Hogyan és mikor utazz csecsemővel - hasznos segítség az első közös utazáshoz

+36 36 KATTINTSON
+36 30 KATTINTSON
KATTINTSON
menu

Mennyi idős kortól és hogyan érdemes utazni egy csecsemővel?


A legtöbb szülő a baba érkezése után bármit megadna egyetlen perc pihenésért, így az utazgatás sokáig nem sokak teendőlistáján szerepel majd. Megeshet persze, hogy az utazás elkerülhetetlenné válik, vagy hogy egyszerűen ráunsz arra, hogy be vagy zárva a négy fal közé. Szerencsére egy kisbabával nem lehetetlen utazni, csak tudni kell, hogy hogyan érdemes!

utazás csecsemővel - hogyan és mikor

Az alábbiakban megtudhatod, hogy mi mindenre kell odafigyelned, ha egy 0-8 hónapos csecsemővel készülsz útra kelni!

 

Mennyi idős kortól ajánlott utazni?

A legtöbb kisbaba szinte azonnal kész az utazásra, miután megszületik. A legtöbb légitársaság azt javasolja, hogy két napnál fiatalabb gyermekkel ne szálljunk repülőre, de ezen kívül nincsenek igazán korlátok. Ne feledd azonban, hogy bizonyos országokba babádnak mind útlevélre mind pedig vízumra is szüksége lesz. Továbbá gyermeked számára se feledkezz meg az általános utazási biztosításokról.

Ha érzik, hogy valaki a karjaiban tartja őket és rendszeresen kapnak enni, akkor a fiatal csecsemők nem igazán nyűgösködnek majd utazás közben. A mozgás és aktivitások akár az alvásban is segíthetnek nekik.

Amennyiben babád betegeskedik, vagy egyszerűen úgy érzed, hogy még nem áll egészen kezedre a gondozása, akkor nem javasolt útra kelni vele. Várj néhány hetet, míg teljesen elmúlnak az átmeneti betegségei, és hogy te is jobban hozzászokj a szoptatásokhoz, a pelenkacserékhez és egyéb feladatokhoz is.

Miután kisbabád mozgékonyabbá válik, vagy kezd beállni nála néhány szokás (általában 7-9 hónapos korban), az utazás jóval nehézkesebb feladattá válik.


Hogyan érdemes hordozni egy kisbabát?

Amennyiben repülőben szeretnél utazni, egy elülső kenguru stílusú babahordozó lehet a legmegfelelőbb megoldás. A kisbabák sokkal nagyobb biztonságban érzik magukat, ha folyamatosan közel lehetnek hozzád vagy párodhoz. Az effajta mellkasi hordozók sokkal kényelmesebbé teszik a vonatozást és a buszozást is, mert felszabadítják a kezeidet, így nem jelent majd problémát a jegyek és egyéb iratok előkeresése és bemutatása sem.

A kisebb babák számára a legjobb opció minden bizonnyal egy olyan babakocsi, amelynek kosara eltávolítható és könnyedén rögzíthető egy autó ülésére is. Ez némileg egyszerűbbé teszi az autós és repülős utazásokat, és könnyebbé teszi a baba hordozását az autótól egy kávézóba, vagy a repülőtől egészen a szállodáig. Az ilyen jellegű babahordozó rendszerekkel azonban érdemes vigyázni, mert meglehetősen sok helyet foglalnak el otthon, így nem feltétlenül éri meg beszerezni egyet, ha az ember nem utazik autóval.

Ilyen esetben egy könnyebb, összecsukható babakocsi sokkal helytakarékosabb alternatíva lehet. Ezek a szerkezetek jóval kisebbek mint az előbb említett kivehető kosaras hordozórendszerek, így még a kisebb autók csomagtartójába vagy üléseire is berakhatók. 6 hónaposnál fiatalabb babák számára mindenképpen lapos ágyas kocsit szerezz be. Néhány modell csak az olyan kisbabáknak alkalmas, akik már fel tudnak ülni.

 

Mit vigyél magaddal ha kisbabáddal utazol?

Ha babád gyerekágyhoz szokott, akkor már a szobafoglalás előtt érdeklődd meg a szálláshelyen, hogy tudnak-e biztosítani egyet, mire odaérsz. Nem kellemes dolog arra megérkezni egy fárasztó utazás után, hogy babád nem tud kényelmesen lepihenni.

Ha utazóágyat viszel magaddal (vagy kérsz egyet a szállodától), akkor ne felejtsd el az ágyneműket sem. Az ismerős illatok otthonosabbá, kellemesebbé teszik babád számára a pihenést az új, átmeneti helyen.

Ha cserélhető mózeskosarat vásárolsz hordozórendszeredhez, akkor igyekezz olyat beszerezni, ami használható egy egész éjszakás alvásra, így akár otthon is használhatod éjszakánként.

Ha babád a napfelkeltével együtt szokott ébredni, akkor érdemes beszerezni és magaddal vinni egy sötétítő rolót, mert nem minden szállodában vannak vastag függönyök és redőnyök.

Forróbb időben érdemes magaddal vinned egy babasátrat, ami megvédi kisbabádat a nap UV-sugárzásától és a széltől. Ne feledkezz meg a babakocsi megfelelő árnyékolásáról sem.

Egy tompa fényforrást sem árt magadnál tartani, amit bedughatsz este egy áramforrásba, hogy babád könnyebben elaludjon az idegen környezetben. Néhányat a kedvenc játékai közül is dobj be a táskába.

Ne feledkezz meg persze az otthon használt hétköznapi tevékenységekhez (szoptatás, fürdetés, stb.) szükséges babakellékekről sem! Egy baba-esősegély dobozt sem árt összekészíteni a legfontosabb orvosságokból. Egyeztess gyermekorvosoddal, hogy mi mindent érdemes magadnál tartani minden esetben!
 Oxigén Hotel ajánlatai
 
Pünkösdölés Noszvajon
129 800 Ft/2 felnőtt és 1 gyermek (10 év alatti)/3 éj
 
Babaúszás
79 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Babaúszás - nyáron is!
109 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Csiri-biri nyáron is!
109 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
EGYÜTT AZ IGAZI - TÖBB GENERÁCIÓS ÉLMÉNY CSOMAG
Ajánlatát egyedileg készítjük el Önnek!
 
Varázslatos évszakok
79 900 Ft / 2 felnőtt / 2 éjszaka
 
Anya szíve csücske
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Apa a srácokkal
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Szülinap anya huncutkáival
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Szülinap apa kópéival
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Kerekecske-gombocska nyáron is!
109 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjszakától
 
Csiri-biri csomag
79 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Kerekecske-gombocska
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjszakától
 
Téli mese
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Szüretzáró Szünidő
119 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek ( 10 év alatti) /2 éjszakától
 
Tavaszköszöntő
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Hurrá, Nyaralunk!
109 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
ÁLOMHÉTVÉGE
139 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Csodás Magyarország
Kérjen ajánlatot a recepciós kollégáktól!
 
Maminbaba - hordozós latin fitness
79 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Maminbaba - nyáron is!
109 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Babáknak áll a világ - Idén júniusban a piciké a főszerep!
 
Velünk mókáznak nagyiék!
99 900 Ft / 2 db select szoba 4 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjszakától
 
Őszi Oxigén
79 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti) / 2 éjtől


Hogyan kösd le a babát utazás közben?

Csak nyugodt állapotban, kipihenten érdemes útnak indulni – ez megadja az alapján egy gondtalan, jó hangulatú utazásnak.

Az elengedhetetlen élelmiszereken kívül néhány kedvenc játékot is érdemes magaddal vinni, amikkel babád kedvére játszhat út közben. Csörgők, plüssállatok, fényes (nem lenyelhető) dolgok – lényegében bármi, amivel szívesen játszik.

 

Hogyan etesd a babát utazás közben?

A szoptatás a legkényelmesebb módszer, hiszen nem kell hozzá semmilyen külön eszköz vagy kellék. Ha azonban babaétellel eteted csecsemődet, akkor érdemes előre elkészített, kimért adagokban megvásárolni azt. A körülményesebb megoldás vizet forralni, termoszba tölteni azt, és becsomagolni néhány steril kanalat és poharat, amikkel kikeverheted a poralapú babaételt.

A poharak és palackok sterilizálása kihívást jelenthet, de a kifejezetten utazópalackok sterilizálására szánt termékeket több üzletben is megtalálod.

Ha babád már szilárdabb ételeket is eszik, akkor ezeket előre csomagolt adagokban vidd magaddal a táskádban. Nagy valószínűséggel mindent meg tudsz majd venni magadnak ott is, ahová utazol, de érdemes a baba kedvenc ízeit is magaddal vinned, hogy megnyugtasd őt.

 

Mire kell odafigyelni a baba biztonságát illetően utazáskor?

Utazáskor is légy épp olyan elővigyázatos, mint amilyen otthon is lennél. Az úton néhány plusz dologra is oda kell figyelned:

Szerezz egy öntapadós árnyékolót az autód ablakaira, hogy megvédd csecsemőd bőrét és szemeit a napsugaraktól.

Ellenőrizd, hogy a babaülés megfelelően rögzítve van-e az ülésen, és hogy a biztonsági övek megfelelően működnek-e. A baba mindig valamelyik hátsó ülésen utazzon, hátrafelé néző babaülésben. Soha ne tedd babádat az első ülésre, ha az ülés előtti légzsák még az autóban van.
 


Beszélgess Páfránnyal!
X