Néhány hasznos segítség, hogyan készülj fel a babavizsgálatokra!

menu

Hogyan készülj fel egy babavizsgálatra?


Kisbabádat eleinte bizonyára rendszeres vizsgálatokra viszed majd gyermekorvosodhoz. Ezekre érdemes felkészülten érkezni, ha szeretnél a lehető leginformáltabban távozni róluk. Vessünk egy gyors pillantást a legfontosabb szempontokra, amik segíthetnek ebben!

Hogyan készüljünk fel az első babavizsgálatra

Említs meg mindent, ami miatt aggódsz

Sok szülő természetesen tudni szeretné, hogy érdemes-e aggódniuk bizonyos dolgok, miatt, amik folytonosan nyugtalanítják őket. Ne feledd: nincs olyan, hogy „buta kérdés”. Szülőként teljesen érthető, hogy gyanúsnak találod, ha gyermeked néhány hónapos korában még nem tud magától ülve maradni, vagy ha kicsit nehezebben alszik el, mint szokott. Ha bármilyen apróság aggaszt, ne félj rákérdezni. Akár egy rövid listát is összeírhatsz ezekről a dolgokról. Nagy valószínűséggel az orvos megnyugtat majd, hogy minden teljesen rendben van babáddal.

 

Táplálkozás

Akár szoptatással, akár babaétellel eteted gyermeked, fontos megbeszélni gyermekorvosoddal, hogy babád hogyan fogadja a táplálékot. Esetleg vannak olyan mellékhatásai a babaételeknek, amik aggasztanak? Talán a pelenka tartalma az, ami miatt kételkedni kezdtél az effajta készítményekben? Idővel érdemes lesz rákérdezni a különböző alternatívákra és a hétköznapi ételekre való átszoktatásra is.
 

Növekedés

A legtöbb szülőt kiemelten érdekli, hogy gyermeke megfelelő ütemben nő-e, hiszen ez az általános egészség egyik biztos jele. Megint csak az a legbiztosabb, ha rákérdezel minden olyan dologra, ami esetleg aggaszt. Gyermekorvosod segít majd ellenőrizni, hogy a baba növekedése mindenütt megfelelő-e, és ha bármilyen elváltozást talál, akkor tájékoztat majd arról, hogy mi a teendő (vagy hogy egyáltalán szükséges-e bármit is csinálni).
 
Fontos pontok a baba fejlődésében

Kisbabád első éve temérdek változást és elképesztő mértékű fejlődést tartogat számára. Említs meg minden olyan dolgot, amiről észrevetted, hogy a legutóbbi vizsgálat óta változott, vagy megjelent. Talán már magától mászik, talán már nevet és mosolyog, stb. Gyermekorvosod továbbá tájékoztatni tud majd, hogy általánosságban mikor számítható egy-egy képesség megjelenése.


Védőoltások

Tartsd számon az összes szükséges védőoltást, hogy melyik mire való, és hogy mikor kell majd visszamenned értük gyermekorvosodhoz. Természetesen ne tartsd magadban az oltásokkal kapcsolatos kérdéseidet sem.

 

Tanácsok gyermekorvosodtól

A vizsgálat végén gyermekorvosod minden bizonnyal összefoglalja majd, hogy mire számíthatsz kisbabádtól a következő néhány hétben vagy hónapban. Például elképzelhető, hogy a baba egy hónapon belül annyira mozgékony lesz, hogy otthonodat biztosítanod kell majd a különböző veszélyforrások kiiktatásával, de az is lehet, hogy hamarosan elkezdheted rendes ételekre átszoktatni őt.


Beszélgess Páfránnyal!
X