Nagyszerű játékötletes kisbabáknak és kisgyerekeknek, amiket imádni fognak!

+36 36 KATTINTSON
+36 30 KATTINTSON
KATTINTSON
menu

Legjobb játékötletek kisgyerekek számára


Játszadozni minden apróság szeret, de ezek a tevékenységek nem csupán szórakozás céljából fontosak a csecsemők és a kisgyermekek számára. Temérdek olyan alapvető ismeret sajátítható el a játékok során, amelyek aztán a felnőttkorig kísérik majd őket. A kezdeti szülő-gyermek játszadozások elengedhetetlenek a fejlődéshez, hogy később már önállóan csinálhassák ezt, és fedezhessék fel maguknak a világ működését.

Szuper játékok csecsemők és gyerekek számára


Játékok korosztályok szerint

 

Bármilyen korban

 

Játék vízzel

A kisbabák, a tipegők és a fiatal gyerekek imádnak a vízzel játszani, legyen szó a fürdőkádról, egy gyerekmedencéről, egy lavórról, vagy akár egy kinyitott kerti csapról. Szerezz néhány tiszta műanyag palackot, amivel locsolhatja és spriccelheti a vizet, esetleg egy szivacsot is, amivel játszhat (figyelj oda, nehogy kiharapjon belőle egy darabot). Lényegében bármi vízzel kompatibilis tárgy szóba jöhet, amit nem lehet lenyelni, nem éles, és nem jelent egyéb veszélyeket sem gyermeked számára.

 

Bármit is csinálsz, ne hagyd, hogy egy csecsemő vagy tipegő korú gyerek akár egy pillanatig is felügyelet nélkül maradjon, mert akár 5 cm vízben is megfulladhatnak.

 

Olvasás

Az olvasást lényegében bármikor elkezdheted a picinek. Mint ahogy azt már előbb is említettük, minél több beszédet hall, gyermeked annál hamarabb és több szót tanulhat meg. Az olvasás továbbá hozzájárul későbbi tanulási készségük fejlődéséhez is.

Gyerekkönyveket minden kisebb-nagyobb könyvtárban találsz majd. Még ha csak napi 10 percet is olvasol neki (eleinte sokkal tovább nem fogod tudni lekötni a figyelmét), akkor is sokat tanul majd a kommunikációról.

 

4 hónapos kortól

 

Csörgők

Ha nincs otthon csörgőtök, akkor házilag is készíthetsz egyet. Fogj egy műanyag palackot és töltsd fel néhány szem száraz lencsével.

Mivel a babok mérgezők lehetnek a fiatal gyerekek számára, és véletlenül a kupakokat is lecsavarhatják, ezért érdemes azokat erősen hozzáragasztani az üveghez, amíg be nem szerzel egy rendes csörgőt neki.

 

18 hónapos kortól

Főzőcskézés

Fogj egy műanyag tálat és néhány műanyag kanalat, amivel különféle hozzávalókat (cukor, liszt, száraz lencsék, rizs, stb.) mérhettek ki és keverhettek össze vízzel. Persze mindezt csak felügyelet mellett.

 

Rajzolás és festés

Zsírkréták, filctollak és porból keverhető festékek – egy fiatal gyereket ezek az apróságok indíthatnak meg egy kreatív úton, de első sorban remek szórakozás forrásait jelentik számukra.

Az első lépések persze nagyon alapvető dolgokról szólnak majd – például hogy hogyan kell tartani az ecsetet vagy a zsírkrétát –, de később egyre érdekesebb alkotásokat hozhattok majd létre közösen.

 

24 hónapos kortól

Ruhapróba

Keress régi sapkákat, kesztyűket, sálakat, pizsamákat, vagy egyszerű szövetdarabokat a szekrényben, vagy kérdezd meg ismerőseidet, hogy nem-e tudnának nélkülözni néhány felesleges gyerekruhát. A lényeg, hogy ne legyenek a ruhákon olyan kiálló részek, amik könnyedén a nyaka köré tekeredhetnek, vagy amiket lenyelhetnek.

 

30 hónapos kortól

Modellezés

Szedd össze az otthoni (tiszta) kartonpapírokat, joghurtos dobozokat, műanyag üvegeket és minden mást, amik kreatív alapanyagok lehetnek. Szerezz egy kis gyerekek számára készült ragasztót, hogy könnyedén összerakhassatok bármit, ami eszetekbe jut.

 

Játékbiztonság

Figyelj oda a használt, vagy piacon árusított gyerekjátékokra, ezek ugyanis nem biztos, hogy megfelelnek a biztonsági előírásoknak, amik a gyerekjátékokat kötik.

A játékokon általában feltüntetnek egy minimum ajánlott életkort is, amit minden esetben tarts be, és lehetőleg maradj a közelben, valahányszor játszani kezd velük gyermeked.

Figyelj oda az éles élű, hegyes, szétszedhető játékokra, amik lenyelhető részeket tartalmazhatnak.

 

Játékok különleges igényű gyermekek számára

A különleges igényű gyermekek számára képességeikhez és szellemi szintjükhöz mérten kell játékot választani. Lehetőség szerint ezek a játékok legyenek világos színűek, adjanak ki valamilyen hangot magukból és legyenek mozgó részeik.

Ha a gyermek egy fiatalabb korosztálynak készült játékkal játszik, akkor győződj meg róla, hogy ne tudja véletlenül széttörni.

A látássérült gyermekek számára jellegzetes textúrájú játékok ideálisak, míg a halláskárosult gyermekek nyelvi képességeit például az ujjakkal elmutogatott szavakat használó kirakósok fejleszthetik.

 

TV nézés

Az általános szakvélemény szerint a 2 évnél fiatalabb gyermekeknek semmilyen mértékű vagy jellegű vizuális média nem ajánlott. Ez azt jelenti, hogy a 24. hónap előtt sem TV, sem számítógép, sem táblagép, vagy okostelefon elé nem ajánlott leültetni a gyermeket, sem szülői felügyelettel, sem pedig egyedül.

Habár léteznek 2 évnél fiatalabb gyerekeknek készült televíziós programok, ezek hatása a mai napig kérdéses, és képtelen helyettesíteni a gyermek-szülő kommunikációt, ami ilyenkor a legtöbb fejlődést biztosítja a gyerekek számára.
 


Kedves Vendégeink!

Sajnálattal tudatjuk Önökkel, hogy szállodánk a mai naptól bizonytalan időre üzemszünetet tart.
A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben Vendégeink és dolgozóink egészségét és biztonságát szem előtt tartva döntöttünk a szálloda szolgáltatásainak szüneteltetése mellett. Felelős döntésünket annak reményében hoztuk, hogy mielőbb ismét biztonságban fogadhassuk Önöket!
Természetesen a kényszerpihenő nem tart örökké, amint arra lehetőség lesz, az Oxigén Hotel újra kinyitja kapuit és a megszokott, gyermek- és bababarát szolgáltatásokkal, nagy szeretettel várjuk Önöket - reményeink szerint május elejétől. Amennyiben az üzemszünet idejére van foglalásuk, kérjük, ne mondják le, ütemezzék át egy másik időpontra, így a korábban befizetett előleg értékét 20%-kal megnöveljük! A foglalásokat rugalmasan, az esetleges lemondásokat természetesen díjmentesen kezeljük!
A jelenlegi helyzetben pedig mindenkit arra buzdítunk, hogy maradjon otthon, ha teheti, hogy aztán mihamarabb vendégül láthassuk Önöket az Oxigén Hotelben!
Vigyázzanak Magukra és Egymásra!

Beszélgess Páfránnyal!
X