Milyen hatással lehet a gyerekekre a szünet megvonás? Cikkünkből megtudhatod, miért fontos az elegendő szünet!

menu

Ezért van szükségük a gyerekeknek szünetekre


Egyre több külföldi iskolában vezetik be a szünet megvonását, mint a szabályok megszegéséért kiszabott büntetést. A tanárok és az iskolai adminisztrátorok a rossz magatartás, a házi feladat hiánya, vagy egyéb és a gyerekkorra jellemző hasonló kilengések miatt tagadják meg az órák közötti szüneteket a diákoktól, akár egész napra.

Mindenképpen biztosítsuk a szünetet gyerekeink számára

A kutatás szerint azonban a gyerekeknek nagyon is szükségük van ezekre a szünetekre, ugyanis fontos szerepet játszanak a gyermekkori fizikai, szociális, értelmiségi és érzelmi fejlődésben is.

A következőkben részletesebben is kifejtjük, hogy miért nem szabad megtagadni a gyerekektől ezeket a napi szünidőket.
 

A testmozgás az agynak is jót tesz

Külön említést érdemelnek a testmozgás agyra gyakorolt pozitív hatásai is. Az agykutatás fejlődésének köszönhetően ma már tudjuk, hogy az agy fizikai aktivitás során is dolgozik, méghozzá sokkal intenzívebben, mint ülés közben. A mozgás fokozza az agyban található vérerek kapacitását (és talán még azok számát is). Ez javítja az oxigénellátást, illetve a víz és glükóz átvitelében is segít, javítva ezzel az agy teljesítményét.
 

Az Oxigén Hotel**** Superior Family & Spa gyerekbarát wellness hotelben egész kis csapat foglalkozik azzal, hogy a gyerekeknek az egész nyaralás szinte egy nagy szünet lehessen. A Bükk lábánál, az ország legtisztább levegőjű településén, Noszvajon, olyan kültéri programokkal várjuk a legkisebbeket, melyekkel rengeteg élményt gyűjthetnek a gyerekek és a legizgalmasabb kalandokban lehet részük. Animátor csapatunk egész nap szórakoztatják őket sorversenyekkel, kalandparkkal és egyéb interaktív játékokkal, miközben arra is odafigyelünk, hogy korosztályuknak megfelelően fejlesztő jellegűek is legyenek. Látogasson el hozzánk legközelebb, hogy gyermekük részese lehessen ennek az élménynek! Szobafoglaláshoz kattintson az alábbi gombra!

 

 

A szünetek javítják a koncentrációt

Egy kutatócsoport egy olyan városi iskolai körzetben végzett vizsgálatot, ahol alkalmazták a fent említett szünetmegvonási büntetéseket. Megbeszélték az iskolai vezetőséggel, hogy két negyedikes osztály kapjon szünidőt heti egy alkalommal, hogy megvizsgálhassák a szünetre kiengedett tanulók teljesítményét a többiekével szemben.

Az eredmények szerint a 43 szünetre kiengedett gyerek, sokkal jobban oda tudott figyelni az órákon és kevésbé voltak irritáltak a szünetes napokon, mint amikor nem mehettek ki pihenni. A gyerekek 60%-a, köztük öt figyelemhiányos hiperaktivitás-zavaros tanuló lényegesen többet dolgoztak és kevesebbet fészkelődtek a székükben a szünetes napokon.
 

A szünet mindenkinek jót tesz

Már az 1800-as években kimutatták a szakértők, hogy az emberek gyorsabban és könnyebben tanulnak, ha erőfeszítéseiket megfelelően osztják szét. Ezzel szemben ez a tanulási teljesítmény drasztikusan csökken, amennyiben minden ilyen erőfeszítést egyszerre vagyunk kénytelenek kifejteni.

Ha tehát egy munka során szüneteket és pihenőidőket tartunk, azzal többet érhetünk el, mintha megszakítások nélkül, hosszú időn keresztül dolgozunk. Leginkább a fiatal gyerekek járnak jól ezekkel a munkát, azaz esetükben a tanulást félbeszakító szünetekkel, mert az agyuk még nem képes olyan ütemben feldolgozni az információt, mint a felnőtteké.Oxigén Hotel ajánlatai
 
Babaúszás: több, mint pancsi
79 900 Ft/2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti)/2 éj
 
Csiri-biri csomagajánlat
79 900 Ft/2 felnőtt és 1 gyerek (10 év alatti)/2 éj
 
EGYÜTT AZ IGAZI - TÖBB GENERÁCIÓS ÉLMÉNY CSOMAG
Ajánlatát egyedileg készítjük el Önnek!
 
Varázslatos évszakok
79 900 Ft / 2 felnőtt / 2 éjszaka
 
Anya szíve csücske
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Apa a srácokkal
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Szülinap anya huncutkáival
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Szülinap apa kópéival
67 900 Ft / 1 felnőtt + max. 2 gyermek (10 év alattiak) / 2 éjszaka
 
Kerekecske-gombocska
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjszakától
 
Pihentető Lombhullató
79 900 Ft/2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Téli élmények
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Álarcos Szilveszter
174 900 Ft/2 felnőtt és 1 gyermek (10 év alatti)/3 éj
 
Karácsonyi Csoda
149 900 Ft / 2 felnőtt és 1 gyermek (10 év alatti) / 3 éjszaka
 
Szünidei Kalandok
 
NYÁRI ELŐFOGLALÁSI AKCIÓ 2019.
99 800 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
ÁLDOTT ADVENT
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
VARÁZSVAKÁCIÓ
34 900 Ft/ 2 felnőtt és 1 gyermek (10 év alatti) / 1 éjtől
 
Kastély Kalandok
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől
 
Velünk mókáznak nagyiék is!
99 900 Ft / 2 db select szoba 4 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjszakától
 
Táncoló falevelek
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 3 éjtől
 
NYERŐ PÁROS SZINGLIKNEK
94 900 Ft / 2 Select szoba / 2 éjtől
 
Mikulás Móka
79 900 Ft / 2 felnőtt + 1 gyermek (10 év alatti) / 2 éjtől

A természetes fény egészséges

A napfény stimulálja a tobozmirigyet, ami az agy biológiai órájának szabályozásért felelős. Pótolhatatlan szerepet játszik az immunrendszer működésében, és általánosságban segít a jó hangulat fenntartásában. A kinti fény szükséges a D-vitamin előállításában is, ami mind a tanulás mind pedig a produktivitás egyik fontos szükséglete.

 

A szünet csökkenti a stresszt

A gyerekek számára erősen ajánlott lehetőséget biztosítani szabad fizikai tevékenységre, állítja az amerikai National Association for the Education of Young Children (a fiatal gyermekek oktatásával foglalkozó nemzeti szervezet). Állításuk szerint ez segít a stressz csökkentésében, amiről köztudott, hogy mind a tanulásra, mind pedig az egészségre negatív hatással van.

Sok gyerek (különösen a „hiperaktívnak” tartottak) számára a szünet a plusz energia levezetésére ad lehetőséget, méghozzá természetes, egészséges módon. A gyerekek a szabadban úgy viselkedhetnek és játszhatnak, amik az iskola épületén belül nem megengedettek. A szünetek ezen kívül kötetlen, szabad időtöltést kínálnak, ami egy jóleső váltás a tanórák szigorú, rendszerezett menetrendjével szemben.

 

A szünetek segítenek a társasági képességek élesítésében

A szünetek talán az egyetlen olyan időszakok a nap során, amikor a gyerekek némi szocializációban és kommunikációban vehetnek részt. Mivel a fiatalok manapság nem a szabadban, egymás társaságában töltik az iskolán kívüli szabadidejüket, különösen fontos biztosítani számukra erre némi időt a tanórák között.

Ez nagyon fontos, hiszen az órák során a gyerekeknek tilos beszélgetniük, vagy bármilyen más módon kommunikálniuk egymással (hacsak ez nem része az órának). Bizonyos iskolákban még az ebédidő alatt is tilos a kommunikáció, tovább korlátozva ezzel a gyerekek fejlődési lehetőségeit egy olyan környezetben, ami elvileg ezt lenne hivatott elősegíteni.

 

A testmozgás egészséges

Habár ez a probléma többnyire a tengeren túlra jellemző, egyre több gyermeknél állapítanak meg elhízást, ami többek között a fizikai aktivitás hiányának köszönhető. A szabadban temérdek lehetőség adódik a gyerekek számára némi önfeledt játszadozásra és kialakulófélben lévő fizikai képességeik élesítésére. Ha egy gyerek aktív lehet az iskolában, akkor nagyobb valószínűséggel lesz aktív azon kívül is.


Beszélgess Páfránnyal!
X