Gyerekprogramok Eger környékén

Eger gyerekszemmel

Családbarát szállodánk alig 10 kilométerre fekszik Egertől, így kihagyhatatlan program felfedezni a csodás barokk város kifejezetten gyerekszemmel érdekes látnivalóit. Lesznek itt édes élmények, tudományosak és történelmiek is, csak győzzétek szusszal a hatalmas sétákat.

 Kopcsik Marcipánia

Gondoltátok volna, hogy egy marcipánkiállításon, nemcsak a torták tetején csücsülő kedves kis cukorfigurákat láthatjátok, hanem egy egész szobát – méghozzá egy kastély szobáját csupa-csupa finom marcipánból? A székek, asztalok, de még a képek a falon is marcipánból vannak. Majdnem 1000 kiló cukrot kellett felhasználnia a cukrásznak, mire elkészült ez a gyönyörű kiállítás. Kopcsik Lajos mestercukrász marcipánszobája még a Guiness rekordok könyvébe is bekerült, mert a világon egyedül Ő készített ilyen óriási, édes marcipáncsodát! Hát persze, hogy ebben a szobában találjátok az életnagyságú marcipán kutyust is. A mestercukrász életművét bemutató kiállítás kortól függetlenül mindenkinek kiváló szórakozást nyújthat. A kicsik örömére több mesefigura is marcipántestet ölt, mint például a Kis vakond vagy Ludas Matyi.

Csillagvizsgáló

Kalandra fel, kis csillagászok! A VARÁZSTORONYBAN látogatható a Spekula Csillagvizsgáló (Csillagászati Múzeum), a Camera Obscura (periszkóp), a Planetárium, a Varázsterem és a Panoráma Terasz, ahol előre meghirdetett időpontokban távcsöves bemutatókat szerveznek. Innen hatalmas távcsöveken kémlelhetitek az ég ezernyi csillagát, persze csak, ha besötétedik, de arra sem kell várni, mert a város távoli pontjait is izgalmas megkeresni a távcsövekkel. A Csillagászati Múzeumban az 1776-ban Hell Miksa tervei szerint létesített Spekula Csillagvizsgáló ránk maradt műszerei tekinthetők meg. Ugyanabból a korból egy működő Camera Obscura (periszkóp) mutatja be a város különböző helyeit egy nagy fehér asztalra kivetítve. A Panoráma teraszról gyönyörű kilátás nyílik a városra és környékére. A távcsöves bemutató a gyerekek egyik nagy kedvence, hiszen kevés olyan hely van, ahol valódi műszerekkel kémlelhetik a messzeséget éppen úgy, ahogy az igazi tudósok.

Tűzoltómúzeum

Srácok, ide el kell jönnötök! Persze csak, ha szeretnétek megnézni és kipróbálni, milyen is a tűzoltónak lenni! Még egy tűzoltóautóba is beülhettek! A múzeum országos szinten is egyedülálló történeti, kulturális-turisztikai attrakcióival élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Pont így nézett ki a múlt század első felében egy tűzoltószertár. Sok érdekes régi tűzoltóautót gyűjtöttek össze, hogy bepillanthassatok a múltba is egy picit. Sőt, egy kisfilmen azt is megnézhetitek, hogyan szerelték össze ezeket a járműveket! A múzeum hátsó részében kialakított játszótér kellemes kikapcsolódást nyújt a gyermekeknek, amíg a környező padok kiváló lehetőséget nyújtanak pihenésre és piknikezésre egyaránt. A játszóházban a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, de akár tűzoltóként is kipróbálhatják magukat a játékok során.

Panoptikum

Tudjátok, mi az a panoptikum? Egy olyan kiállítás, ahol életnagyságú viaszból készült embereket láthattok (a viasz olyan anyag, amiből gyertyákat is csinálnak). Nagyon izgalmas dolgokat mutatnak be. Itt, Egerben például a török világot. Majdnem 500 évvel ezelőtt 1552-ben az Európa ellen indult óriási török sereg az egri várat készült bevenni. 200 ezer török 2000 magyar várvédő ellen. Európa ámulatára a csatában a várvédők győztek. Az izgalmas török világot és a csatát írja le az Egri Csillagokban Gárdonyi Géza. Az országos szavazáson ez a regény nyerte el a Magyar olvasók kedvence címet. A panoptikumban az események eredeti helyszínén a regény szereplői idézik fel az eseményeket és a XVI. századot. A Panoptikumban járva közös fényképet készíthetnek Dobó István 1552-es várkapitánnyal.

Egri vár

Az egri várban minden nyáron megrendezik a végvári vigasságokat ahol, fegyver- és haditorna bemutatók, történelmi életképek, vitézi próbák, játszóházak, családi és kézműves foglalkozások várják a látogatókat. De nemcsak ekkor, hanem az év többi napján is érdemes ide ellátogatni, hiszen ezen a helyen óriási csatában legyőztük a törököket. A magyar várvédők csak kétezren voltak és százszor ennyi török harcos támadta meg a várat, mégis sikerült legyőzni őket. Sétáljatok fel a várba, járjátok be minden zeg-zugát és ne felejtsétek, hogy a köveken, ahol lépkedtek, egykor Dobó István várkapitány lépkedett bátor katonáival. A Dobó István múzeum kiállításán meg is nézhetitek a fegyvereket, ruhákat és sok érdekes dolgot a csatáról. Kellemes kalandozást!

 Szafari busz - CserépfalVi Látogatópark


Cserépfalu határában, a Hór-völgy bejáratánál, a Bükki Nemzeti Park déli kapujában nyílt meg 2013-ban a Cserépfalui Látogatópark.          A létesítményben a Subalyuki ősember kiállítóhely tekinthető meg, melynek első termében a bükkaljai kőkultúra geológiai alapjait, valamint kultúrtörténeti értékeit ismerheti meg a látogató. A második teremben a hajdani Subalyuk Múzeum felfrissített, kibővített anyaga mutatja be a bükki ősemberkutatás kezdetét, a Suba-lyuk barlang feltárásának eredményeit, valamint a neandervölgyi ősember világát.
A kiállítás keddtől vasárnapig naponta 10:00 és 16:00 óra között tekinthető meg. A látogatóparkban a kiállítóhely mellett egy konferenciaterem és egy étterem is található, valamint egy kerékpárkölcsönző és egy parkoló egészíti ki a szolgáltatást.
A látogatóparkhoz pihenők, turistautak és egy tanösvény is kapcsolódik. A kék kereszt jelzésen a Hór-völgyön át a Bükkbe lehet kirándulni. A sárga jelzésű turistaúton a Bükkalja fülkés szikláit, a kaptárköveket tekinthetik meg a látogatók. A piros T jelzésen pedig az Ördög-torony tanösvényre térhetnek rá, mely a Hór-völgyön át visz a cserépfalui kaptárkőhöz, kilátóhoz és a Kis amerikai barlanglakásokhoz.
A Látogatópark munkatársai programajánlatokkal, túravezetéssel és szervezéssel, valamint helyi termékekkel és kiadványokkal várják a vendégeket.