Lovaglás, kerékpározás, kirándulás, Nemzeti Parkok

Lovaglás Noszvaj környékén

A szomszédunkban található Thummerer Pincészetben kiváló, díjnyertes borok kóstolása mellett népszerű lovasprogramokat is szerveznek a Noszvajra látogatók számára. Gyerekeknek és felnőtteknek is fantasztikus élmény a kristálytiszta levegőjű falú gyönyörű tájait lóhátról megcsodálni. Vadregényes tájak, szelíd dombok váltják egymást a lovastúrák útvonalain, közben aprócska patakon is átgázolnak lovaink. Recepciónkon megszervezzük Önnek ezt a programot is, sőt még jobb, ha már foglaláskor jelzi nekünk, hogy szívesen lovagolna vagy éppen a gyerekekkel ellátogatnának az állatsimogatóba, ahol nyuszikkal, bárányokkal, kecskékkel és más kedves kis állatokkal találkozhatnak a srácok.

Eger közelében egy kis baráti társaság alakította ki a lovas tanyát. Lovagolnak itt kicsik és nagyok, versenyzők és hobbilovasok, speciális nevelési igényű gyerekek egyaránt. Nemcsak lovagolni tanulnak a gyerekek, hanem megismerkedhetnek a ló anatómiájával, élettanával, természetével, megfelelő gondozásával, a lótulajdonos és lótartó feladataival. Állatsimogatónkban közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a hagyományos magyar gazdasági udvar állataival. 

Pattanj lóra! Részletek itt!

Kerékpáros kirádulások Noszvaj környékén

Noszvaj kristálytiszta levegője és mesébe illő tája kirándulásra csábítja az erre járókat. A tavaszi napsütésben a dombokon karikázni vidám és egészséges családi program gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Tudjuk, hogy nem lapul minden csomagtartóban egy-egy kerékpár, amikor a család nyaralni vagy üdülni idul. Ám azt is tudjuk, hogy mennyire örülnek, amikor megtudják, hogy mi tényleg mindenre gondoltunk, éppen ezért szállodánkban gyermek és felnőtt kerékpárok is bérelhetők. Sokszor integettünk már kacagva guruló családoknak, amint útrakeltek szállodánkból egy jó kis bringázásra !

Bemelegítő bringázás kisgyerekekkel 

A síkfőkúti tavaktól a Gazdaházig körülbelül 2 kilométer a távolság bringával. Ezt a srácok is könnyen teljesítik, annyira, hogy érdemes visszafelé is megtenni az utat és egy finom fagyival a fűre terített plédre leheveredve élvezni a  gyönyörű látványt és a madarak csicsergő énekét. Léleküdítő érzés! Recepciónkon a kerékpár mellé utánfutót is bérelhet a legkisebb családtagok számára. Így garantáltan végiggurulják a távot kicsik és nagyok!

"Kalandozás a múltban" kerékpártúra

 Ha nem csak könyvekben olvasva vagy filmeken, de akár megtapintva is szereti megismerni a régmúlt különleges emlékeit, akkor itt a kiváló alkalom egy sportos kalandozásra! Tekerjen el a szomolyai kaptárkövekhez, kaptárkövek és a visszaúton nézze meg a noszvaji Barlanglakásokat.
Jelenleg művészek vették birtokukba az egykor szegény emberek lakta barlanglakásokat és művésztelepként működik. A picivel több mint 10 kilométeres biciklistúra élményteli kirándulást ígér.

Pattanjon kétkerékre, kerékpártúra útvonalak itt!

Falusi séták és gyalogtúrák noszvajon

Rövid séta a faluban: rövid falusi séta során, melyet babakocsival is érdemes megtenni, érinthetik Noszvaj minden ismert pontját, ha a következő útvonalon haladnak: A templomtól indulva - De la Motte-kastély - Magtár - Pocem - Gazdaház - kovácsműhely - kosárfonónál zárul a könnyű séta. Az útvonal hossza 2 kilométer, amit egy kellemes tavaszi délelőttön mindenkinek szívesen ajánlunk. Természetesen az év minden szakában kellemes könnyed kikapcsolódás ez a röpke séta, de a zsongó, rügyező, friss zöld levelek és virágok tavaszi kavalkádjában felejthetetlen látványt nyújt.

Hosszabb sétára is nyílik lehetőség a faluban: ha beiktatjuk az Imány-tető és a Síkfőkút pontokat is az útvonaltervünkbe. A szintén a templomnál induló séta (De la Motte-kastély - Magtár - Gazdaház - Pocem - Imány-tető - kovácsműhely - kosárfonó - Síkfőkút) valóban hosszabb, távolsága: 5 km, a megtételéhez szükséges idő körülbelül 3 óra laza tempóban. Így voltaképpen bejárjuk az egész falut. Könnyű séta, egyetlen apró megerőltetéssel, ami az Imány-tetőre való felmászást illeti (kb. 150m), de  a szép panorámáért megéri. Próbálják ki, meglátják, tetszeni fog!

 Falut kerülő túra 1

Irány: Általános iskola - Imány-tető - végig a Herceg-dűlőn - Westel-torony - Síkfőkút, Tórét - Rákóczi út - Kurta kocsma. Távolság: 7 km, idő: 2 óra. Ezzel megkerüljük a falut északról, fentről nézhetünk le Noszvajra.

 Falut kerülő túra 2

Irány: Általános iskola - Panoráma Hotel - Kádár-út - Síkfőkút - forrás - Béke út - Kossuth út. Távolság: 7 km, idő: 2 óra. Így délről kerüljük a falut, könnyű sétával. Babakocsival is járható a Síkfőkúti elágazásig, onnan jobb a Kossuth úton visszagurulni a faluba (kb. 4 km).

Ismertető a kirándulópontokról

Síkfőkút

Noszvajtól északra, a Kánya-patak festői szépségű erdővel, hegyekkel koszorúzott völgye, hajdan a természet által, majd mesterségesen is kialakított tavak környéke, a Szent Imre-forrás és a mellé épült turistaház összessége - ez az eredeti Síkfőkút. A környék turisztikai és pihenést szolgáló körülményei az 1930-as években alakultak ki az egri turistaegyesület kezdeményezésére, akik nagy gonddal és buzgalommal alakították ki a Kánya-patak valamennyi forrását és környékét, majd névvel látták el őket. Ilyen például a Síkfőkút közelében fekvő Attila-forrás, melynek környékét erdei pihenőhellyé alakították ki.
Síkfőkút és környéke az 1930-as évektől Eger kedvelt kirándulóhelye volt, ebben az időben épült a turistaház is, melyet azóta már többször átépítettek. Ekkor alakították ki a felső tó jelenlegi formáját is. Napjainkra Noszvaj és Síkfőkút összeépült, többszáz hétvégi és víkendház, valamint vállalati üdülők létesültek ezen a területen. A felső tó nyaranta csónakázásra, vízibiciklizésre, az alsó tó horgászásra, a tórét pedig piknikezésre csábítja az ideérkezőket. Kutatási eredmények is alátámasztják, hogy Noszvaj-Síkfőkút az ország egyik legtisztább levegőjű települése.

 Várkút

Síkfőkútról a zöld túrajelzést követve az Attila-forráshoz, majd a 669 méteres Várhegy tövében fekvő Várkútra juthatunk, mely a Kánya-patak forrásvidékének első és a legmagasabb ponton eredő forrása. A forrás történelme a messzi múltba nyúlik vissza, hiszen valamikor ezen a helyen földvár állott. Várkút és környéke a vadregényes Bükk egyik legszebb kirándulóhelye, gyalogtúrák és erdei séták alkalmával a természet még az őzek és szarvasok látványával is megajándékozhat.

Kaptárkövek

A riolittufa megjelenési formái közül a legkülönlegesebbek a süveg formájú kúpok. Ezek némelyikén emberkéz által formázott fülkéket találunk, melyek eredetét egyrészt kultikus céllal magyarázzák (a hamvasztásos temetkezés egy szokatlan formájának tulajdonították), mások áldozati vagy bálványtartó fülkéket véltek látni bennük, de a legvalószínűbb feltételezések szerint méhészkedésre használták őket.

Imány-tető
Településünk szívében emelkedik az Imány-tető, melyre a Református templommal szemközti Bartók Béla utcán elindulva egy könnyű sétával juthatunk fel. A tetőről páratlan kilátás nyílik Noszvajra.

De la Motte Kastély parkja: A kőfallal bekerített park eredetileg az angolkertek közé tartozott. Megtalálhatók itt a különböző fakülönlegességek és díszcserjék a tiszafától az oszlopos tölgyig, a különleges akáctól a liliomfáig

Túraajánlatok

Szalamandra tanösvény Dédestapolcsány

A tanösvény létrehozásának gondolata régen megfogalmazódott a térségben. Pedagógusok, természetvédelmi szakemberek és erdészek közös összefogásával kétéves kitartó munka után hozták létre és avatták fel 2002 tavaszán a Szalamandra tanösvényt. Az állomásokat "szalamandrás" információs táblák jelölik, az útvonalat pedig fekete-sárga útjelek. A látnivalókat leíró szórólap a Dédestapolcsányi Tourinform irodában szerezhető be. Hossza: 6 km, kényelmes sétával 4 óra alatt bejárható. Az ösvény először sík területen fut, majd az információs táblák útmutatásai szerint lehet továbbmenni az erdei úton. Az emelkedés lassú, kb. 200 méter a szintkülönbség. Sok védett állat él itt, ezért ha csendben közlekedünk az erdőben, megleshetjük őket erdei élőhelyükön. A séta során öt pihenőhelyet lehet találni, ahol szalonnasütő helyek, pihenőpadok vannak. Tüzet azonban tűzgyújtási tilalom esetén nem szabad rakni. A végállomás előtt az út az országos két túra útvonalával találkozik.

Szalajka-völgyi természetvédelmi bemutatóösvény

A szilvásváradi Szalajka-völgy idegenforgalmi szempontból a Bükk egyik leglátogatottabb része. A Szalajka-patak mentén vezető közkedvelt kirándulóhely 4,2 km-es sétaútjának (és turistaút) állomásai a Bükk természeti és kulturális értékeire hívja fel a figyelmet. A táblák a Bükki Nemzeti Park alapításáról és rendeltetéséről, a karsztvíz-források által táplált vízfolyásokról, a völgy élővilágáról, a Szikla-forrásról, a Fátyol-vízesés mésztufa-gátjainak képződéséről, a Szalajka-forrás vízhozamáról és az Istállóskői-barlang régészeti leleteiről adnak tájékoztatást. Emellett megismerkedhetünk a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút történetével, megtekinthetjük az Erdészeti Múzeumot és az 1974-ben megnyitott Szabadtéri Erdei Múzeumot a Horotna-völgy torkolatánál. A völgy erdei kisvasútja további élményszerzésre ad lehetőséget; Szilvásvárad településről indul, pisztrángtelep mellett halad el, míg el nem éri a Fátyol-vízesést övező Gloriet erdei tisztást.

Bélkő tanösvény

Az öt km hosszú hét állomásra felfüzött tanösvény bejárásához az ismertető táblák megtekintéséhez 1,5–2,5 óra szükséges. A tanösvény a cisztercita apátság épületétől indul és Bél-kő megmaradt 815 m magas csúcsán kialakított kilátóhelyen végződik. Innen a sárga háromszög jelzésű turista úton lehet továbbkirándulni a Bükk-fennsíkra, Szilvásváradra, Felsőtárkányba, Szarvaskőre vagy vissza Bélapátfalvára (a Katonasírok és a Lakvölgyi tó érintésével egy óra alatt lehet lesétálni a településre. A tanösvény vonala mentén előbukkanó változatos kőzetfeltárások, sziklák révén betekinthetünk a Bükk hegység földtörténetébe, szerkezetének, felszínfejlődésének titkaiba. Megismerkedhetünk a ritka és védett növényekkel, növénytársulásokkal és az itt élő állatvilággal, valamint a Bél-kő környékének kultúrtörténetével.

FEDEZZE FEL EGER KÖRNYÉKÉT ÉS LEGYŰGŐZŐ TÁJAIT négykeréken!

Eger 15-20 kilométeres körzetében, ami autóval nem több mint 20 perc, rengeteg látnivaló található. Élményekkel teli családi kirándulásokhoz adunk néhány ötletet, hogy fedezzék fel a környéket a nálunk töltött pihentető napok alatt. Noszvajtól alig több mint fél órán belül elérhetők ezek a méltán kedvelt kirándulóhelyek. Keljenek hát útra és élvezzék Észak-Magyarország csodás tájait, mi pedig finom, házias ízvilágú vacsorával várjuk vissza Önöket este Noszvajon az Oxigén Hotel**** superior Family & Spa-ban!

Autós kirándulások a környéken itt!

Tisza-tavi Nemzeti Park


A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, amely az Alföld északi részén terül el. 127 km2-én számtalan sziget, holtág és sekély kis csatorna váltja egymást a hatalmas, nyílt vízterületekkel, jellegzetes úgynevezett mozaikos tájat formálva. A Tisza-tó a Hortobágyi Nemzeti Park negyedik bemutató területe, s így 1999 óta az UNESCO Világörökség része.
A Tisza-tónál a kikapcsolódás is legalább annyira változatos, mint maga a táj. A természetjáráson kívül a nyugodt strandolástól a vízi sportok kipróbálásáig számtalan lehetőség kínálkozik:
• A part mentén hat szabad vízi strandon, valamint Tiszafüreden termálfürdőkben pihenhetünk, míg Abádszalók térségében extrém vízi sportolás, pezsgő éjszakai élet és szórakozóhelyek várják a látogatókat.
• A különböző mélységű vizeket őshonos halfajták lakják, a horgászat pedig a szabályok betartása mellett engedélyezett. A tó páratlan vadvízi világot rejt, kalandos utazásra csábítva a természetjárókat, minden évszakban más és más szabadidős lehetőséget kínálva. Egész évben válogathatunk az útvonalak között, és bejárhatjuk a vidéket gyalog, kerékpárral, lóháton, vagy csónakba szállva.


A Tisza-tó területe három fő részre osztható fel


 • Tisza-tavi Madárrezervátum
  A madarak európai vonulásának fontos pihenőhelye. Védett terület, amely vezető kíséretében látogatható.

 • Aranyosi-kanyar, Sarudi-medence, Kis-Tisza
  A Tisza-tavi Túraközpont Hálózat segítségével megszervezhető a kirándulás, valamint csónakok és kerékpárok bérelhetők. Útközben barátságos kikötők, vendégházak és panziók várják az érkezőket.
  A tó kisebb szigetein csónakkal megközelíthető madár-megfigyelőhelyeket alakítottak ki a fészkelőhelyek közelében, így a vízitúrák alatt alkalom nyílik a madárvilág tanulmányozására.
 • Sarudi-medence, Abádszalóki-öböl, Tiszafüredi-medence
  Nem védett terület, a vízi sportok birodalma. Egész Európában ez az egyetlen természetes tavon kijelölt terület, ahol motoros vízi sportok űzhetők.


Tisza-tavi ökocentrum


Április 3.-tól nyári szezon az Ökocentrumban! Üzemel a népszerű "Tutajos-tó" vízi játszótér, megnyit a poroszlói Tájház az Ökocentrum szabadidőparkjában és a Tisza-tó tavaszi feltöltésével együtt indulnak a GPS-es csónaktúrák és kishajós kirándulások a Tisza-tó csodálatos vízi világának felfedezésére.
Az Ökocentrum mindhárom bejárata / pénztára - a főépületnél, a rendezvénytér felől és a Tisza-tó gát felől - működik majd, és nyitva tartásuk is hosszabb, naponta 9 órától 18 óráig (a pénztárak 17 órakor zárnak). Jó hír a kerékpárosok részére, hogy a nyári üzem időszakában - a ttocbringa@gmail.com címre történő előzetes bejelentkezéssel - rövidebb-hosszabb GPS-es bringatúrákon lehet részt venni. Érdemes tehát szabadidőben a Tisza-tóhoz, Poroszlóra látogatni!

Bükki Nemzeti Park

A Bükki Nemzeti Park Magyarország legnagyobb hegyvidéki, erdős nemzeti parkja, az Északi-középhegységben fekszik. Változatos területén igen gazdag növény- és állatvilág figyelhető meg. A Bükk-hegységben 853 barlangot tártak fel. Nagyszámú régészeti lelőhelyei közül a legjelentősebbek az ősember által lakott barlangok.

A hegység legegységesebb része az átlagosan 800 m magas Bükk-fennsík. Magyarországon a Bükkben van az egyetlen igazi szakadéktöbör, itt működik a legtöbb víznyelő, víznyelő-barlang. Az ország legmélyebb barlangja, a 250 méter mély István-lápai barlang, amely a Szepesi-barlanggal és a látogatók előtt is megnyitott lillafüredi István-barlanggal együtt a legszebb cseppköves karsztjáratok közé tartozik.

A Bükk sajátos ékességei a karsztforrások vizéből kiváló mésztufa képződmények. A mésztufa gátakat épít a mederben, s a víz a gátakon átcsobogva kicsiny vízeséseken szalad tovább. Híres a Szalajka-patak Fátyol-vízesése vagy a Szinva-patak forrásmészkő-dombja, a mésztufa kiválás által bezárt üregben létrejött lillafüredi Anna-barlang. Szép forrásmészkő-kiválások vannak a Szentléleki- és Sebesvíz-völgyben, a Harica-forrásoknál is. Jellegzetes tájképi elem a szarvaskői várhegy: a víz alatti vulkáni működés szép maradványai az oldalában feltáruló pálmalávák. A Bükk déli peremén a sajátos riolitkúpok, az úgynevezett kaptárkövek számítanak földtani és kultúrtörténeti értéknek. A Bükki Nemzeti Park nagyszámú régészeti lelőhellyel is dicsekedhet, melyek közül legjelentősebbek az ősember által lakott barlangok. A legrégebbi emberi leletek a Lambrecht Kálmán-barlangból kerültek elő. Itt körülbelül 100 ezer évvel ezelőtt élt ősember eszközeit találták meg a régészek.

 A hegységet hatalmas erdőségek uralják, melyekben jól megfigyelhető az észak-déli és a magassági elrendeződés. Fokozott védelmet élveznek a meredek, északi, sziklás dolomit-mészkő oldalakon, törmeléklejtőkön kialakult, göcsörtös fákból álló sziklai bükkösök, amelyek számos növényritkaságnak és maradványfajnak adnak otthont. Az egzotikus és ritka orchidea faj, a boldogasszony papucsa országos fennmaradása szempontjából kiemelkedően fontos a Bükk hegység sziklai bükköseinek, tölgyeseinek megóvása. 

A Bükk féltett madártani ritkasága a kerecsensólyom. A sziklai élőhelyek, valamint a felhagyott kőbányák még helyenként megtalálható jellegzetes madara a kövirigó és az uhu. A térség egyedi védelmet igénylő ragadozó madarai; a parlagi sas, a békászó sas és a kígyászölyv. Énekesmadarak közül itt él a vízirigó, a kövirigó és az őrgébics.

Az állatvilág világhírű ritkaságai kötődnek a bükki barlangokhoz. A barlangi állatfajok némelyike csak időlegesen keresi fel a menedéket nyújtó zugokat. Ezek egyike a hosszúszárnyú denevér, amely kizárólag barlangokban szaporodik és telel. Európa nagy részén a kipusztulás fenyegeti.

Egy különleges halfaj is van a Bükkben, ez a sebes pisztráng. Az emlősök közül a hiúz már több mint tíz éve állandó lakója a bükki erdőknek. A vadmacskának jóval népesebb állománya él ezen a vidéken. A nagyvadak közül gyakori a muflon, gímszarvas és a vaddisznó. A Bükk-fennsíkon találkozhatunk a híres lipicai ménessel.