Pethő Orsolya pszichológus gyermeknevelési, oktatási tanácsai szülőknek.

+36 36 KATTINTSON
+36 30 KATTINTSON
KATTINTSON
menu

Pethő Orsolya pszichológus válaszol: Így játsszunk a gyerekkel


Pethő Orsolya, a Kölyökszervíz tapasztalt pszichológusa a gyakorlatban hasznosítható szakmai tanácsait osztja meg velünk cikkében.

Gyermeknevelési tanácsok Pethő Orsolyától


Még több játék: 

Tanácsadási munkám során szinte mindig javaslok a szülőknek közös játékokat, amivel segíteni tudják a változást. Amikor ellátogatok a családokhoz, ritkán látom azt, hogy szülő és gyerek képes együtt önfeledten játszani. Közösen unatkoznak valami társasjáték, vagy kreativitást fejlesztő tevékenység felett, amiből már öt perc után mindkettőjüknek elege van. Ezeknek a szülőknek szeretnék segíteni és az évek során kipróbált játékokból összegyűjtöttem a legjobbakat a Kölyök Szerviz Játékgyűjteménybe: http://www.kolyokszerviz.hu/shop/index.html 

 

A fenti problémákon túl még további négy téma köré csoportosulnak a játékok és szinte semmilyen eszköz sem kell hozzájuk. Kártyaformátumot választottam, hogy könnyebb legyen egy-egy tevékenységet kipróbálni és a szabályokat tanulmányozni. Hatékonyságukat nap mint nap tapasztalom, ám az egyik kedvenc visszajelzésem mégis az volt, amikor egy édesanya odajött hozzám egy konferencián, ahol előadtam.: megköszönte, hogy a kártyák segítségével rá tudta venni kislányát, hogy fésülködjön meg, ugyanis hónapok óta csak óriási hisztik és küzdelmek árán vehette elő a fésűt, ám a végére így sem jutottak el soha. 

 

Milyen korú gyereknek valóak ezek a játékok? 

Főként óvodáskorúaknak valóak a játékok, a dackorszak tipikus problémáinak megoldásában a legerősebbek, de egy részük már hamarabb, 2 éves kortól is élvezetesek, és kitarthatnak akár a kisiskolás kor végéig. Ezek külünösebb eszközt nem igénylő, sok öleléssel, hancúrozással, hülyéskedéssel járó játékok. Pont olyanok, amelyek a leginkább alkalmasak a feszültség leadására, és valamely érzelem feldolgozására. 

 

Hogyan kell velük játszani? 

A játékok hasonlóan működnek, mint a vitamin, nem elég egyszer bevenni, folyamatos feltöltésre van szükség. Akár minden nap töltsünk ezzel időt. Azt fontos tudni, hogy játékidőben játsszunk a kicsikkel, megelőzésképpen, és ne akkor, amikor a probléma épp előkerült. Ha engedetlen a gyerekem, ne a fürdés helyett vegyük elő a kártyákat, hanem az engedetlenséghez kapcsolódó játékokat még délután használjuk, és később könnyebben megy majd fürdeni.

 

Például, ha a hisztikkel van gondom, soknak, intenzívnek találom, vagy egyszerűen nem tudok vele mit kezdeni, a közös játékidőkben a hisztihez kapcsolódó játékok közül javaslok egyet-egyet. Ne akkor javasoljuk a játékot, amikor már hisztizik. Figyeljük, melyik tetszik a gyereknek. Onnan tudjuk, hogy tetszik egy játék, hogy látjuk rajta, hogy élvezi, és újra és újra kéri, hogy játsszuk. 

 

Kilenc különböző témát, azaz probléma típust dolgoznak fel a kártyák, ezeket lehet tudatosan, de véletlenszerűen is kiválasztani. A lényeg az, hogy örömét lelje benne mind a szülő, mind a gyerek. A játékok szabályain túl minden témáról írtam bővebben is, érdemes elolvasni, mert így könnyebb lesz választani a kártyák közül. 
Van olyan anyuka, aki véletlenszerűen húz egy kártyát minden nap, és azt ismétlik gyakran, amin a legtöbbet nevetnek. Ezek mind olyan tevékenységek, amelyek segítik az összehangolódást, kapcsolódást.

 

Tényleg lehet játékkal segíteni ezeken a problémákon? 

Az ötletet a pszichológusok is a gyerekektől lopták. Ha hagyjuk őket, és nem szoktatjuk le róla, a kicsik minden meghatározó élményüket, érzelmüket megjelenítik a spontán játékukban. Vehetjük úgy, hogy magukat gyógyítják. Amikor kardoznak, nem csak testileg ügyesednek, hanem az agressziójukat is megtanulják kordában tartani. De mi nem hagyjuk őket kardozni, mert az agresszív játék. Akkor mégis hogyan tanuljon meg bánni vele? Amikor egymásnak parancsolgatnak, szabályokat hoznak, akkor az akaratukat fejlesztik, és az irányítási késztetéseiket tudják kiélni. Ilyenkor rájuk ripakodunk, hogy játsszanak szépen egymással. Megint elvettünk egy lehetőséget arra, hogy a kontroll érzését ízlelgessék. Aztán elvárjuk, hogy este engedelmeskedjenek a lefekvésnél. Nem fognak. Nem véletlen az sem, hogy a doktornál tett látogatás után az orvos szerepét gyakorolják, ezzel gyógyítva a kiszolgáltatottság érzését és a félelmet magukban. A játékban minden érzelem megengedett. Ezt a mechanizmust használhatjuk ki szülőként, ha a különböző problémákra olyan játékokat kezdeményezünk, amelyek a megoldás felé visznek. 

 

Pethő Orsolya, pszichológus
Ha nevelési gondjaid vannak, itt kérjél időpontot: www.kolyokszerviz.hu

 

Pethő Orsolya, a Kölyökszervíz pszichológusa
 


Kedves Vendégeink!

Sajnálattal tudatjuk Önökkel, hogy szállodánk a mai naptól bizonytalan időre üzemszünetet tart.
A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben Vendégeink és dolgozóink egészségét és biztonságát szem előtt tartva döntöttünk a szálloda szolgáltatásainak szüneteltetése mellett. Felelős döntésünket annak reményében hoztuk, hogy mielőbb ismét biztonságban fogadhassuk Önöket!
Természetesen a kényszerpihenő nem tart örökké, amint arra lehetőség lesz, az Oxigén Hotel újra kinyitja kapuit és a megszokott, gyermek- és bababarát szolgáltatásokkal, nagy szeretettel várjuk Önöket - reményeink szerint május elejétől. Amennyiben az üzemszünet idejére van foglalásuk, kérjük, ne mondják le, ütemezzék át egy másik időpontra, így a korábban befizetett előleg értékét 20%-kal megnöveljük! A foglalásokat rugalmasan, az esetleges lemondásokat természetesen díjmentesen kezeljük!
A jelenlegi helyzetben pedig mindenkit arra buzdítunk, hogy maradjon otthon, ha teheti, hogy aztán mihamarabb vendégül láthassuk Önöket az Oxigén Hotelben!
Vigyázzanak Magukra és Egymásra!

Beszélgess Páfránnyal!
X