezetni, ha előtte követtem őt.

 

Hiszti: 

Ha gyermeked agresszív, indulatos mostanában, dacos, esetleg rombol, csíp, erőszakosan játszik, jól jöhetnek a megfelelő játékok. Fegyelmezés helyett olyan tevékenységeket kínálj fel, amiben ki tudja élni, meg tudja mutatni ezeket az erős érzéseket. Minden jöhet például, amiben legálisan lehet erősen dobni: párnacsata, vagy az egyszerű labdázás, célzás egy puha szivacslabdával – a mozdulatba adjon bele apait-anyait. Fontos, hogy jókat nevessetek közben, nem kelljen bűntudatot éreznie ezeknek az érzéseknek a felszabadításáért.

 

Információszerzés: 

Biztos rájöttél már, hogy a „mi volt az oviban/suliban” kérdésre teljesen megbízhatatlan válaszok jönnek, és sokszor épp a lényeg veszik el, azaz a fontosabb eseményeket, az azt kísérő érzéseit nem akarja, vagy nem tudja elmondani a gyerek. Reggel folyton sír az ovi miatt, és nem tudod, mi lehet az oka. Rosszul alszik, rémálmai vannak, de nem derül ki, hogy mitől. Megváltozott a viselkedése az utóbbi időben, és hiába faggatod. Vagy egyszerűen nem akarod pszichológushoz vinni, csak azért, hogy a teljesen normális, ám számára rendkívül frusztráló, felkavaró és összevissza érzéseket, élményeket felodolgozza. A játékon keresztül ugyanis remekül lehet faggatózni. Ha szerep szerint ő az óvónéni, te pedig a gyerek, például kiderül, milyennek látja Jutka nénit, mennyire ijesztő a számára, vagy hogy az egyik gyerek állandóan őt vegzálja. Közben kérdezgethetsz is: jól játszom? Mit érzek most? Mit csináljak, hogy jól játsszam a kisfiú szerepét? Hidd el, rengeteg mindent megtudsz így, és nincs szükség a harapófogóra sem.

 

Alacsony az önbizalma: 

Az óvodásorú gyerekek  többsége azt mondja, hogy a szüleivel, vagy más felnőttekkel szeret a legjobban játszani. Nem vélelten, hiszen tudja, hogy a vele egykorúak sosem fogják hagyni őt nyerni, velük kénytelen teljes bedobással játszani, és kegyetlenül felszínre kerülnek az erőviszonyok. A felnőttektől pedig méltán várhatja, hogy behúzott karmokkal álljanak oda a társastól kezdve a bírkózáson át, a labdázásig. Az ott szerzett győzelmekkel pedig önbecsülését táplálva mehet a csatába, a többi kiskorúval játszani. Úgyhogy hagyd nyerni, kerekedjen ő felül, teperjen le, kapjon el.

 

Előre szorong egy esemény miatt: 

A rossz érzéseket az okozza, hogy nem tudom, mi fog velem történni, hogy fogom magam érezni, hogyan tudok majd meküzdeni a helyzettel. Először megyek oviba, iskolába, vért vesznek tőlem, netán mandulaműtétem lesz, először jön egy új babysitter. Egy kis irányított szerepjátékkal ügyesen fel lehet készülni, benyomásokat szerezni, hogyan is alakulnak majd az események, hogyan viselkedjek majd én ezekben a helyzetekben. Arról nem is beszélve hogy egy kicsit konkrétabban is megfogalmazódnak ilyenkor a félelmek, érzések, ami tudjuk, hogy alapvetően csak jót tesz. Még alapvető szociális készségeket is tudunk a játékon keresztül tanítani, ha keresünk jó megoldásokat a játszótéri konfliktusokra: mit mondhat/tehet ez a kisfiú, akinek elvették a lapátját, azon kívül, hogy ráborítja a homokot a másik fejére? Mi van, ha határozottan azt mondja, légyszíves add vissza a lapátomat?Oxigén Hotel ajánlatai
 
Pünkösdölés Noszvajon
129 800 Ft/2 felnőtt és 1 gyermek (10 év alatti)/3 éj
 
Babaúszás
79 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Babaúszás - nyáron is!
109 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Csiri-biri nyáron is!
109 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
EGYÜTT AZ IGAZI - TÖBB GENERÁCIÓS ÉLMÉNY CSOMAG
Ajánlatát egyedileg készítjük el Önnek!
 
Varázslatos évszakok
79 900 Ft / 2 felnőtt / 2 éjszaka
 
Anya szíve csücske
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Apa a srácokkal
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Szülinap anya huncutkáival
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Szülinap apa kópéival
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Kerekecske-gombocska nyáron is!
109 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjszakától
 
Csiri-biri csomag
79 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Kerekecske-gombocska
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjszakától
 
Téli mese
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Szüretzáró Szünidő
119 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek ( 10 év alatti) /2 éjszakától
 
Tavaszköszöntő
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Hurrá, Nyaralunk!
109 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
ÁLOMHÉTVÉGE
139 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Csodás Magyarország
Kérjen ajánlatot a recepciós kollégáktól!
 
Maminbaba - hordozós latin fitness
79 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Maminbaba - nyáron is!
109 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Babáknak áll a világ - Idén júniusban a piciké a főszerep!
 
Velünk mókáznak nagyiék!
99 900 Ft / 2 db select szoba 4 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjszakától
 
Őszi Oxigén
79 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől

Még több játék: 

Tanácsadási munkám során szinte mindig javaslok a szülőknek közös játékokat, amivel segíteni tudják a változást. Amikor ellátogatok a családokhoz, ritkán látom azt, hogy szülő és gyerek képes együtt önfeledten játszani. Közösen unatkoznak valami társasjáték, vagy kreativitást fejlesztő tevékenység felett, amiből már öt perc után mindkettőjüknek elege van. Ezeknek a szülőknek szeretnék segíteni és az évek során kipróbált játékokból összegyűjtöttem a legjobbakat a Kölyök Szerviz Játékgyűjteménybe: http://www.kolyokszerviz.hu/shop/index.html 

 

A fenti problémákon túl még további négy téma köré csoportosulnak a játékok és szinte semmilyen eszköz sem kell hozzájuk. Kártyaformátumot választottam, hogy könnyebb legyen egy-egy tevékenységet kipróbálni és a szabályokat tanulmányozni. Hatékonyságukat nap mint nap tapasztalom, ám az egyik kedvenc visszajelzésem mégis az volt, amikor egy édesanya odajött hozzám egy konferencián, ahol előadtam.: megköszönte, hogy a kártyák segítségével rá tudta venni kislányát, hogy fésülködjön meg, ugyanis hónapok óta csak óriási hisztik és küzdelmek árán vehette elő a fésűt, ám a végére így sem jutottak el soha. 

 

Milyen korú gyereknek valóak ezek a játékok? 

Főként óvodáskorúaknak valóak a játékok, a dackorszak tipikus problémáinak megoldásában a legerősebbek, de egy részük már hamarabb, 2 éves kortól is élvezetesek, és kitarthatnak akár a kisiskolás kor végéig. Ezek külünösebb eszközt nem igénylő, sok öleléssel, hancúrozással, hülyéskedéssel járó játékok. Pont olyanok, amelyek a leginkább alkalmasak a feszültség leadására, és valamely érzelem feldolgozására. 

 

Hogyan kell velük játszani? 

A játékok hasonlóan működnek, mint a vitamin, nem elég egyszer bevenni, folyamatos feltöltésre van szükség. Akár minden nap töltsünk ezzel időt. Azt fontos tudni, hogy játékidőben játsszunk a kicsikkel, megelőzésképpen, és ne akkor, amikor a probléma épp előkerült. Ha engedetlen a gyerekem, ne a fürdés helyett vegyük elő a kártyákat, hanem az engedetlenséghez kapcsolódó játékokat még délután használjuk, és később könnyebben megy majd fürdeni.

 

Például, ha a hisztikkel van gondom, soknak, intenzívnek találom, vagy egyszerűen nem tudok vele mit kezdeni, a közös játékidőkben a hisztihez kapcsolódó játékok közül javaslok egyet-egyet. Ne akkor javasoljuk a játékot, amikor már hisztizik. Figyeljük, melyik tetszik a gyereknek. Onnan tudjuk, hogy tetszik egy játék, hogy látjuk rajta, hogy élvezi, és újra és újra kéri, hogy játsszuk. 

 

Kilenc különböző témát, azaz probléma típust dolgoznak fel a kártyák, ezeket lehet tudatosan, de véletlenszerűen is kiválasztani. A lényeg az, hogy örömét lelje benne mind a szülő, mind a gyerek. A játékok szabályain túl minden témáról írtam bővebben is, érdemes elolvasni, mert így könnyebb lesz választani a kártyák közül. 
Van olyan anyuka, aki véletlenszerűen húz egy kártyát minden nap, és azt ismétlik gyakran, amin a legtöbbet nevetnek. Ezek mind olyan tevékenységek, amelyek segítik az összehangolódást, kapcsolódást.

 

Tényleg lehet játékkal segíteni ezeken a problémákon? 

Az ötletet a pszichológusok is a gyerekektől lopták. Ha hagyjuk őket, és nem szoktatjuk le róla, a kicsik minden meghatározó élményüket, érzelmüket megjelenítik a spontán játékukban. Vehetjük úgy, hogy magukat gyógyítják. Amikor kardoznak, nem csak testileg ügyesednek, hanem az agressziójukat is megtanulják kordában tartani. De mi nem hagyjuk őket kardozni, mert az agresszív játék. Akkor mégis hogyan tanuljon meg bánni vele? Amikor egymásnak parancsolgatnak, szabályokat hoznak, akkor az akaratukat fejlesztik, és az irányítási késztetéseiket tudják kiélni. Ilyenkor rájuk ripakodunk, hogy játsszanak szépen egymással. Megint elvettünk egy lehetőséget arra, hogy a kontroll érzését ízlelgessék. Aztán elvárjuk, hogy este engedelmeskedjenek a lefekvésnél. Nem fognak. Nem véletlen az sem, hogy a doktornál tett látogatás után az orvos szerepét gyakorolják, ezzel gyógyítva a kiszolgáltatottság érzését és a félelmet magukban. A játékban minden érzelem megengedett. Ezt a mechanizmust használhatjuk ki szülőként, ha a különböző problémákra olyan játékokat kezdeményezünk, amelyek a megoldás felé visznek. 

 

Pethő Orsolya, pszichológus
Ha nevelési gondjaid vannak, itt kérjél időpontot: www.kolyokszerviz.hu

 

Pethő Orsolya, a Kölyökszervíz pszichológusa
 


Beszélgess Páfránnyal!
X