Borok - borkóstolók - borutak

Az Oxigén Hotel**** Family & Spa-hoz vezető dimbes-dombos útról lehetetlen nem észre venni a hegyoldalak lejtőin nyújtózó szőlős kerteket, birtokokat, dűlőket. Eger felé közeledve kedves, romantikus pincesorok szegélyezik utakat. A meseszép táj borkalandozásokra csábítja az erre járókat. Fedezze fel az egri borvidéket, vegyen részt borutakon Észak-Magyarország híres pincéiben!

A különlegességek kedvelőinek kihagyhatatlan program, hogy megkóstoljanak néhányat a kedvelt egri borvidék híres borai közül.

Az egri történelmi borvidék mintegy 5000 hektárnyi szőlőültetvénye a Bükk hegység déli lankáin terül el. A borvidék két eredetvédelmi körzetre tagozódik, Eger várost és a körülötte fekvő 17 községet foglalja magába: Andornaktálya, Demjén, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros és Szomolya az egri, illetve Aldebrő, Feldebrő,Tófalu, és Verpelét a debrői körzet.

Az egri talán a legismertebb történelmi borvidék, mely az ország leghíresebb vörösborának, az Egri bikavérnek szülőhazája. 

Az egri vörösborok fűszeressége, tüzessége, finom bársonyossága leginkább a Bikavérben érvényesül. A helyi borászatok ezért igyekeznek a legtöbb energiát a Bikavér megkomponálásába fektetni. E nemes ital termelésének és elkészítésének módját a több évszázados hagyományokat alapul véve az egri borvidék szőlő- és bortermelői 1997-ben az úgynevezett. „Bikavér Kódexbe" foglalták. Az Egri Bikavér lett Magyarország „legújabb kori" bortörténelmében az első védett eredetű bor.

Miután valamennyi „Egri" nevű bor védett eredetű bor lett, az Egri Bikavér mellé az egri borászok 2010-ben komponálták meg annak fehér párját, az Egri Csillagot. 

A Szépasszony-völgyi pincesorok szorosan összeforrtak Eger nevével. Borospincéi az elmúlt évtizedekben országos ismertségűvé váltak, idegenforgalmi jelentősségük megkérdőjelezhetetlen. A területet egészen a századelőig  Koháry-völgyének hívták. (Koháry István vicegenerális 1867-ben részt vett Eger felszabadításában). A Szépasszony-völgy nevéhez jó néhány legenda fűződik. Egyes néprajzkutatók szerint a "Szépasszony" az ősvallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennője. Az egri földműves lakosság körében megannyi hagyomány él a név eredetéről. Vannak, akik állítják, hogy egy szépasszony birtokában volt a völgy, illetve annak egy része. Megint mások szerint egy híresen szép asszony árusította itt pincéjében a finom egri bort.

Az egri hegyek puha vulkáni eredetű kőzete kiválóan alkalmas arra, hogy pincét vágjanak bele. Különösen sok pincét találunk a Szépasszony-völgyben, ahol szőlősgazdák vágattak pincéket, melyben átlagosan 10 ºC körüli a hőmérséklet.  

Fedezzék fel, barangolják be ezt a vidéket. Ismerjék meg országunk eme csodálatos részének jellegzetes borait, étkeit. Élvezzék az észak-magyarországi pincegazdák és a helyi lakosság vendégszeretetét.

Thummerer Pince

Az Oxigén Hotel**** Family & Spa-tól mindössze egy rövid sétányira van a kiváló borairól és pálinkájáró jól ismert Thummerer Pincészet, akik nem régen ünnepelték 30 éves fennállásukat. A pincészet alapítóka, Thummerer Vilmos 1995-ben elnyerte az Év Bortelmelője címet, 2011-ben elnyerte az Év Pincészete elismerő díja, 2013-ban pedig a Magyarország Legeredményesebb Pincészete díját vehették át. A kiváló pincészet szinte kézenfekvően első állomása lehet egy kellemes bor kalandnak. Lehetőség van pincelátogatásra is a Thummerer Pincészetben, előzetes bejelentkezés alapján!

És a kaland persze folytatódik!  

Kóstolja meg noszvaj pincegazdáinak borait!

  • Gazsi Pince (Szögedi Zoltán 0630 253 9550)
  • Kónya Attila (0630 313 8510) www.konyaborhaz.hu
  • Szabó Balázs (0630 262 0481)
  • Fresli Borház (0620 957 3764)

Bátran vágjanak neki hosszabb bortúráknak is, hiszen a környék számos pincéje büszkélkedhet kiváló minőségű aranyló és rubinvörös borokkal. Szívesen ajánljuk a völgybe érkezők figyelmébe a minősítő táblarendszerrel ellátott pincéket, ahol a bor minőségét a Hegyközség garantálja. Ehhez adunk néhány tippet kedvenc borútjainkból.

népszerű Borutak 

Kaptárkövek útja

Szomolya - Látnivalók: Fazekasház, Tájház, Római katolikus templom, barlanglakások, kaptárkövek – Virágszéke

Noszvaj - Látnivalók: De la Motte kastély, Gazdaház, Barlanglakások (Pacen), lovaglás, horgászat, Síkfőkúti-tó

Hárslevelű útja

Tótfalu - Látnivalók: 1950-ben épült templom, fatornyú kápolna

Aldebrő - Látnivalók: 1762-ben épült templom, „szobrok faluja”, halastó

Feldebrő - Látnivalók: X-XI. században épült altemplom, Szent István szobor, Debrői vár romjai, Babamúzeum

Verpelét - Látnivalók: Kovácsmúzeum, barokk templom, Várhegy, régi malom, halastó

Egerszalók - Látnivalók: Kármelhegyi Boldogasszony templom (1738), kaptárkő, halastó, gyógy- és wellnessfürdő, mésztufa domb – „sódomb”, Vendel kápolna

Olaszrizling útja

Kerecsend - Látnivalók: Hagyományok háza, természetvédelmi terület

Demjén - Látnivalók: 1771-ben épült templom, parasztház, gyógy- és wellnessfürdő, barlanglakások, kaptárkő

Egerszalók - Látnivalók: Kármelhegyi Boldogasszony templom (1738), kaptárkő, halastó, gyógy- és wellnessfürdő, mésztufa domb – „sódomb”, Vendel kápolna

Egerszólát - Látnivalók: kastély, Nepomuki Szent János szobor, Piéta

Bikavér útja

Kerecsend - Egyenesen a Bikavér hazájába! - Látnivalók: Hagyományok háza, természetvédelmi terület