Borkóstolók Eger környékén, a legfinomabb

menu

Borok, borkóstolók, borutak Eger környékén

Borok, borkóstolók és borutak Eger és Noszvaj környékénBorkóstolók Eger környékén, a Bükk lábánál

 

Az Oxigén Hotel**** Superior Family & Spa-hoz vezető dimbes-dombos útról lehetetlen nem észre venni a hegyoldalak lejtőin nyújtózó szőlős kerteket, birtokokat, dűlőket. Eger felé közeledve kedves, romantikus pincesorok szegélyezik utakat. A meseszép táj borkalandozásokra csábítja az erre járókat. Fedezze fel az egri borvidéket, vegyen részt borutakon Észak-Magyarország híres pincéiben! A különlegességek kedvelőinek kihagyhatatlan program, hogy megkóstoljanak néhányat a kedvelt egri borvidék híres borai közül. Az egri történelmi borvidék mintegy 5000 hektárnyi szőlőültetvénye a Bükk hegység déli lankáin terül el. A borvidék két eredetvédelmi körzetre tagolódik, Eger várost és a körülötte fekvő 17 községet foglalja magába: Andornaktálya, Demjén, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros és Szomolya az egri, illetve Aldebrő, Feldebrő, Tófalu, és Verpelét a debrői körzet.

 

Az egri talán a legismertebb történelmi borvidék, mely az ország leghíresebb vörösborának, az Egri bikavérnek szülőhazája. Az egri vörösborok fűszeressége, tüzessége, finom bársonyossága leginkább a Bikavérben érvényesül. A helyi borászatok ezért igyekeznek a lehető legtöbb energiát a Bikavér megkomponálásába fektetni. E nemes ital termelésének és elkészítésének módját a több évszázados hagyományokat alapul véve az egri borvidék szőlő- és bortermelői 1997-ben az úgynevezett „Bikavér Kódexbe" foglalták. Az Egri Bikavér lett Magyarország „legújabb kori" bortörténelmében az első védett eredetű bor. Miután valamennyi „Egri" nevű bor védett eredetű bor lett, az Egri Bikavér mellé az egri borászok 2010-ben komponálták meg annak fehér párját, az Egri Csillagot. A Szépasszony-völgyi pincesorok szorosan összeforrtak Eger nevével. Borospincéi az elmúlt évtizedekben országos ismertségűvé váltak, idegenforgalmi jelentőségük megkérdőjelezhetetlen. A területet egészen a századelőig Koháry-völgyének hívták (Koháry István vicegenerális 1867-ben részt vett Eger felszabadításában).

 

A Szépasszony-völgy nevéhez jó néhány legenda fűződik. Egyes néprajzkutatók szerint a "Szépasszony" az ősvallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennője. Az egri földműves lakosság körében megannyi hagyomány él a név eredetéről. Vannak, akik állítják, hogy egy szépasszony birtokában volt a völgy, illetve annak egy része. Megint mások szerint egy híresen szép asszony árusította itt pincéjében a finom egri bort. Az egri hegyek puha vulkáni eredetű kőzete kiválóan alkalmas arra, hogy pincét vágjanak bele. Különösen sok pincét találunk a Szépasszony-völgyben, ahol szőlősgazdák vágattak pincéket, melyben átlagosan 10 ºC körüli a hőmérséklet.  

 

Mi lehetne tökéletesebb befejezése egy, a hotelünkben eltöltött napnak, mint egy borkóstoló Eger környékén? Fedezzék fel, barangolják be ezt a varázslatos vidéket! Ismerjék meg országunk eme csodálatos részének jellegzetes borait, étkeit! Élvezzék az észak-magyarországi pincegazdák és a helyi lakosság vendégszeretetét!

 

Borkóstolók Eger környékén – Thummerer Pince

 

Az Oxigén Hotel**** Superior Family & Spa-tól mindössze egy rövid sétányira van a kiváló borairól és pálinkájáról ismert Thummerer Pincészet, akik nem régen ünnepelték 30 éves fennállásukat. A pincészet alapítója, Thummerer Vilmos 1995-ben elnyerte az Év Bortelmelője címet, 2011-ben elnyerte az Év Pincészete elismerő díjat, 2013-ban pedig a Magyarország Legeredményesebb Pincészete díját vehették át. A kiváló pincészet első állomása lehet egy kellemes bor kalandnak. Előzetes bejelentkezés alapján lehetőséget biztosítanak pincelátogatásra is.

 

Borkóstoló Eger mellett, Noszvajon

 

Gazsi Pince (Szögedi Zoltán: +36-30/253-9550)
Kónya Attila (+36-30/313-8510 – www.konyaborhaz.hu)
Szabó Balázs (+36-30/262-0481)
Fresli Borház (+36-20/957-3764)

 

Bátran vágjanak neki hosszabb bortúráknak is, hiszen a környék számos pincéje büszkélkedhet kiváló minőségű aranyló és rubinvörös borokkal. Szívesen ajánljuk a völgybe érkezők figyelmébe a minősítő táblarendszerrel ellátott pincéket, ahol a bor minőségét a Hegyközség garantálja. Ehhez adunk néhány tippet kedvenc borútjainkból.

 

Népszerű borutak

 

Kaptárkövek borútja

 

Szomolya - Látnivalók: Fazekasház, Tájház, Római katolikus templom, barlanglakások, kaptárkövek – Virágszéke

 

Noszvaj - Látnivalók: De la Motte kastély, Gazdaház, Barlanglakások (Pacen), lovaglás, horgászat, Síkfőkúti-tó

 

Hárslevelű borútja

 

Tótfalu - Látnivalók: 1950-ben épült templom, fatornyú kápolnaAldebrő - Látnivalók: 1762-ben épült templom, „szobrok faluja”, halastó

 

Feldebrő - Látnivalók: X-XI. században épült altemplom, Szent István szobor, Debrői vár romjai, Babamúzeum

 

Verpelét - Látnivalók: Kovácsmúzeum, barokk templom, Várhegy, régi malom, halastó

 

Egerszalók - Látnivalók: Kármelhegyi Boldogasszony templom (1738), kaptárkő, halastó, gyógy- és wellnessfürdő, mésztufa domb – „sódomb”, Vendel kápolna

 

Olaszrizling borútja

 

Kerecsend - Látnivalók: Hagyományok háza, természetvédelmi terület

 

Demjén - Látnivalók: 1771-ben épült templom, parasztház, gyógy- és wellnessfürdő, barlanglakások, kaptárkő

 

Egerszalók - Látnivalók: Kármelhegyi Boldogasszony templom (1738), kaptárkő, halastó, gyógy- és wellnessfürdő, mésztufa domb – „sódomb”, Vendel kápolna

 

Egerszólát - Látnivalók: kastély, Nepomuki Szent János szobor, Piéta

 

Bikavér borútja

 

Kerecsend - Egyenesen a Bikavér hazájába! - Látnivalók: Hagyományok háza, természetvédelmi terület

Oxigén Hotel ajánlatai
 
Bolondos hetek
99900 Ft
 
Farsangra fel!
67915 Ft
 
Apa a srácokkal
79900 Ft
 
Szülinap anya huncutkáival
79900 Ft
 
Szülinap apa huncutkáival
79900 Ft
 
Kerekecske-gombocska
79900 Ft
 
Varázslatos évszakok
79900 Ft
 
Anya szíve csücske
79900 Ft
 
Több, mint pancsi
79900 Ft
 
Csiri-biri babatorna
79900 Ft
 
Több generációs élménycsomag
 
Téli feltöltődés
69900 Ft
 
Hurrá, nyaralunk!
98900 Ft
 
Majális a Bükkben
109900 Ft
 
Pünkösdölés Noszvajon
129800 Ft
 
Bolondos Húsvét
139900 Ft
 
Március idusa
129000 Ft
 
Téli élmények
79900 Ft
 
Nyári előfoglalási akció
84830 Ft
Beszélgess Páfránnyal!
X