Hogyan értheted meg gyermeked gondolkodását

menu

Így értheted meg a gyermek pszichológia működését


Szülőként az egyik legfontosabb feladatod megérteni gyermeked pszichológiáját. Ehhez nincs szükséged sem egyetemi tudásra, sem bármilyen összetett kísérletre. A lényeg az, hogy megismerd, mi nevetteti meg gyermekedet, vagy éppen mi az, ami könnyeket csal a szemeibe – hogy mi motiválja, és hogy mi az, ami szenvedést okoz számára.

Hogyan értsd meg gyermeked gondolkodását

Miért fontos a gyermekpszichológia megértése?

Minden szülő sajátosan értelmezi gyermekei képességeit, vagy éppen azok hiányát. Ha nem érted meg igazán gyermekedet, akkor talán félreértelmezheted vagy helytelenül ítélheted meg őket bizonyos dolgok alapján. Ezek a félreértések néha egészen ártalmatlanok, de néha igen komoly következményeik lehetnek. A szülők szerepe kulcsfontosságú egy gyermek pszichológiai fejlődésében. A gyermek fejlődésének figyelmen kívül hagyása (akár szándékosan, akár nem) általában a gyerekek félreértéséhez, ami pedig rossz neveléshez vezet.

 

A szülőkkel töltött idő közvetlen hatással van a gyerekek fejlődésére, éppen ezért különösen fontos, hogy a szülők tisztában legyenek a gyerekpszichológia alapjaival. Csak így érthetik meg igazán gyermekeiket, és vehetnek részt aktívan egy jobb ember felnevelésében.

 

Az Oxigén Hotel**** Superior Family & Spa családbarát wellness hotelben nálunk töltött idejük minden pillanatában azon vagyunk, hogy folytonos mosolyt csaljunk a gyermekek arcára. Egész csapat áll napközben szolgálatra készen, hogy a lehető legizgalmasabb játékokkal szórakoztassák a lurkókat, míg ön élvezi a kényeztető pihenést. Látogasson el hozzánk a következő családi pihenés alkalmával és foglaljon szobát az alábbi gombra kattintva!

 

 

Hogyan ismerheted meg jobban gyermeked pszichológiáját?

Jean Piaget, egy ismert gyermekpszichológus szerint „Egy gyermek sem erkölcsi, sem intellektuális szempontból nem születik sem jóként, sem rosszként, hanem önmaga sorsának mestereként”. A gyermeknevelés sokkal több, mint ellátást biztosítani gyermekeid számára. A gyermekneveléshez elengedhetetlen, hogy érzelmileg is támogasd őket, és biztonságérzetet szolgáltass nekik.

 

Íme néhány jó tanács azoknak a szülőknek, akik szeretnék jobban megérteni gyermekeiket.


1. Az odafigyelés elengedhetetlen

Az egyik legegyszerűbb, leghatékonyabb módszer megismerni gyermekedet nem más, mint figyelemmel követni őt. Érdeklődj az iránt, amit csinál vagy mond. Figyeld meg tetteit, kifejezéseit, és hangulatát evés, alvás, játék közben, és más hétköznapi helyzetekben.

 

Ne feledd, hogy minden gyermek egyedi, és akár a te fiad vagy lányod személyisége is kitűnhet a többieké közül, ahogy egyre feljebb cseperedik. Nem érdemes tehát másokhoz hasonlítani őt, mert ezzel csak felesleges és alaptalan stresszre ítéled magad, ami gyermekedre is garantáltan kihat majd, mert azt éreztetheted vele, hogy alsóbbrendű másoknál, ha valamilyen „elvárásnak” nem felel meg.

 

Tegyél fel magadnak néhány kérdést gyermekeddel kapcsolatban. Például hogy mit szeret csinálni mindennél jobban? Miként reagál, ha valami olyasmit kell csinálnia, mait nem szeret (lefekvés, házi feladat, stb.)? Hogy viselkedik társaságban? Félénk, vagy nyitottabb? Mennyire hajlandó új dolgokat kipróbálni?

 

A kérdések megválaszolása közben ne felejtsd el, hogy nem célravezető leszidni gyermeked csak azért, mert valamilyen különbözik a többiektől (amíg ezzel nem árt másnak vagy magának) – csak figyeld meg, hogy mit csinál, és légy tisztában a helyzettel.Oxigén Hotel ajánlatai
 
Babaúszás: több, mint pancsi
79 900 Ft/2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti)/2 éj
 
Csiri-biri csomagajánlat
79 900 Ft/2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti)/2 éj
 
EGYÜTT AZ IGAZI - TÖBB GENERÁCIÓS ÉLMÉNY CSOMAG
Ajánlatát egyedileg készítjük el Önnek!
 
Varázslatos évszakok
79 900 Ft / 2 felnőtt / 2 éjszaka
 
Anya szíve csücske
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Apa a srácokkal
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Szülinap anya huncutkáival
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Szülinap apa kópéival
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Kerekecske-gombocska
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjszakától
 
Pihentető Lombhullató
79 900 Ft/2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Téli élmények
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Álarcos Szilveszter
174 900 Ft/2 felnőtt és 1 gyermek (10 év alatti)/3 éj
 
Karácsonyi Csoda
149 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyermek (10 év alatti) / 3 éjszaka
 
Szünidei Kalandok
 
NYÁRI ELŐFOGLALÁSI AKCIÓ 2019.
99 800 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
ÁLDOTT ADVENT
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
VARÁZSVAKÁCIÓ
34 900 Ft/ 2 felnőtt és 1 gyermek (10 év alatti) / 1 éjtől
 
Kastély Kalandok
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Velünk mókáznak nagyiék is!
99 900 Ft / 2 db select szoba 4 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjszakától
 
Táncoló falevelek
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 3 éjtől
 
NYERŐ PÁROS SZINGLIKNEK
94 900 Ft / 2 Select szoba / 2 éjtől
 
Mikulás Móka
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől

2. Tölts el minőségi közös időt gyermekeddel

A szülők manapság a gyereknevelés mellett kénytelenek a munkára és az otthonra (és persze saját magukra) is időt fordítani. A „multitasking” azonban nem minden esetben a legelőnyösebb megoldás, főleg ha az egyik feladat a sok közül a gyermekre való odafigyelés. Ha a gyermekeddel eltöltött idő során is több feladatot próbálsz egyszerre végezni, akkor itt az ideje változtatni ezen.

 

Ha igazán meg szeretnéd érteni őt, akkor a velük töltött időben 100%-ig ő kell, hogy kiélvezze figyelmedet. A vacsoránál, vagy az iskolába való fuvarozás során együtt töltött idő nem elég. Tegyél félre időt számára, hogy beszélgessetek, játszatok, és együtt tanuljatok azokról a dolgokról, amikre egy szülőnek kell megtanítania gyermekét.

 

A beszélgetések során rengeteget tudhatsz meg arról, hogy milyen tapasztalatai vannak az iskolával, vagy akár otthonukkal kapcsolatban, mik a kedvenc zenéi, TV-műsorai, és hogy miknek tud örülni, és mik szomorítják, vagy ijesztik meg őt.

 

3. Figyelj oda gyermeked környezetére

Kutatások is bizonyítják, hogy a gyerekek viselkedése és magatartása nagyban függ attól a környezettől, amelyben felnevelkednek. Ha jobban meg szeretnéd ismerni gyermekedet, akkor figyelned kell erre a bizonyos környezetre is.

 

Más kutatások továbbá arra is rávilágítottak, hogy a környezet az agyfejlődést is befolyásolja, ami közvetlen kapcsolatban áll a nyelvi és tanulási készségek fejlődésével.

 

A környezethez természetesen hozzátartoznak azok az emberek, akiknek a társaságában huzamosabb időt tölt el gyermeked, illetve akik valamilyen módon kapcsolatba lépnek vele.

 

4. Tudd, hogy miként működik a gyermeki agy

Egy dolog ismerni gyermeked pszichológiáját, egy másik megérteni, hogy miként működik az agya. Az agyat erősen befolyásolják gyermeked pozitív és negatív élményei – ezek határozzák meg, hogy miként reagál majd a különböző helyzetekre, amikkel találkozik.

 

Ha megérted gyermeked agyának működését, akkor sokkal többet tudhatsz meg viselkedése miértjéről, döntéseinek hátteréről, illetve közösségi, logikai, és tanulási készségeiről.

 

A negatív élmények természetesen általában negatív reakciókat váltanak ki a gyerekekből, károsítva ezzel személyiségük fejlődését. Fontos tehát tudni, hogy hogyan segíthetsz feldolgozni ezeket a negatív tapasztalatokat, hogy gyermeked megtanulja látni a „jót a rosszban”, illetve hogy felismerhesse az ezekből származó lehetőségeket.


Beszélgess Páfránnyal!
X