Gasztronómia, kézműves- és bioételek

Noszvaj a gasztro-kalandorok nagy kedvence

Az apró falucska, Noszvaj olyan hagyományokat élesztett fel az elmúlt években, melyek nem csak példa értékűek, de méltán teszik napról napra népszerűbbé is a szelíd dombok között megbúvó bűbájos települést.

Generációkon át örökölt családi receptek alapján készített mennyei ízű házi sajtok, lekvárok, húskészítmények és péksütemények készülnek a portákon.

Sétálgatás közben azonnal szembetűnik, hogy szinte minden ház kapuján találhatunk kis táblácskákat "házilekvár és birsalmasajt eladó" vagy hasonló feliratokkal. A falu lakói büszkék egészséges alapanyagokból készített finomságaikra és örömmel kínálnak kóstolót is. Vásároljon belőlük Ön is, hiszen finom édes gyümölcsök zamatát palackozták a helyi szörpökbe és lekvárokba a falu asszonyai, de a sajtok, tejtermékek, húskészítmények és péksütemények is különlegesen finom ízvilágot képviselnek. A méhek is imádják ezt a csodás környéket, így természetes, hogy a helyiek mézet is árulnak, méghozzá a valaha kóstoltak talán legzamatosabbikát.

Szállodánk is szívesen szerzi be finomabbnál finomabb alapanyagait és ínyencségeit helyi termelőktől és készítőktől. Amikor eljön hozzánk, már a reggelinél megkóstolhatja ön is a zamatos házi lekvárokat, omlós péksüteményeket, különleges sajtjainkat, melyek szinte kivétel nélkül a helyi termelők remekei.

Kemencés ételek - Nyitott porták

A kemencés ételek és nyitott porták egy nagyszerű kezdeményezés a gyönyörű fekvésű faluban. Minden porta körül nagy a kíváncsiság, amikor tradicionális kemencés ételeket kóstolhatnak, ismerkedhetnek a helyi ételekkel, különlegességekkel a faluba látogatók.

Azok az idősebb emberek, akik valaha még kemencében főzhettek, gyakran mondják, hogy a mai tűzhelyeken készült ételek íze nem is hasonlítható ahhoz, amit régen a kemencében készítettek. Noszvaj nyitott portáin meg lehet ízlelni, mi a különbség! Féltve őrzött családi receptek alapján készült mennyei ételek sülnek, főnek a kemencékben, mert bennük bizony mindenféle étel fenséges lesz. Kenyérfélék, kalácsok, rétesfélék, levesek, káposztás ételek, babos ételek, disznótoros étkek, birkahúsok. A faluban és környékén számos olyan családi vállalkozásra bukkanhatunk, akik a hagyományos recepteket és ízvilágot követve készítik finomabbnál finomabb ételeiket, melyeket nem csak megkóstolhatnak, de meg is vásárolhatnak az erre járók. Összel pedig a híres noszvaji szilvalekvár befőzésekor a dombok között édes illat száll.

Falusi vendégasztalok

Az éttermek kínálata mellett lehetőség van falusi portákon autentikus vendégasztal-szolgáltatóknál történő étkezésre is előzetes egyeztetés alapján

 • Kemencében sült étkekkel Dósa Ernőné Irénke fogadja 20 fő felett a csoportokat. Igazán remek a kemencés csülök káposztával héjában sült krumplival. Nagyobb csapat esetén ajánljuk a vörösbabos, gombás csülköt bográcsból. Elérhetőség: 36 30/838 8665
 • Bodnár Vendégház (Bodnár Oszkárné Erzsike) - 06 30 338 2609
 • Majnár László - 06 70 43402871
 • Rákóczi Vendégház (Kovács Lajosné Kati) - 06 20 344 5974
 • Tádé Vendégház (Nagy Attiláné Kati) - 06 20 942 605
 • Antik Anti, telefon: 36/463-533; 70/255-2884. Június 1-jétől szeptember 30-ig: Vacsora a kovácsműhely udvarában. Bővebb információ: www.antikanti.hu

Éttermek Noszvajon és környékén

A helyi specialitásokat, finomságokat a falu éttermeiben is érdemes megkóstolni. Vad- és erdei ételeket, különlegességeket szinte mindenhol kínálnak. Egészen más hangulatú egy étteremben elfogyasztott ebéd, mint a vendégházaknál kóstolt finomságok, de egy dolgot bizton állíthatunk, ritka gasztronómiai csodákat varázsolnak elénk a helyiek, legyen szó étteremről vagy magánházak konyhájáról. Álljon itt néhány javaslat azok számára is, akik nagy kedvvel ismerkednek meg Noszvaj éttermeivel.

 • Bükkalja presszó étterem

  A Bükkalja Presszó Étterem bejelentkezésre fogadja az étkezni vágyókat. Bejelentkezésre kisebb csoportoknak, családoknak is főz megbeszélés alapján.

 • Aranycsikó Étterem

  Ha Eger felől érkezünk a településre, nem kerülheti el a figyelmünket az Aranycsikó Étterem és Panzió. 80 fő befogadására képes terem és terasz csodálatos panorámát nyújt az erdőre és a völgyre. Házi specialitása, az "aranycsikó szelet" messzire viszi a szakács hírét. Számos étel- és italkülönlegesség várja a betérő vendégeket. Az étteremhez jólfelszerelt panzió és hatalmas kert is tartozik.
 • Magtár Fogadó

  A 24 fős, falusi hangulatot idéző borétteremben a regionális alapanyagokra épülő konyha és kulináris élvezetek kedvelőit várják szeretettel. Állandó étlap nélkül napi és szezonális ajánlattal fogadják vendégeiket. Céges ebédek, ügyféltalálkozók, családi rendezvények ideális helyszíne.

 • Rozmaring Vendéglő

  Családias vendéglő a Síkfőkúti-tavak közelében. Szezonális alapanyagok, modern technológiák, kövön sült pizzák, házi sütemények, kézműves fagylalt. Az étteremben ingyenes internethozzáférés is van.

 • Öreg Malom Étterem

  Az Öreg Malom Étterem Bogács idegenforgalmi középpontjában, a Bogácsi Gyógyfürdőtől 80 méterre található. A korhűen berendezett étteremben 60 főt tudnak fogadni. Árkádos teraszukon 100 férőhelyünk van, amelyek együtt egyaránt alkalmasak családi, baráti, üzleti és céges rendezvények, bemutatók és esküvők lebonyolítására.
  Az étteremnek 1998 óta a hajdani bogácsi gőzmalom épülete ad otthont, melynek jellegzetes ismertetője a 30 méter magas gólyafészkes gőzmalomkémény. Ha keresi őket, ez jó iránymutató, mely az egész faluból hozzájuk vezeti Önt.

Legkedveltebb éttermek Egerben

 • Forst-Ház Étterem és Kávézó 3300 Eger, Dobó tér 1. Tel./Fax: 06 36 311 587, 06 30 507 5077
  e-mail: forsthaz@forsthaz.hu Nyitva tartás: V-Cs 10.00 - 22.00 P-Szo 10.00 - 24.00
 • Szantofer Vendéglő 3300 Eger, Bródy Sándor u. 3.Telefon: +36 (36) 517-298  Nyitva tartás naponta: 11:30-22:00  Email: info@szantofer.hu
 • Főtér Café 3300 Eger, Gerl M. u. 2.Telefon: +36/817-482  Nyitva tartás: 10.00-22.00  Email: info@fotercafe.hu
 • Kulacs Csárda 3300  Rger Szépasszony völgy Telefon/fax: 06 36 311 375 Nyitvatartás: Email: kulacs.csarda.eger@t-online.hu
 • Ködmön Csárda Borétterem  3300 Eger Szépasszony-völgy Telefon: +36 36 413 172  Email: kodmoncsarda@szepasszonyvolgy.eu
 • Elefanto  3300 Eger, Katona tér 2. Telefon :06 36 / 412 - 452  Nyitva : H-SZ: 12.00-23.00  V: 12.00-16.00  Email : info@elefanto.hu
 • Il Padrino Pizza Klub 3300 Eger Fazola Henrik utca 1. Telefon: +36-36/786-040 | Mobil: +36-20/547-9959 Nyitva: 11:00-22:00-ig 
 • Palacsintavár Étterem 3300, Eger, Dobó utca 9.Telefonszám: 06 36/413-980  E-mail: palacsintavar@gmail.com Nyitvatartás:KSZ : 12:00 – 23:00 vasárnap – 12:00 – 22:00

Kóstolja meg Észak-magyarország ízeit!

Itt él a palóc népesség, akiknek táplálkozásában nagy szerepe volt a különféle kásából, lisztből készült ételeknek.

A burgonya ezen a tájon előbb kapcsolódott be a néptáplálkozásba, mint az Alföldön. Ma is szívesen fogyasztják a burgonyából készült ételeket. Legismertebb a tört pép vagy krumpliganca: főtt összetört burgonya liszttel, tejjel elkeverve és fölforrósítva. Tepertős és túrós változata is ismert.

A húsok közül a legnagyobb jelentősége a disznóhúsnak volt és van is. Húsvétra, lakodalomra szokás még birkát vágni. Néhány jellegzetes étel: húsos, juhtúrós kukoricatekercs, Legényfogó krumplitalpas, Lábatlan tyúkhúsleves, Mátrai töltött sertéscomb.

A talajnak és az éghajlati viszonyoknak köszönhetően ezen a tájon nagyon népszerűek a különböző káposztaételek. Az édes káposztát párolva, egy kis ecettel savanyítva főtt és sült húsok mellé savanyúság helyett adták, de savanyítva töltelékkel, káposztástésztának, hajdúkáposztának, korhelylevesnek is készítették.

Régiós recepteket itt találhat!