Minden, amit az ételintoleranciáról tudni kell - így előzheted meg az allergiát gyermekednél

menu

Ételallergia kialakulása és megelőzése gyermekeknél


A kisbabák hajlamosabbak allergiásakká válni, ha a családban korábban volt már valakinek ekcémája, asztmája, szénanáthája, vagy valamilyen ételallergiája.

Ételintolerancia gyermekeknél

Általánosságban ajánlott nagyjából hathónapos kortól (de semmiképpen nem négyhónapos kor előtt) egyre változatosabb ételeket megismertetni vele (kezdve a vasban gazdag opciókkal), tovább folytatva ezek mellett a szoptatást is. A hidrolizált (vagyis részlegesen előre emésztett koncentrátumot tartalmazó) bébiételek semmilyen formában nem ajánlottak az allergiás betegségek megelőzésére.

 

Amikor keményebb ételekre kezded el átszoktatni a babát, a leggyakoribb allergiát okozó élelmiszereket mindig csak egyenként próbáld ki, és figyeld, hogy milyen reakciókat mutat a baba.

 

A leggyakrabban allergiát okozó ételek:

•    tej
•    tojások
•    búza
•    diófélék
•    magvak
•    hal
•    kagyló

 

Az első hat hónapban lehetőleg ne adj ezekből gyermekednek, és az után is csak egyszerre eggyel próbálkozz.

Tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy az újszülötteknek életük első évében érdemes bemutatni a leggyakoribb allergén ételeket, úgymint a mogyoróvajat, a főtt tojást, illetve a tej- és búzatermékeket. Ez vonatkozik azokra a babákra is, akiknél nagy a valószínűsége az allergiák kialakulásának.

A legtöbb baba kinövi a tej- és a tojásallergiáját, a mogyoróallergia azonban általában egész életben megmarad.

 

Mogyoróallergia

Amennyiben gyermeked allergiás valamire (például ekcémás, vagy valamilyen ételallergiát állapítottak meg nála), vagy a közvetlen családban korábban volt már valakinek valamilyen allergiája (asztma, ekcéma, vagy szénanátha), akkor nagyobb a valószínűsége, hogy mogyoróallergia alakulhat ki nála.

Ha ezen előfeltételek bármelyike is vonatkozik rá, akkor mindenképpen egyeztess gyermekorvosotokkal, mielőtt mogyorót, vagy bármilyen mogyorót tartalmazó, vagy mogyoróból készült ételt adsz a babának.

Amennyiben szeretnél mogyorót, vagy mogyoróból készült termékeket fogyasztani szoptatás között, nyugodtan megteheted, kivéve persze, ha te magad is érzékeny/allergiás vagy a mogyorókra, vagy ha orvosod átmenetileg nem javasolja ezt.

Hat hónap előtt semmiképpen (még ha a feltételek meg is engednék) ne adj mogyorót, vagy bármilyen mogyorós terméket gyermekednek. A kisbabák könnyedén megfulladhatnak a kis tárgyaktól, beleértve a mogyoróméretű dolgokat is. Az egész mogyorók ötéves kor alatt nem ajánlottak a fulladásveszély miatt.
 Oxigén Hotel ajánlatai

Honnan tudhatod, hogy gyermeked allergiás-e valamilyen ételre?


A következő tünetek allergiás reakciókra utalnak:


•    hasmenés vagy hányás
•    köhögés
•    sípoló, vagy nehéz légzés
•    viszkető torok vagy nyelv
•    viszkető bőr vagy kiütések
•    felduzzadt ajkak vagy torok
•    folyós vagy bedugult orr
•    fájó, piros, viszkető szemek

Általánosságban mindig érdemes beszélned orvosoddal vagy egy szakértővel, hogy milyen allergiateszteket végezhetsz gyermekeddel, hogy kiderítsd, mely ételek jelenthetnek rá veszélyt. Minden immunterápiás kezelés megkezdése előtt szintén egyeztess gyermekorvosotokkal.


Ételadalékok


A legtöbb ételben különböző adalékanyagokat használnak, hogy tartósítsák, ízesítsék őket, vagy különböző színeket adjanak nekik.

Habár minden adalékanyag szigorú kísérleteken esik át, mielőtt forgalmazott termékekbe kerülhetne, (és ezek az anyagok mindig jól láthatóan fel vannak tüntetve a csomagolásokon), bizonyos adalékok allergiás reakciókat válthatnak ki az emberekből.

Mivel a feldolgozott ételek nem csak adalékanyagokat, hanem általában nagy mennyiségű sót, zsírt és cukrot tartalmaznak fogyasztásuk még azok számára is csak körültekintéssel és mértékkel ajánlott, akiknek semmilyen érzékenységük vagy allergiájuk nincs.
 


Beszélgess Páfránnyal!
X