Hogyan értheted meg gyermeked gondolkodását

+36 36 KATTINTSON
+36 30 KATTINTSON
KATTINTSON
menu

Így értheted meg a gyermek pszichológia működését


Szülőként az egyik legfontosabb feladatod megérteni gyermeked pszichológiáját. Ehhez nincs szükséged sem egyetemi tudásra, sem bármilyen összetett kísérletre. A lényeg az, hogy megismerd, mi nevetteti meg gyermekedet, vagy éppen mi az, ami könnyeket csal a szemeibe – hogy mi motiválja, és hogy mi az, ami szenvedést okoz számára.

Hogyan értsd meg gyermeked gondolkodását


2. Tölts el minőségi közös időt gyermekeddel

A szülők manapság a gyereknevelés mellett kénytelenek a munkára és az otthonra (és persze saját magukra) is időt fordítani. A „multitasking” azonban nem minden esetben a legelőnyösebb megoldás, főleg ha az egyik feladat a sok közül a gyermekre való odafigyelés. Ha a gyermekeddel eltöltött idő során is több feladatot próbálsz egyszerre végezni, akkor itt az ideje változtatni ezen.

 

Ha igazán meg szeretnéd érteni őt, akkor a velük töltött időben 100%-ig ő kell, hogy kiélvezze figyelmedet. A vacsoránál, vagy az iskolába való fuvarozás során együtt töltött idő nem elég. Tegyél félre időt számára, hogy beszélgessetek, játszatok, és együtt tanuljatok azokról a dolgokról, amikre egy szülőnek kell megtanítania gyermekét.

 

A beszélgetések során rengeteget tudhatsz meg arról, hogy milyen tapasztalatai vannak az iskolával, vagy akár otthonukkal kapcsolatban, mik a kedvenc zenéi, TV-műsorai, és hogy miknek tud örülni, és mik szomorítják, vagy ijesztik meg őt.

 

3. Figyelj oda gyermeked környezetére

Kutatások is bizonyítják, hogy a gyerekek viselkedése és magatartása nagyban függ attól a környezettől, amelyben felnevelkednek. Ha jobban meg szeretnéd ismerni gyermekedet, akkor figyelned kell erre a bizonyos környezetre is.

 

Más kutatások továbbá arra is rávilágítottak, hogy a környezet az agyfejlődést is befolyásolja, ami közvetlen kapcsolatban áll a nyelvi és tanulási készségek fejlődésével.

 

A környezethez természetesen hozzátartoznak azok az emberek, akiknek a társaságában huzamosabb időt tölt el gyermeked, illetve akik valamilyen módon kapcsolatba lépnek vele.

 

4. Tudd, hogy miként működik a gyermeki agy

Egy dolog ismerni gyermeked pszichológiáját, egy másik megérteni, hogy miként működik az agya. Az agyat erősen befolyásolják gyermeked pozitív és negatív élményei – ezek határozzák meg, hogy miként reagál majd a különböző helyzetekre, amikkel találkozik.

 

Ha megérted gyermeked agyának működését, akkor sokkal többet tudhatsz meg viselkedése miértjéről, döntéseinek hátteréről, illetve közösségi, logikai, és tanulási készségeiről.

 

A negatív élmények természetesen általában negatív reakciókat váltanak ki a gyerekekből, károsítva ezzel személyiségük fejlődését. Fontos tehát tudni, hogy hogyan segíthetsz feldolgozni ezeket a negatív tapasztalatokat, hogy gyermeked megtanulja látni a „jót a rosszban”, illetve hogy felismerhesse az ezekből származó lehetőségeket.


Beszélgess Páfránnyal!
X